АСПЕКТ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ОБІЗНАНОСТІ У ВИКЛАДАННІ ТА ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.2.22

Ключові слова:

соціокультурна обізнаність, соціолінгвістична компетентність, дискурсивна компетентність, мова, культура, комунікативний підхід

Анотація

Статтю присвячено вивченню соціокультурного аспекту в контексті викладання іноземної мови як невідʼємного компоненту набуття комунікативної компетентності. У роботі досліджуються питання мови як соціокультурного феномену, а також способи та шляхи застосування соціокультурних знань у навчальному процесі. За методологічну основу взято наукові розробки провідних вітчизняних та зарубіжних педагогів, представників комунікативного підходу у викладанні іноземної мови. Автор детально вивчає взаємозвʼязок мови, способів комунікації і соціокультурного контексту, наголошуючи на тому, що вивчення мови передбачає набагато ширші знання, ніж оволодіння лексикограматичною базою. У статті стверджується, що вивчення іноземної мови досягає своєї максимальної мети, коли студенти набувають соціолінгвістичної та дискурсивної компетентності, тобто розуміють релевантність вживаної мови соціокультурному контексту її вживання. Оволодіння зазначеними компетентностями означає розуміння культурних та соціолінгвістичних відмінностей мови, що вивчається, здатність долати мовний бар’єр шляхом неупередженого ставлення до цих відмінностей та, найголовніше, застосовувати відповідні соціокультурні коди в ході комунікативного процесу з іншими людьми. Автор зазначає, що ці навички формуються шляхом безперервного процесу вивчення іноземної мови, заглиблення в соціокультурні аспекти, відмінні від рідної мови, що у свою чергу формує мовну свідомість студентів, а також їхню іншомовну соціокультурну ідентичність. Також наголошується на необхідності створення викладачем відповідного інтерактивного середовища в класі, відтворення комунікативного простору наближеного до природного іншомовного середовища не тільки в мовному аспекті, а й у символічному, який складається з культурних символів, соціальних звичаїв та ритуалів. Тому паралельно з викладанням іноземної мови педагоги мають пояснювати студентам особливості соціального устрою та культури, а також контекстів уживання мовних патернів. Автор аналізує різноманітні способи занурення студентів у відповідний соціокультурний контекст, а також види навчальних матеріалів, що можуть бути застосовані з цією метою.

Посилання

Борзенко О. Розвиток комунікативних здібностей та формування іншомовної комунікації при викладанні іноземної мови. Наукові записки. Серія : «Філологічні науки». 2017. Вип. 165. С. 453–458. URL: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/710546.pdf (дата звернення: 25.01.2022).

Валевська С.В. Формування соціокультурної компетентності студентів немовних спеціальностей вищих навчальних закладів у процесі вивчення англійської мови. URL: https://naub.oa.edu.ua/2014/formuvannyasotsiokulturnoji-

kompetentnosti-studentiv-nemovnyh-spetsialnostej-vyschyh-navchalnyh-zakladiv-u-protsesivyvchennya-anhlijskoji-movy (дата звернення: 19.01.2022).

Гнатюк Л. Мовна свідомість як об’єкт досліджень у західноєвропейській лінгвістиці (огляд німецькомовних праць). Українське мовознавство. 2012. Вип. 42. С. 73–82

Солопун Є.В. Соціокультурний аспект викладання англійської мови та його роль у практичній роботі учнів. Народна освіта. Електронне фахове видання. 2020. Вип. 4. URL: https://www.narodnaosvita.kiev.ua/?page_id=4233 (дата звернення: 19.01.2022).

Brown H.D. Principles of Language Learning and Teaching. The USA: Prentice Hall Regents. 1994. 347 p. URL: http://angol.uni-miskolc.hu/wp-content/media/2016/10/Principles_of_language_learning.pdf (дата звернення: 21.01.2022).

Byram M. British Studies: Intercultural perspectives. Edinburgh, Longman in Association with the British Council. Strasbourg. 2000. 147 p. URL: https://rm.coe.int/16806ad2dd (дата звернення: 18.01.2022).

Cakir I. Developing Cultural Awareness in Foreign Language Teaching. Turkish Online Journal of Distancde Education-TOJDE. 2006. Vol. 7. № 3. URL: http://tojde.anadolu.edu.tr/tojde23/pdf/article_12.pdf (дата звернення: 20.01.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-14

Як цитувати

ПАВЛІЩЕВА, Я., & БЕСАРАБ, Т. (2022). АСПЕКТ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ОБІЗНАНОСТІ У ВИКЛАДАННІ ТА ВИВЧЕННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ. Acta Paedagogica Volynienses, 2(1), 140–146. https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.2.22

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 ПОЧАТКОВА ОСВІТА