ЕКОКУЛЬТУРА ОСОБИСТОСТІ В ПРОЕКТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ХОРЕОГРАФА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.6.2

Ключові слова:

екологія, екологічна свідомість, екокультура особистості.

Анотація

У статті зазначено зв'язок між поняттями «екологія», «культура» та «екокультура особистості». Проаналізовано поняття «природа» як філософську категорію, зазначивши особливості форм вираження І та ІІ природи. Розкрито поняття екологічної культури в залежності формування свідомості людини; зазначено проблеми формування екологічної свідомості у дітей; наведено приклад формування екокультури в процесі проектної діяльності, як практичний досвід підготовки хореографів до роботи в закладах освіти. Відмічено, екологічні катастрофи як наслідок антропологічної дії сьогоднішнього суспільства на живі системи всіх рівнів. Наголошено на проблемі бездуховності та споживацькому ставленні до природи, що залежить від екокультури особистості. Описано ланцюг системи формування екологічних знань, культури. Школу розглянуто як сходинку збагачення людини знаннями про природне і соціальне оточення, ознайомлення із загальною цілісною картиною світу і формування науково обґрунтованого морального і естетичного ставлення до природи. Розкрито значимість екологічної парадигми в освітньому процесі для розвитку духовно-моральних якостей особистості підвищує значущість нормативного та ціннісного компонентів. Визначено, що системне навчання і виховання формує «людину культури», та саме проектне навчання формує «екокультуру особистості». Наведено приклад проектної діяльності на екологічну тему «Сльози землі». Підсумовано, що необхідна комплексна система заходів, що сприяють формуванню екологічної культури особистості протягом всього її життя. Проєктна діяльність хореографа забезпечує засвоєння екологічних знань у системі, повноцінного формування вмінь та їх практичного застосування і, що особливо важливо, формування наступних завершальних компонентів екологічної культури – поведінкового та діяльнісного.

Посилання

Андрощук Л. М. Розвиток творчого потенціалу майбутнього вчителя хореографії в процесі постановки творчого проекту «Право на життя: хореографія проти наркоманії та алкоголізму». Мистецтво та освіта. 2014. № 4. С. 55–58.

Гродзинський Д. М. Екологія. Енциклопедія Сучасної України: енциклопедія / ред.: І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2009. Т. 9. URL: https://esu.com.ua/article-18695 (дата звернення: 13.12.2022).

Заєць Світлана Проєктна діяльність як засіб формування творчої особистості хореографа у процесі професійної підготовки. Актуальні проблеми гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка / [редактори-упорядники М. Пантюк, А. Душний, І. Зимомря]. Дрогобич: Видавничий дім «Гельветика», 2022. Вип. 54. Том. 1. С. 108–112.

Розвиток творчого потенціалу майбутніх фахівців мистецьких дисциплін як фактор професійної самореалізації : колективна монографія / О. В. Мартиненко та ін.; за ред. А. І. Омельченко. Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2019. 361 с.

Роменець В. А. Психологія творчості: Навч. посібник. 3-те вид. Київ : Либідь, 2004. 288 с.

Слюсар В. М. Феномен свободи в культурній самореалізації особистості: монографія. Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2012. 256 с.

Скрипник С. В. Екологічна свідомість, екологічна культура в соціальній екології. Наукові записки: зб. наук. пр. Кіровоград: КДПУ, Вип. 109. 2012. С. 139–144.

Соціально-хореографічний проект «Право на життя: хореографія проти наркоманії та алкоголізму». URL: https://forum.o2.ua/en/projects/70 (дата звернення: 13.12.2022).

Федоренко Д. О. Педагогічні підходи до вирішення проблеми виховання екологічної культури старшокласників. Роль і місце психології та педагогіки у формуванні сучасної особистості: матеріали Міжнар. Наук.-практ. конф. Харків: Східноукраїнська організація «Центр педагогічних досліджень», 2015. С. 125–128.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-17

Як цитувати

ЗАЄЦЬ, С. (2023). ЕКОКУЛЬТУРА ОСОБИСТОСТІ В ПРОЕКТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ХОРЕОГРАФА. Ввічливість. Humanitas, (6), 11–16. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.6.2

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ