ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ НЕВРОТИЗАЦІЇ У СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ З РІЗНИМ РІВНЕМ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ

Автор(и)

  • Ігор Аркадійович Мудрак
  • Віолета Борисівна Демчук
  • Олена Григорівна Ващинець

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.3.15

Ключові слова:

захворювання, невротичні розлади, невротизація, невротичні стани, молодь, соціально-психологічна адаптація

Анотація

У статті описано, що найпоширенішими порушеннями діяльності вищої нервової системи є невротичні розлади, які пов’язують з різними факторами, включаючи недостатню пристосованість організму людей до сучасного рівня науково-технічного прогресу, і мають вплив на ефективність функціонування та існування людини, її внутрішню рівновагу та взаємодію зі світом. Зокрема, невротичні розлади суттєво погіршують якість життя людини, обмежують її можливості, спричиняють ризик розвитку інших психічних та фізичних захворювань і у випадку недостатнього лікування можуть призвести до серйозних наслідків, включаючи самогубство. Доведено, що причинами невротичних розладів уважаються психічні травми та невротичні конфлікти, що викликають реакції стресу і дистресу, внаслідок чого відбувається дезорганізація організму (неадекватні, неспецифічні реакції) на всіх рівнях (фізіологічному, психологічному, поведінковому), що призводить до психосоматичних порушень і навіть захворювань. У статті висвітлено два види соціально-психологічної адаптації: прогресивний, який забезпечує реалізацію узгодженості інтересів і цілей індивідів і груп суспільства; регресивний, що постає як формальне пристосування, несумісне з інтересами суспільства і розвитком цієї соціальної групи і самої особистості. Представлені результати емпіричного дослідження прояву невротизації особистості: виявлено, що в 19% респондентів спостерігається низький рівень прояву невротизації, у 40% – середній рівень і ще у 41% – високий. Тобто можна зробити висновок, що 81% студентів мають підвищений або високий рівень невротизації, що впливає на якість їхнього життя та здоров’я. Запропоновані підходи до лікування передбачають поєднання терапії, медикаментів і підтримки для вирішення як соціально-психологічних, так і невротичних аспектів, спрямованих на покращення загального благополуччя та адаптивного функціонування.

Посилання

Невротичні, пов’язані зі стресом розлади, посттравматичній стресовий розлад : метод. вказівки / Г. М. Кожина та ін. Харків : ХНМУ, 2018. 17 с.

Ляхович І. М. Соколова О. С. Генезис невротичних розладів. Теорія і практика управління в умовах суспільних викликів і трансформацій : матеріали доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції. 2019. С. 36–40.

Магдисюк Л. І., Федоренко Р. П. Психологія життєвих криз : навч. посібник. Луцьк : Вежа-Друк, 2023. 292 с.

Мазяр О. Психофізіологічний механізм формування невротичного розладу. Лікарська справа. 2017. № 7. С. 110–116.

Ткачишина О. Р. Соціально-психологічні особливості студентів – майбутніх фахівців з комп’ютерних технологій. Вісник Чернігівського державного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка. Чернігів : ЧДПУ, 2005. № 31. Т. 3. С. 118–122.

Українське видання: Міжнародна статистична класифікація хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я. Десятий перегляд. Київ : «Здоров’я», 2001. Т. 3. 817 с.

Чугунов В. Методична розробка до практичного заняття по темі «Невротичні, пов’язані зі стресом та соматоформні розлади» для студентів 4 курсу медичного факультету (спеціальність «Стоматологія»). Запоріжжя : Запоріз. держ. мед. ун-т, 2015. 50 с.

Yashchenko E., Shchelokova E., Lazorak O. Strategies and types of social and psychological adaptation of international students studying in London. SHS Web of Conferences 55, 03006 ICD-11 Reference Guide. 2018. URL: https://icdcdn.who.int/icd11referenceguide/en/html/index.html#1.1.0Part1purposeandmultipleusesofICD (date of access: 24.05.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-20

Як цитувати

Мудрак, І. А., Демчук, В. Б., & Ващинець, О. Г. (2023). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ НЕВРОТИЗАЦІЇ У СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ З РІЗНИМ РІВНЕМ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ. Психологічні студії, (3), 102–107. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.3.15

Номер

Розділ

Статті