ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.6.8

Ключові слова:

соціальна культура, суспільство, народ, особистість, трансформація.

Анотація

Метою статті є розкриття теоретико-практичних передумов розвитку соціальної культури на сучасному етапі. Виявлено, що соціальна культура є системно цілісною соціальною якістю, яка відображає досягнутий рівень розвитку, який являє собою набір соціальних норм і цінностей, що склалися історично і притаманні певній соціальній системі. Визначено, що серед суттєвих ознак соціальної культури, що визначаються як приналежність до культури в цілому, є природа ціннісних смислів та їх інтерсуб’єктивна взаємодія як джерело трансформації цінностей і смислів. З’ясовано, що соціальна культура є найбільш чутливим показником реалізації прав людини, таких як ідентичність, національна пам’ять, самоповага та соціальний мир. Виявлено, що соціальна культура висвітлює історично зумовлений рівень розвитку українського суспільства, творчі здібності людини, що виражаються в її організації та способі діяльності, створених матеріальних і духовних цінностях, тому стан українського суспільства визначається соціальною культурою українського народу, тобто ступенем відповідності волі і свідомості даним природою законам суспільного життя. Визначено, що для України сьогодні важливим є розвиток соціальної культури, який можна забезпечити дотримуючись принципу демократичності, відповідно до чого справжню демократію може гарантувати лише формування соціальної культури громадян. Розглянуто передумови формування соціальної культури та встановлено, що сучасна Україна, яка зазнала трансформаційних змін після розпаду Радянського Союзу, переживає нову хвилю ціннісної трансформації, яка відродилася після Революції Гідності та триває досі в умовах російсько-української війни. Визначено, що у контексті російсько-української війни, яка вплинула на мільйони життів, соціальна культура виявилася важливим інструментом незламності українського народу та пріоритетом соціального розвитку суспільства.

Посилання

Возняк С. С., Костюк Т. В. Культура як соціальне явище: аксіологічний вимір. Соціологічні студії. 2012. № 1 (1). С. 16–21.

Гордієнко К. С. Аналіз поняття соціальної культури особистості. Український соціум. 2005. № 5–6. С. 38–46.

Дзюба І. Проблеми і перспективи української культури. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/1495357.html

Копієвська О. Р. Трансформаційні процеси в культурі сучасної України: монографія. К.: НАКККіМ, 2014. 296 с.

Костенко О. Соціальна культура громадян-найкращий антикризовий засіб. Економiчний часопис-XXI. 2009. С. 17–20.

Костенко О. М. Соціальна культура громадян – основа нової України. Наукові записки. 2005. Том 38. Юридичні науки. С. 38–41. 7. Кривошеїн В. В. Вплив «революції гідності» на політичну та правову культуру українського суспільства. Вісник НЮУ імені Ярослава Мудрого. Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія. 2016. № 2 (29). С. 37–58.

Нищук Є. Культура України – основа ціннісного та економічного фундаменту держави. URL: https://decentralization.gov.ua/news/4059

Фурман А. В., Морщакова О. Соціальна культура. Психологія і суспільство. 2015. № 1 (59). С. 26–36.

Pazenok V. Social culture // Social Philosophy: A Brief Collegiate Dictionary / General editing and compilation V. Andruschenko, N. Gorlach. K.-Kh.: VMP “Rubikon”, 1997. 400 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-20

Як цитувати

ШОВШ, К. (2023). ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ. Ввічливість. Humanitas, (6), 53–57. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.6.8

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ