ПРОЕКТИВНІ МЕТОДИКИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ СІМЕЙНИХ УСТАНОВОК У ПІДЛІТКІВ З АСОЦІАЛЬНИХ СІМЕЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.1.2

Ключові слова:

сімейні установки, проективні методики, асоціальні сім’ї, формування сімейних установок, соціальна робота з підлітками з асоціальних сімей

Анотація

У статті наведено досвід використання проективних методик як засобу формування сімейних установок у підлітків з асоціальних сімей. Головною метою дослідження стало вивчення особливостей формування сімейних установок у підлітків з асоціальних сімей за допомогою проективних методик. Складність соціальної роботи з асоціальними сім’ями в тому, що універсальність сімейного способу життя перетворює кожну проблему індивіда, особистості на проблему сім'ї. Проективні методики виступають ефективним психодіагностичним інструментом для визначення особливостей поглядів підлітків на сім’ю та забезпечення їм своєчасної соціально-психологічної допомоги та підтримки. Розкрито відмінності проективних технік від стандартизованих методів, які потрібно враховувати фахівцям соціальної роботи у процесі формування сімейних установок у підлітків з асоціальних сімей. Метою експериментального дослідження стало емпіричне вивчення взаємозв’язку між сімейними відносинами та особливостями емоційного здоров’я дітей. Об’єктом дослідження виступили сімейні стосунки, емоційна поведінка, емоційне прийняття та емоційне ставлення дітей, які перебувають у БФ «Жива Надія» м. Одеси. Основна гіпотеза дослідження полягала в тому, що характеристики емоційного самопочуття дітей пов’язані з типом сімейних стосунків. Для досягнення мети було обрано дві проективні техніки: «Дерево з чоловічками» та «Будинок-дерево-людина». Аналіз результатів показав, що емоційне здоров’я дітей найбільш проявляється в найкращому емоційному контакті з батьками, що й і підтвердило гіпотезу дослідження. Визначені параметри емоційного самопочуття, а саме емоційна поведінка дітей та емоційне прийняття батьками, пов’язані з типом сімейного виховання та емоційних установок. Авторами доведено, що застосування проективних методик допомагає розвивати соціальну роботу щодо формування сімейних установок та закріплення сімейних цінностей у підлітків з асоціальних сімей.

Посилання

Шевченко О.В. Сімейне неблагополуччя та його наслідки: кримінологічний аспект. Вісник кримінологічної асоціації України. 2015. № 2(10). С. 238–247.

Манохіна І.В. Соціально-педагогічна робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування: навчальний посібник. Дніпропетровськ: Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 88. 2012. 276 с.

Хархан Г.Д. Підготовка дітей-сиріт в умовах інтернатного закладу до сімейного життя: дис. … канд. пед. Наук : 13.00.05. Луганськ, 2011. 300 с.

Бурлачук Л.Ф. Словарь-справочник по психодиагностике. 3-е изд. Санкт-Петербург : Питер, 2008. 688 с.

Соколова Е.Т. Проективные методы исследования личности. Москва : Изд-во МГУ, 1987. 164 с.

Психологічна діагностика: навч.-метод. посібн. 2-е вид., доп. / В. А. Гузенко, Ю. В. Тодорцева. Одеса: видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2018. 268 с.

Технологія роботи з різними категоріями клієнтів центрів соціальних служб для молоді: методичний посібник / С.В. Толстоухова, О.О. Яременко, О.В. Вакуленко та ін. Київ : ДЦССМ, Державний ін-т проблем сім’ї та молоді, 2003. 88 с.

Формування сімейних цінностей в учнів загальноосвітніх навчальних закладів: посібник/ Л.В. Гончар, І.М. Мачуська, К.М. Павицька, А.В. Хижняк ; за заг. ред. Л.В. Гончар. Харків: «Друкарня Мадрид», 2016. 176 с.

Єрьоміна Л.Є. Формування готовності вихованців інтернатних закладів до сімейного життя: теоретичний аналіз соціально-педагогічних умов. Науковий вісник МДПУ. Педагогіка: Вид-во «Мелітопольський педагогічний університет імені Богдана Хмельницького». Мелітополь, 2015. С. 213–218.

Лобанова А.С., Калашнікова Л.В. Робота з підлітками-девіантами: соціологічний та психологічний аспекти: підручник для студентів вищих навчальних закладів. Київ : Вид-во «Каравела», 2017. 470 с.

Психодіагностика особистості підлітка: Навчальний посібник із психологічної практики для студентів педагогічних і психологічних спеціальностей / За ред. О.Д. Кравченко, В.Ф. Моргуна. Полтава, 2008. 118 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-05

Як цитувати

БОДЕЛАН, М., & ТОДОРЦЕВА, Ю. (2022). ПРОЕКТИВНІ МЕТОДИКИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ СІМЕЙНИХ УСТАНОВОК У ПІДЛІТКІВ З АСОЦІАЛЬНИХ СІМЕЙ. Ввічливість. Humanitas, (1), 9–15. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.1.2

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ