ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНОГО ТА ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСІБ, ЩО СТРАЖДАЮТЬ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.2.12

Ключові слова:

домашнє насильство, фізичне насильство, психологічне насильство, сексуальне насильство, економічне насильство, обмежувальний припис, соціальні послуги, правова допомога, психологічна підтримка

Анотація

У статті актуалізується те, що кількість жертв домашнього насильства щороку зростає, проте сьогодні немає достовірної статистики про реальні вияви насильства в сім’ї, оскільки насильство в родині – найприхо- ваніша його форма. Вагомим механізмом соціальної політики держави визначено прийняття належної законодавчої бази щодо захисту прав і свобод людини, яка зазнає насильства, відповідно до міжнародних стандартів. Знаковим та вирі- шальним стало прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалі- зації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства. Підтримка та допомога жертвам домашнього насильства з боку держави полягає, в першу чергу, у соціально- му (надання соціальних послуг: інформування; надання притулку; екстрене (кризове) втручання; консультування; соціальний супровід; представництво інтересів; посередництво (медіація); соціальна профілактика) та правовому забезпеченні (прийняття належної нормативно-правової бази, створення організаційно-правових інституцій). Пріоритетними видаються такі його напрями: прийняття та приведення у відповідність до міжнародних доку- ментів нормативно-правової бази; забезпечення організаційно-правових форм взаємодії усіх інституцій, задіяних у системі захисту осіб, які страждають від домашнього насильства; сприяння ефективній діяльності територі- альних громад щодо надання соціальних послуг цим особам (пріоритетною є профілактика); забезпечення проведення цілеспрямованої загальнодержавної профілактики домашнього насильства; проведення ефективної просвітницької роботи щодо формування громадської думки про небезпечність насильства в цілому, домашнього насильства зокрема.

Посилання

Журавель Т.В., Кочемировська О.О., Ясеновська М.Е. Попередження, виявлення і подолання випадків насильства та жорстокого поводження з дітьми»: методичний посібник для освітян. За заг. ред. Безпалько О.В. Київ : ТОВ «К.І.С.», 2010. 242 с.

Концепція Державної соціальної програми запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2021 року від 28.03.2018 URL : https://www.msp.gov.ua/projects/321/.

Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

Насильству немає виправдання : добірка матеріалів на допомогу протидії насиллю. Сумська обл. універс. наук. б-ка. Уклад. Т.І. Касьяненко, Ж. П. Швачко. Суми, 2017. 33 с.

Про запобігання та протидію домашньому насильству. Закон України від 07.12.17 р. № 2229-VIII URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19#Text

Щербина В. Б. Класифікація та подолання відхилень у поведінці. Методичний посібник. Одеса : ООІУВ, 2015. 59 с.

Як реагувати на випадки насильства в сім’ї. Для адвокатів, юристів та фахівців центрів/бюро безоплатної правової допомоги. ГО «Ла Страда Україна», Київський регіональний центр безоплатної правової допомоги, Програма Агенства США з міжнародного розвитку (USAID). Київ, 2015, 24 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-12

Як цитувати

СПАС, Ю. (2021). ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНОГО ТА ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСІБ, ЩО СТРАЖДАЮТЬ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА В УКРАЇНІ. Ввічливість. Humanitas, (2), 77–82. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.2.12

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ