АДАПТАЦІЯ УРОКІВ МИСТЕЦТВА ДО ОНЛАЙН-ФОРМАТУ: ІНСТРУМЕНТИ ТА ПІДХОДИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/facs-2023-4-24

Ключові слова:

мистецтво, мистецька онлайн-освіта, електронні сервіси, освітнє середовище, віртуальне середовище

Анотація

Стаття являє собою системне дослідження у сфері адаптації традиційних методів викладання мистецтва до сучасних онлайн-форматів. В статті представлено комплексний підхід до адаптації уроків мистецтва, що об'єднує педагогічні, психологічні та технологічні компоненти. Мета дослідження полягає у систематизації та вивченні методів для адаптації традиційних педагогічних підходів до сучасних онлайн-форматів. Це сприятиме покращенню якості освітнього процесу та гарантуватиме ефективне засвоєння навчальної інформації в епоху цифрового спілкування. Методологія дослідження. Використано системний аналіз з метою вивчення наукової літератури, статей, публікацій, роботи з джерелами, що вже існують на дану тему для отримання загального розуміння проблематики. Аналіз випадків – дослідження конкретних прикладів уроків мистецтва, які були адаптовані для онлайн-формату, з метою визначення найефективніших підходів. Семіотичний аналіз: розгляд символів, знаків та зображень, використаних у матеріалах для онлайн-уроків мистецтва, щоб зрозуміти, як вони впливають на сприйняття та засвоєння матеріалу. Технологічний аналіз: оцінка платформ та інструментів, які використовуються для проведення уроків мистецтва в онлайн форматі, а також їхньої доступності, зручності та ефективності. Наукова новизна. Здійснено комплексний аналіз існуючих методів адаптації уроків мистецтва для онлайн-формату, що дозволяє педагогам отримати цілісне розуміння проблематики. Пропонуються новітні інструменти та платформи, які можна використовувати для ефективного проведення уроків мистецтва в онлайні. Виявлено та розроблено нові підходи до адаптації уроків мистецтва, які враховують специфіку дистанційного формату навчання і психологічні особливості сприйняття інформації через екран. Висновки. Стаття пропонує рішення для покращення якості та ефективності навчання у цифрову епоху. У статті надані конкретні інструменти та методики, які можуть бути використані педагогами для адаптації уроків мистецтва до онлайн-формату, що сприяє ефективності та якості освітнього процесу. Завдяки детальному опису інструментів для онлайн-уроків мистецтва, освітні заклади можуть визначити найбільш підходящі технічні рішення для своїх потреб.

Посилання

Daqian Shi, Ting Wang, Hao Xing, Hao Xu. (2020). A learning path recommendation model based on a multidimensional knowledge graph framework for e-learning. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095070512030085X

Гуржій А.М., Глазунова О.Г., Волошина Т.В. (2020). Цифровий навчальний контент для системи відкритої освіти: Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми: Збірник наукових праць. Випуск 55. Київ-Вінниця: ТОВ фірма «Планер», 268 с. Дистанційне навчання. URL : http://dist.krok.edu.ua.

Шапран О. Комунікативні аспекти підготовки здобувачів у фахових мистецьких коледжах. Молодь і ринок. 2023. Вип. 3 (211). С. 76–81.

Чусова О. М. Ваколія З. М. та Чейпеш І. В. (2021). Педагогічні основи дистанційного навчання / Педагогічні науки: реалії та перспективи. Випуск 80, частина, 2. С. 167–170. URL : http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/3481.

Капустинська Т. (2022). Всі в курсі: як онлайн-освіта Prometheus робить дива для півмільйона українців. URL: https://platfor.ma/topics/people/vsi-v-kursi-yakonlajn-osvita-prometheus-robyt-dyvo-dlya-pivmiljonaukrayintsiv/.

Гущина Н. Сторітелінг як ефективний варіант неформального навчання URL: https://www.ar25.org/article/storitelling-yak-efektyvnyy-variant-neformalnogo-navchannya.html

Заболоцький А. Ю. Сучасний стан онлайн взаємодії у ВНЗ України. Вісник Дніпропетровського ун-ту ім. А. Нобеля. «Педагогіка і психологія». Педагогічні науки. 2016. № 2 (12). C. 19–23.

Косенчук, О., Новик, І. (2020). Організація діяльності закладів дошкільної освіти в період пандемії. Дошкільне виховання, No 9, С. 17–21. URL: https://uied.org.ua/wp-content/uploads/2020/09/dv_2020-09_kosenchuk_olga_novyk_iryna.pdf .

Романовський О. Г., Квасник О. В., Мороз В.М., Підбуцька Н. В., Резнік С. М., Черкашин А. І., Шаповалова В. В. Фактори розвитку та напрями вдосконалення дистанційної освіти навчання в системі вищої освіти України. Інформаційні технології та засоби навчання. 2019. Т. 74. №6. 37 с.

Dufva Т. Art education in the postdigital era. Experiential construction of knowledge through creative coding: Doctoral dissertations. Helsinki, 2018. 150 р.

Комунальний заклад «Навчально-виховний комплекс «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради. (2023). Офіційний сайт. URL: https://sgt.edu.ks.ua/krok-vpered/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-20

Як цитувати

ЛЕВЧЕНКО, М., ТЕРЕШЕНКО, Н., & ФОРОСТЯН, А. (2023). АДАПТАЦІЯ УРОКІВ МИСТЕЦТВА ДО ОНЛАЙН-ФОРМАТУ: ІНСТРУМЕНТИ ТА ПІДХОДИ. Fine Art and Culture Studies, (4), 176–183. https://doi.org/10.32782/facs-2023-4-24

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають