ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНОГО СИРІТСТВА В СУЧАСНОМУ УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.1.9

Ключові слова:

сирота, соціальне сирітство, соціально неблагополучна сім’я, українське суспільство

Анотація

У статті досліджено таке соціальне явище, як сирітство. Сирітство – соціальне явище, що характери- зує стан дитини, яка тимчасово чи постійно перебуває поза сімейним оточенням унаслідок втрати батьків, а також дитини, яка не може з певних причин чи з власних інтересів залишитися в сімейному оточенні, потребує захисту чи допомоги з боку держави. Метою статті є дослідження основних проблем соціального сирітства в сучасному українському суспільстві. Виділено основні види соціального сирітства: повне сирітство (діти стали сиротами у зв’язку із смертю або загибеллю батьків) та соціальне сирітство (діти батьків, які не виконують своїх обов’язків з різних причин, саме такі діти складають одну з основних категорій серед неблагополучних дітей). Розглянуті основні причини, що провокують (детермінують) появу соціального сирітства, бездоглядності й безпритульністі дітей в Україні на сучасному етапі. Проаналізовано два критерії причин появи соціального сирітства. До першої слід віднести фактори, що здійснюють зовнішній негативний вплив на сім’ю, а до другої – внутрішні негативні чинники, що можуть появитися в середовищі сім’ї, внаслідок впливу зовнішніх факторів. Вказано, що для вирішення проблеми соціального сирітства, необхідно змінити політику в області підготовки молоді до батьківства, навчання батьків виконувати свої функції в питаннях виховання дітей та турботи про них, роз’яснення відповідальності батьків за виховання законослухняних громадян нашої держави. Вказано про необхід- ність ефективної державної політики, спрямованої на підвищення рівня матеріального забезпечення населення, створення робочих місць і відповідного життєвим потребам розміру оплати праці; про необхідність створення соціальних програм для матеріальної та психологічної підтримки сімей із дітьми, молодих сімей, неповних сімей. Соціальна політика українського уряду повинна бути спрямована на піднесення сімейних цінностей, формування культу сім’ї, виховання в батьків відповідальності за виконання ними своїх батьківських обов’язків.

Посилання

Терновець О.М. Соціальне сирітство як соціально-педагогічна проблема. Соціальна педагогіка: теорія та практика. 2012. № 3. С. 61–68.

Терновая И.П. История и современное состояние проблемы социального сиротства в России: монография. Таганрог: Таганрог. гос. пед. ин-т, 2009. 90 с.

Раєвська Я.М. Феномен соціального сирітства як наукова проблема. Збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Соціально-педагогічна. 2015. Вип. 25. С. 145-155.

Кальченко Л.В. Соціальне сирітство як суспільне явище: поняття і причини виникнення. Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Педагогічні науки. 2012. № 19(2). С. 160-170.

Яремчук В.В. Феномен соціального сирітства як наукова проблема. Вісник психології і педагогіки: збірник наук. праць. 2012. Вип. 9. URL: http:// www.psyh.kiev.ua/Збірник_наук._праць._-_Випуск_9 (дата звернення 12.03.2021).

Алєксєєнко Т.Ф. Соціалізація особистості: можливості й ризики. Науково-методичний посібник. Київ: Педагогічна думка, 2007. 152 с.

Овчарова Л.М. Сирітство в Україні як соціальна проблема та шляхи її вирішення. Вісник Приазовського державного технічного університету = Reporter of the Priazovskyi State Technical University: зб. наук. праць. 2019. Вип. 3. С. 45-49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-12

Як цитувати

БИЧУК, І. (2021). ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНОГО СИРІТСТВА В СУЧАСНОМУ УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ. Ввічливість. Humanitas, (1), 54–59. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.1.9

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ