ДЕСТРУКТИВНІ КОНФЛІКТИ ЯК АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА СУЧАСНОЇ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.26

Ключові слова:

деструктивні конфлікти, конфлікти, учнівська молодь, деструктивна поведінка, профілактика

Анотація

На сьогоднішній день, соціальні зміни, які відбуваються всередині країни, пов’язані з повномасштабним вторгненням російських військ на територію України, обумовлюють поширення та збільшення конфліктних ситуацій в суспільстві. Захисту та підтримки потребує чи не кожен громадянин та громадянка України, але однією з найуразливіших категорій залишаються діти, а саме учнівська молодь, яка є здобувачами середньої та професійно-технічної освіти. Надзвичайно актуальною постає проблема деструктивних конфліктів з якими стикається учнівська молодь під час освітнього процесу. Соціально-економічна нестабільність, підвищення тривожність, постійний стрес та напруга, ведуть до дестабілізації та розвиток особистості та впливає на збільшення особистісних та міжособистісних конфліктів серед учнівської молоді. У статті актуалізовано сучасні проблеми учнівської молоді, які призводять до поширення явища деструктивних конфліктів в закладах освіти, розглянуто поняття конфлікту, особливості деструктивного та конструктивного конфліктів визначено типові ознаки конфліктної поведінки та їх чинники. Охарактеризовано ефективні методи роботи, спрямовані на профілактику деструктивних конфліктів серед учнівської молоді. Авторка статті дійшла висновку, що наразі є необхідність до впровадження профілактичних програм в заклади середньої та професійно-технічної освіти; формування знань, вмінь та навичок сучасної учнівської молоді до налагодження взаємодії, безконфліктного спілкування та вирішення конфліктів конструктивно. Вирішення означених проблем, актуалізує питання профілактики деструктивних конфліктів серед учнівської молоді та впровадження програм профілактики конфліктної поведінки.

Посилання

Про основні засади молодіжної політики : Закон України від 27 квітня 2021 року №1414-IX. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1414-20 (дата звернення: 30.05.2023).

Розбудова миру. Профілактика і вирішення конфлікту з використанням медіації: соціально-педагогічний аспект. К.: ФОП Стеценко В.В. 2016. 192 с.

Дослідження «Вплив війни на молодь в Україні» : веб-сайт. URL: https://ukraine.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/28.04_vplyv_viyny_na_molod_v_ukrayini.pdf

Соціальна обумовленість та показники здоров’я підлітків та молоді : за результатами соціологічного дослідження в межах міжнародного проекту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» : моногр. / О. М. Балакірєва, Т. В. Бондар та ін. ; наук. ред. О. М. Балакірєва ; ЮНІСЕФ, ГО «Укр. ін-т соц. дослідж. ім. О. Яременка». К. : Поліграфічний центр «Фоліант», 2019. 127 с.

Закатнов Д. О. Технології підготовки учнівської молоді до професійного самовизначення : монографія. К. : Педагогічна думка, 2012. 160 с.

Ложкін Г. В., Пов’якель Н.І. Психологія конфлікту: теорія і сучасна практика: Навчальний посібник. К.: ВД «Професіонал», 2006. 146 с.

Лепейко Т. І. Організаційна поведінка: навч. посіб. / Т. І. Лепейко, С. В. Лукашев, О. М. Миронова. Х. : Вид. ХНЕУ, 2013. 156 с.

. Пов’якель, Н. І., Макарчук, Н. О. Особистісні детермінанти подолання конфліктності в юнацькому віці : навчально-методичний посібник. К. : НПУ ім. М. П.Драгоманова, «Автореферат», 2006.

Пов’якель, Н. І. Внутрішноособистісні конфлікти студентської молоді у просторі глибинної психології та технологій їх подолання. Конфліктологічна експертиза: теорія і методика. В. 6: Актуальні проблеми конфліктної експертизи. К., 2008.

Чала О. А. Внутрішньоособистісний конфлікт як психологічний феномен. Актуальні проблеми психології : Психологія навчання. Генетична психологія. Медична психологія : зб. наук. пр. / Ін-т психології ім. Г. Костюка АПН України, 10 (7). С. 549–558. Режим доступу: elibrary.kubg.edu.ua/1294/1/E_CHALA_APP_IS_IPSP.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-15

Як цитувати

ХАРЬКІВСЬКА, Т. (2023). ДЕСТРУКТИВНІ КОНФЛІКТИ ЯК АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА СУЧАСНОЇ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ. Ввічливість. Humanitas, (2), 179–183. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.26

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ