СОЦІАЛЬНЕ СЛУЖІННЯ ЦЕРКВИ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.6.4

Ключові слова:

соціальне служіння, церква, релігійні і благодійні інституції, соціальні ризики, соціальний захист

Анотація

У статті висвітлені особливості зростання ролі соціального служіння церкви у періоди, що пов’язані з кардинальними змінами у соціально-політичному та соціально-економічному житті суспільства. Метою є вивчення історичного досвіду і сучасної практики діяльності церкви щодо подолання соціальних проблем і підтримки нужденного населення. Зазначено, що соціальне служіння набуває активного характеру, коли соціальні проблеми загострюються і стають загрозою для існуючих суспільних відносин. Проаналізовані причини появи церковно-парафіяльних попечительств і церковних братств наприкінці ХІХ ст. Це пов’язано з руйнацією феодальних відносин і притаманних цій епосі традиційних форм соціальної підтримки – общинної і сімейної. Розвиток капіталістичних відносин породив нові соціальні ризики і проблеми, з якими держава не спроможна була впоратись самотужки. Акцентовано, що саме держава стала ініціатором створення таких релігійних благодійних інституцій. Виявлено, що найбільше церковно-парафіяльних попечительств було створено у єпархіях на території сучасної України. Аналіз їх діяльності не дає підстав говорити про масштабну роботу щодо соціальної підтримки населення. Соціальна діяльність попечительств і братств виражалась в утриманні благодійних закладів та наданні разових допомог. Підкреслено адресний характер такої соціальної підтримки. Другий період зростання ролі соціального служіння пов’язаний з періодом здобуття Україною незалежності і подолання рецидивів тоталітаризму. У суспільстві встановився досить високий і стабільний рівень довіри до церкви. Відзначено, що саме релігійні конфесії стали ініціаторами відродження соціального служіння в умовах політичної, економічної і соціальної кризи, а особливо в сучасних умовах воєнного стану. Окреслено основні напрямки та складові благодійної та соціальної діяльності релігійних організацій на сучасному етапі. Зазначено, що соціальне служіння перестало бути лише інструментом для врегулювання соціальних проблем та стабілізації кризових станів суспільства, а заявило про себе як феномен, притаманний сучасному суспільству.

Посилання

Держава і церква в Україні-2019: підсумки року і перспективи розвитку відносин (інформаційні матеріали). Київ: Центр Разумкова, 2019. URL: https://razumkov.org.ua/ uploads/article/2019_Religiya.pdf.

Здіорук С. І., Токман В. В. Державно-церковні та суспільно-релігійні відносини в умовах війни Росії проти України : аналітична доповідь. Київ : НІСД, 2023. 36 c. URL: https://doi.org/10.53679/NISS-analytrep.2023.07.

Інституційні процеси життя світу і України. Колективна монографія. За редакцією професора А. Колодного. Київ : УАР, 2015. 384 с.

Кошель О.М. Духовенство Правобережної України в національно-культурному і духовно-освітньому відродженні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) : монографія. Кам’янець-Подільський : ТОВ «Друкарня «Рута», 2022. 584 с.

Лазаренко І. Ретроспективний аналіз соціального служіння: від поодиноких досліджень життя парафій до соціологічного осмислення проблеми. Релігія і соціум. 2017. № 3–4. С. 263–270.

Лазаренко І., Цимбалюк Н. Соціальне служіння церков як провайдер практик соціальної допомоги. Вісник НТУУ «КПІ». Політологія. Соціологія. Право. 2021. Випуск 2 (50) С. 139–145.

Мартишин Д.С. Соціальне служіння церкви в контексті державотворення [Електронний ресурс]. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2018. № 12. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Duur_2018_12_13.

Попович В. М. Соціальне вчення християнства: порівняльний аналіз різних конфесій. Гілея: науковий вісник. 2015. Вип. 93. С. 237–241.

Попович В. М. Соціальне служіння (соціальна робота) як складник соціального вчення православної церкви: актуальні напрями взаємодії церкви і держави. Актуальні проблеми філософії та соціології. 2017. Вип. 19. С. 74–76.

Филипчук С. Вектори благодійної діяльності християнських церков україни в світлі конфесійних медіа: релігієзнавчий аналіз. Вісник Львівського університету. Серія філософські науки. 2019. Випуск 21. С. 108–118.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Як цитувати

СЕРБАЛЮК, Ю. (2023). СОЦІАЛЬНЕ СЛУЖІННЯ ЦЕРКВИ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ. Ввічливість. Humanitas, (6), 21–28. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.6.4

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ