ВПЛИВ ОБРАЗУ ШЛЮБНОГО ПАРТНЕРА НА ПОДРУЖНІЙ ВИБІР

Автор(и)

  • Раїса Петрівна Федоренко
  • Людмила Іванівна Магдисюк
  • Віктор Васильович Коширець

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.1.9

Ключові слова:

подружні стосунки, емоційний потяг, підсвідомий образ, соціальні стереотипи, стабільність шлюбу, статево-рольові установки, сімейні історії, гомогамні взаємини.

Анотація

Стаття присвячена теоретичному обгрунтуванню і емпіричному вивченню особливостей вибору шлюбного партнера, ролі сформованого в дитинстві його образу, взаємозв'язку між вибором партнера, побудованим на підсвідомому образі, і задоволеністю подальшими подружніми взаєминами. Встановлено на емпіричному рівні, що найбільший потяг виникає до осіб протилежної статі саме таких, які своїми особистісними якостями викликають такі самі емоції, як ті, що виникали в дитинстві при спілкуванні з близьким оточенням, наділеним такими ж особливостями. При цьому, ці емоції можуть бути як позитивними, так і негативними. З цих результатів можна зробити висновки, що саме наявність сформованого в дитинстві образу партнера, риси і якості якого повторюються у подальшому партнерстві, призводить до невдалих виборів, в тому числі, і невдалих повторних шлюбів, оскільки наступні партнери, як правило, є ідентичними. Отримані результати засвідчують, що аналіз особливостей функціонування подружньої пари, зокрема, задоволеності партнерами своїми шлюбними стосунками, слід здійснювати комплексно, враховуючи вивчення різних параметрів подружніх взаємин.

Посилання

Потапчук Є. М. Психологічна діагностика шлюбного потенціалу та міжособистісної сумісності з партнером: довідник сімейного психолога. Хмельницький: Видавництво «PolyLux design & print», 2020. 36 с.

Федоренко Р. П., Мушкевич М. І., Магдисюк Л. І., Дучимінська Т. І. Психологія молодої сім’ї: монографія. Луцьк: Вежа-Друк, 2020. 392 с.

Федоренко Р. П. Психологія молодої сім’ї та сімейна криза: монографія. Луцьк: «Вежа», 2007. 195 с.

Федоренко Р. П. Психологія сім’ї: навч. посіб. Луцьк: Вежа-Друк, 2021. 480 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-10

Як цитувати

Федоренко, Р. П., Магдисюк, Л. І., & Коширець, В. В. (2023). ВПЛИВ ОБРАЗУ ШЛЮБНОГО ПАРТНЕРА НА ПОДРУЖНІЙ ВИБІР. Психологічні студії, (1), 63–68. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.1.9

Номер

Розділ

Статті