СОЦІАЛЬНА АДАПТАЦІЯ ВПО У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ ЗА НОВИМ МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.11

Ключові слова:

внутрішньо переміщені особи (ВПО), вимушені переселенці, мігранти, територіальна громада, соціальна адаптація, копінг, копінг-ресурси, копінг-поведінка.

Анотація

У статті розглянуто проблеми соціальної адаптації ВПО у територіальній громаді в умовах воєнного стану. Метою статті є аналіз ефективних шляхів сприяння соціальній адаптації ВПО у територіальних громадах за новим місцем проживання в умовах воєнного стану в Україні. Методологію дослідження склали комплекс методів дослідження теоретичного характеру (аналіз, синтез, узагальнення, інтерпретація). Зауважено, що після 24 лютого 2022 року повномасштабного вторгнення Росії в Україну, кількість ВПО збільшилася в декілька разів у порівнянні з 2014 роком. Наголошено, що більшість ВПО окрім питань житла, працевлаштування, матеріальної та медичної допомоги, потребує соціально-психологічної допомоги й правової підтримки. На успішність адаптації ВПО у приймаючих громадах впливає: відсутність належних умов у територіальній громаді (нерозвиненість соціальної інфраструктури, нестача фінансування, недостатність кваліфікованих фахівців, які б могли надати необхідну допомогу, недосконалість механізмів інформування переселенців щодо наявних у громаді ресурсів) та індивідуально-психологічних особливостей особистості. Значна роль для вирішення означених питань відводиться соціальних службам і фахівцям з соціальної роботи, зокрема для визначення спочатку потреб ВПО.. Розкрито формування навичок копінгу та копінг-ресурсів, що забезпечують оптимальну адаптацію ВПО до стресових ситуацій в умовах воєнного стану. Автороми запропоновано умови ефективної інтеграції ВПО у громаду, що є складовими адаптації. Доведено, що для реалізації програм розвитку територій необхідними умовами є: міжпартнерське співробітництво самих ВПО, громадського сектору бізнесових структур, органів державної влади та місцевого самоврядування. Отже, довготерміновість і затяжний характер перебування ВПО у місцях переселення потребують формування та реалізації спеціальної державної програми залучення потужного потенціалу інтеграції вимушених переселенців, де значна роль відводиться органам місцевого самоврядування.

Посилання

Які послуги доступні для ВПО онлайн? URL: https://www.msp.gov.ua/news/22544.html (дата звернення 26.01.2023).

Дані та ресурси / IOM Ukraine. URL: http://www.ukraine.iom.int/uk/dani-ta-resursy (дата звернення 25.01.2023).

Трубавіна І. М., Куратченко І. Є. Сприяння соціальній роботі в умовах гуманітарної кризи: методичні рекомендації / за ред. Трубавіної І. М. Харків-Бердянськ : ХНПУ, 2017. 28 с.

Пилипас Ю. Соціальна адаптація внутрішньо переміщених сімей з дітьми. Соціальна робота з вразливими сім’ями та дітьми: посіб. у 2-х ч.; Ч. 2 (Соціальна робота з вразливими сім’ями та дітьми) / За заг. ред.: Т. В. Журавель, З. П. Кияниці. Київ : ОБНОВА КОМПАНІ, 2017. С. 5–34.

Цирковникова І. Соціальні та психологічні метаморфози адаптації внутрішньо переміщених осіб, результати дослідження. Ввічливість. Humanitas. 2022. №2. С. 64–71.

Спільнота в умовах воєнного конфлікту: психологічні стратегії адаптації : колективна монографія / Коробка Л., Васютинський В., Вінков В. та ін. Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2019. 286 с.

Колосок А., Бичук І. Менеджмент соціальних послуг територіальної громади в умовах воєнного стану. Ввічливість. Humanitas. 2022. №3. С. 92–99.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII. URL: http://www.https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18#Text

Галецька І. Психологічні чинники соціальної адаптації. Вісник. Соціогуманітарні проблеми людини. 2005. № 1. С. 91–100.

Макаренко С., Сидор Я. Сучасний підхід вивчення копінг-стратегій поведінки особистості в екстремальних умовах. URL: https://ena.lpnu.ua:8443/server/api/core/bitstreams/19cb6b8d-716a-44af-9d2f-cd5396fc7bff/content (дата звернення 20.02.2023).

Дідух М. М. Конструктивна копінг-поведінка слідчих Національної поліції України у психологічно напружених ситуаціях: дис. ... канд. психол. наук (доктора філософії). Національна академія внутрішніх справ. Київ, 2018. 193 с.

Корсун С. І., Ткачук Т. А. Психологія діяльності працівників податкової міліції : монографія. Київ : Центр учбової літератури, 2013. 194 с.

Місцеві громади та внутрішня міграція населення: виклики під час воєнного стану та пошуки шляхів їх подолання. URL: https://jurfem.com.ua/mistsevi-hromady-vnutrishnya-mihratsia-naselennya/ (дата звернення 25.01.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Як цитувати

НИКОЛАЄВА, В., & ПОНОМАРЬОВА, В. (2023). СОЦІАЛЬНА АДАПТАЦІЯ ВПО У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ ЗА НОВИМ МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ. Ввічливість. Humanitas, (1), 79–85. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.11

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ