ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СЛУЖБАХ СПРАВАХ ДІТЕЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.10

Ключові слова:

соціальна робота, соціальний працівник, професійна діяльність, Служба у справах дітей, соціальні служби, складні життєві обставини, повна вища освіта.

Анотація

У статті висвітлені питання професійної діяльності фахівців соціальної роботи у Службах справ дітей. З’ясовано, що соціальні служби – це підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та господарювання. Висвітлено тлумачення терміну «соціальний працівник» – це професійно підготовлений фахівець, який має необхідну кваліфікацію у сфері соціальної роботи та виконує різноманітні види соціальної роботи. Зазначено, що гарним спеціалістом у сфері соціальної роботи є особа, яка має повну вищу освіту зі спеціальності 231 Соціальна робота. Вказано, що даний фахівець може займати посади: соціальний робітник, соціальний педагог; інспектор з охорони дитинства; вихователь-методист; помічник вихователя; менеджер соціальної роботи; педагог- консультант; керівник самодіяльного об’єднання; керівник спеціалізованої соціальної служби; культорганізатор дитячих та позашкільних закладів; начальник кабінету; вихователь; завідувач центру; організатор позакласної та позашкільної виховної роботи; фахівець соціальної роботи; завідувач гуртожитку; завідувач кімнати матері і дитини. Описано, що робота соціального працівника у Службах справах дітей спрямовано на виконання Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», Указів та Доручень Президента України, постанов Кабінету Міністрів України «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», «Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», Постанова Кабінету Міністрів України «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах». Висвітлена робота Служб у справах дітей, та висвітленні основні завдання служби. Перераховано ряд адміністративних послуг, які надає Служба у справах дітей.

Посилання

Волкова Н. П. Професійно-педагогічна комунікація: навч. посіб. Київ: ВЦ «Академія», 2006. 256 с.

Горілий А. Г. Нагальні завдання підготовки фахівців із соціальної роботи. Ужгород, 2019. С. 151-154.

Закон України про соціальні послуги. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2671-19#Text.

Карпенко О. Г. Професійна підготовка соціальних працівників в умовах університетської освіти: науково- методичний та організаційно- технологічний аспект: Монографія. Дрогобич: «Коло», 2007. 374 с.

Мигович І. І. Соціальна робота у вищій школі. Ужгород, 2001. 46 с.

Поліщук В. А. Професійна підготовка фахівців соціальної сфери: зарубіжний досвід. Посібник. Тернопіль: Навчальна книга Богдан, 2003. 184 с.

Попик Ю. В. Організація діяльності інтегрованих соціальних служб в територіальних громадах. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Педагогіка. Соціальна робота. 2016. Вип. 2. С. 193-196.

Попович Г. М. Підготовка соціальних працівників: широкий профіль чи вузька спеціалізація? URL : https:// dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/31131/1/Підготовка%20СП%20широкий%20профіль.pdf.

Служба у справах дітей Новоархангельської селищної ради. URL : https://clarity-project.info/edr/44127238.

Соціальний працівник. URL : https://dnp.dcz.gov.ua/publikaciya/socialnyy-pracivnyk.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Як цитувати

МОРГАЙ, Л. (2023). ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СЛУЖБАХ СПРАВАХ ДІТЕЙ. Ввічливість. Humanitas, (1), 73–78. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.10

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ