ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЇ ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ТА НАДАННЯ ПЕРВИННОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.20

Ключові слова:

адаптація, первинна психологічна допомога, вимушені переселенці, бойові дії.

Анотація

Метою роботи є теоретичний аналіз адаптації вимушених переселенців та надання первинної психологічної допомоги під час бойових дій. Вже більше року в нашій країні йде повномасштабна війна з 24 лютого 2022 року, про яку дуже багато говорилося, але ніхто не вірив, що таке може відбутися у 21 столітті. Реальні військові дії, обстріли міст і населених пунктів, жорстокість і мародерство до мирних громадян з боку держави агресора, яка позиціонує себе як орієнтоване на європейські гуманістичні цінності, справили величезний психологічний вплив на населення нашої країни. Це призвело до масової міграції людей як за межі країни так і всередині. У зв'язку з масовою міграцією людей утворився дуже широкий спектр питань з адаптації внутрішньо переміщених осіб, вимушених переселенців до нових умов життя та надання первинної психологічної допомоги тим, хто знаходиться в умовах психологічного стресу від бойових дій. Все це дуже вплинуло на психічне здоров’я вимушених переселенців. Психічне здоров'я є неодмінною частиною та найважливішим компонентом здоров'я. У Статуті ВООЗ йдеться: «Здоров'я є станом повного фізичного, душевного та соціального добробуту, а не лише відсутністю хвороб та фізичних дефектів». Важливим наслідком цього визначення і те, що психічне здоров'я — це відсутність психічних розладів і форм інвалідності. (Психічне здоров'я) Зміцнення психічного здоров'я включає дії, що зміцнюють психологічне здоров'я. Вони можуть включати створення довкілля, що підтримує психічне здоров'я. Атмосфера, в якій забезпечено повагу та захист основних цивільних, політичних, соціально-економічних та культурних прав, є основою психічного здоров'я. За відсутності безпеки та свободи, що забезпечуються цими правами, підтримувати високий рівень психічного здоров'я складно. (Психічне здоров'я) В свою чергу своєчасне надання первинної психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам та вимушеним переселенцям сприяють більш легкої адаптації.

Посилання

Малкіна-Пих І. Г. Психологічна допомога в кризових ситуаціях. М. Изд-во Ексмо. 2005, 960 с.

Музиченко І. В. Вимушені переселенці: проблема соціально-психологічної адаптації «Освіта та розвиток обдарованої особистості» Київ, 2016 № 9. С. 18–21.

Мульована Л. І. Методи психологічної допомоги. Молодий Вчений, 2014. 10(13), С. 114–116.

Осьодло В. І., Зубовський Д. С. Посттравматичне зростання особистості вимушених переселенців: сучасний стан та перспективи. Укр. психолог. журн., 1, 2017. С. 63–79.

Психологічна допомога мігрантам. URL: http://ur.co/77/2242-2- psihologicheskayapomosh-migrantamhtml (дата звернення: 18.03.2023).

Підтримка внутрішньо переміщених осіб та постраждалого населення в Україні, СНОМ, 2016.

Проблема соціальної та психологічної адаптації вимушених переселенців і шляхи її корекції. URL: http:// ukrbukva.net/print:page,1,45878-Problema-social-noiy-i (дата звернення: 20.03.2023).

Ромек В.Г., Конторович В.А., Крукович Є.І. Психологічна допомога в кризових ситуаціях. СПб. Мова. 2004, 226 с.

Психічне здоров'я — Вікіпедія (wikipedia.org) (дата звернення 06.04.2023)

Стрес і ненависть в еміграції: всі стадії адаптації в новій країні – ForumDaily (дата звернення 07.04.2023)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Як цитувати

ЦИРКОВНИКОВА, І. (2023). ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЇ ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ТА НАДАННЯ ПЕРВИННОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ. Ввічливість. Humanitas, (1), 138–143. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.20

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ