ВЗАЄМОДІЯ ДЕРЖАВНИХ СТРУКТУР ТА ІНСТИТУТІВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У РОБОТІ З МОЛОДДЮ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.1.10

Ключові слова:

держава; інститути громадянського суспільства; молодь; громадська організація; взаємодія

Анотація

У статті розглянуто механізм взаємодії держави та інститутів громадянського суспільства, встановлено, що під громадянським суспільством розуміють систему державних та недержавних інститутів, що дає мож- ливість людині реалізувати її громадянські права, різноманітні потреби, інтереси і цінності членів суспільства. Проаналізовано напрями, форми й методи партнерської співпраці держави та інститутів громадянського сус- пільства у роботі з молоддю, зокрема: участь у виборах; громадські ради; місцеві ініціативи; створення моло- діжних громадських організацій; молодіжні проєкти; мистецькі фестивалі; тренінги; табори; міжнародні про- грами; волонтерство; міжнародні програми; бізнес-інкубатори; школи; участь у молодіжних асоціаціях тощо. Усі ці ініціативи налагоджують партнерську взаємодію між молоддю та державою. Визначено основні нормативно-правові документи, які регулюють державну молодіжну роботу та сприяють розвитку активного громадського суспільства. Розглянуто як державна політика сприяє ефективному розвитку громадянського суспільства шляхом законодавчого закріплення різних форм демократичної участі, надання інсти- тутам громадянського суспільства державної фінансової підтримки. Виокремлено принципи формування моло- діжної політики у громаді та молодіжні пріоритети. Також у статті з’ясовано, що ефективна участь молоді в громадському житті на місцевому та регіональному рівнях має важливе значення для здорового, демократичного суспільства. Важливими інститутами громадянського суспільства є громадські організації. Визначено, що завдя- ки функціонуванню молодіжних громадських організацій молоді люди засвоюють позитивний соціальний досвід, формують соціально значущі установки, навички та вміння просоціальної поведінки. Серед напрямів діяльності молодіжних громадських організацій виокремлено волонтерство, громадянське виховання, вивчення іноземних мов, сприяння розвитку молодіжного підприємництва, соціальне партнерство, туризм, міжнародний обмін, народна творчість, екологія, національно-патріотичне виховання, культурно-мистецькі напрями тощо.

Посилання

Алексєєв В.М., Липовська Н.А. Взаємовідносини держави та суспільства: навч. посіб. Дніпро : ГРАНІ, 2019. 172 с.

Боренько Я., Донець А. Демократія, права людини та участь молоді. Громадянська освіта для молодіжних працівників, посібник для тренерів: посіб. Київ, 2017. 120 с. URL: https://www.ua.undp.org/ (дата звернення: 07.03.2021).

Жодних рішень щодо нас без нас: посібник для молоді / упор. Л. Пильгун, А. Колобов, І. Єлєнєва. Київ, 2014. 40 с.

Iнститут громадянського суспільства. 2020. URL: https://engage.org.ua/instytut-hromadyanskoho-suspilstva/(дата звернення: 06.03.2021).

Мельник Л.А. Взаємодія держави та інститутів громадянського суспільства: основні поняття, проблеми та стратегічні напрями. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2019. № 2. DOI: 10.32702/2307-2156-2019.2.28.

Нідерландська модель профілактики соціально-небезпечних захворювань у молодіжному середовищі. 2021. URL: https://dismp.gov.ua/niderlandska-model-profilaktiki-socialno-nebezpechnih-zahvorjuvan-u-molodizhnomuseredovishhi/ (дата звернення: 08.03.2021).

Переглянута Європейська хартія участі молоді в громадському житті на місцевому і регіональному рівні. 2003. URL: http://humanrightsinukraine.org.ua/wp-content/uploads/2015/10/eu_charter_ukr.pdf (дата звернення: 07.03.2021).

Степаненко В.П. Громадянське суспільство: дискурси і практики. Київ: Інститут соціології НАН України, 2015. 419 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-12

Як цитувати

КАРПУК, В. (2021). ВЗАЄМОДІЯ ДЕРЖАВНИХ СТРУКТУР ТА ІНСТИТУТІВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА У РОБОТІ З МОЛОДДЮ. Ввічливість. Humanitas, (1), 60–65. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.1.10

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ