СОЦІАЛЬНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТАМОРФОЗИ АДАПТАЦІЇ ВНУТРІШНЬО-ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.2.9

Ключові слова:

адаптація, внутрішньо переміщені особи, експеримент, внутрішній конфлікт, соціальні проблеми, метаморфози, війна.

Анотація

Метою роботи є метаморфози психологічної та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб, оскільки вивчення їх можуть постати основою розроблення різноманітних програм та тренінгів, спрямованих на прискорення процесу адаптації. Питання соціальних та психологічних метаморфоз внутрішньо переміщених осіб має особливу актуальність в Україні, оскільки бойові дії на сході країни та анексія Криму спричинили значне переміщення населення вказаних регіонів до інших областей з 2014 року, а повномасштабне вторгнення Росії на територію нашої країни 24 лютого 2022 року посилила врази потребу вивчення метаморфоз внутрішнього і зовнішнього стану людей, в наслідок їх подальшого вимушеного переміщення. Стався глибокий внутрішній конфлікт не тільки у переміщених осіб, а також у людей, які залишилися на місті, тому що частину соціальних зв’язків, комунікацій, встановлених та розвинутих протягом тривалого часу було втрачено в результаті нападу країни-агресора. На нашу думку, наукова новизна полягає в тому, що одним з ефективних шляхів прискорення метаморфозів соціальної та психологічної адаптації внутрішньо переміщених осіб до нового середовища є відновлення звичного способу життя, наближення до нього та звичного способу використання соціальних контактів, звичних речей за рахунок яких вирішуються багато питань, економічні, побутові, особисті. Концентрація внутрішньо переміщених осіб різниться по суб'єктам України, однак метаморфози їх соціальної та психологічної адаптації актуальні для всіх регіонів країни і всього українського суспільства. Вважаємо, що звернення уваги на роль вирішення внутрішнього конфлікту у процесі відновлення ефективності життя й діяльності, життєдіяльності внутрішньо переміщених осіб та прискорення процесу їх метаморфозів адаптації й відновлення є перспективним напрямом у вирішенні актуального питання. Було проведене експериментальне дослідження на базі громадського центру для вимушених переселенців, кінцеві результати якого наведені у статті.

Посилання

Витковская Г. С. Вынужденная миграция: проблемы и перспективы: Монография, Москва: АСТ, 2012, 429 с.

Музиченко І. В. Вимушені переселенці: проблема соціально-психологічної адаптації «Освіта та розвиток обдарованої особистості» Київ, 2016 № 9. С. 18–21.

Налчаджен. А. А. Психологическая адаптация: механизмы и стратегии. Москва: ЭКСМО, 2010, 368 с.

Наследов А. SPSS: Компьютерный анализ данных в психологии и социальных науках, Санкт-Петербург: Питер 2005, 416 с.

Підтримка внутрішньо переміщених осіб та постраждалого населення в Україні, СНОМ, 2016.

Чиксентмихайи М. Психология оптимального переживания / пер. с англ. Москва: Смысл, 2011. 461 с.

Deci E. L. Human Needs and the Self-Determination of Behavior personality Psychological Inquiry. 2000. Vol. 11. N. 4. P. 227-268.

Tajfel Y. Human groups and social categories:Studies in Sosial Psychology. H. Tajfel.- Cambrsdge University Press, 1981, 384

Психологічна допомога мігрантам:[електронний ресурс] URL: http://ur.co/77/2242-2- psihologicheskayapomosh-migrantamhtml (дата звернення: 18.11.2021).

Проблема соціальної та психологічної адаптації вимушених переселенців і шляхи її корекції [Електронний ресурс]. URL:http://ukrbukva.net/print:page,1,45878-Problema-social-noiy-i (дата звернення: 20.12.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-27

Як цитувати

ЦИРКОВНИКОВА, І. (2022). СОЦІАЛЬНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТАМОРФОЗИ АДАПТАЦІЇ ВНУТРІШНЬО-ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ. Ввічливість. Humanitas, (2), 64–71. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.2.9

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ