ЛІБЕРАЛЬНА ПЕРЕБУДОВА СОЦІАЛЬНОЇ ДЕРЖАВИ: НОВИЙ КОНТЕКСТ ДЛЯ РОЗВИТКУ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У СФЕРІ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.2.6

Ключові слова:

ліберальна перебудова, соціальна держава, неприбуткові організації, соціальне забезпечення, соціальні послуги

Анотація

У статті досліджується процес ліберальної перебудови соціальної держави та її вплив на функціонування неприбуткових організацій у сфері надання соціальних послуг. Автор аналізує зміни в політиці соціального забезпечення та перетворення системи соціальних послуг у контексті ліберальних ідеологій і ставить собі за мету визначити, які виклики та можливості виникають для неприбуткових організацій у зв’язку з цими трансформаціями. У дослідженні використано історико-порівняльний, гіпотетико-дедуктивний, логічні методи. Основними результатами дослідження є положення про те, що в контексті ліберальної розбудови соціальної держави, неприбуткові організації у сфері надання соціальних послуг стають ключовими учасниками в розвитку соціального сектору. Розвиток неприбуткових організацій у цьому новому контексті відображає зміни у способах забезпечення соціального захисту та підтримки населення, що сприяє поліпшенню якості життя. Автор докладає зусиль для розкриття ключових аспектів взаємодії між державним сектором і неприбутковими організаціями, наголошуючи на важливості такої співпраці для поліпшення якості та доступності соціальних послуг для населення. Крім того, у статті проводиться аналіз впливу ліберальних реформ на фінансування, управління та стратегічне планування неприбуткових організацій у сфері надання соціальних послуг. Автор доходить висновку про те, що неоліберальні тренди впливають на якісні зміни взаємовідносин між державою, ринком і неприбутковим сектором. В останні десятиліття вони породжують попит на недержавні інститути та механізми, здатні зняти з держави частину зобов’язань. Теоретично це означає перегляд зобов’язань із забезпечення соціального добробуту громадян між ринком, суспільними інститутами (сім’я та об’єднання громадян) і державою в бік скорочення ролі останньої.

Посилання

Баган О. Неолібералізм як ідеологія: його сутності й загрози. Економічний націоналізм та соціальна справедливість : Збірник матеріалів Шостих Бандерівських читань. Київ : НАЦ «УССД», 2019. С. 179–184.

Борисова Т. М. Маркетинг неприбуткових організацій у розрізі сфер діяльності: теорія і практика : монографія. Тернопіль : Астон, 2015. 284 с.

Борисова Т. М. Тенденції змін та перспективи розвитку підприємств вітчизняної некомерційної сфери. Вісник львівського університету. Серія економічна. 2013. випуск 50. С. 3–12. URL: http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/13617/1/6434-12280-1-PB.pdf

Дуднєва Ю. Е., Обидєннова Т. С., Васильєва М. О. Особливості менеджменту неприбуткових організацій. Modern Economics. 2020. № 21. С. 84–88. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V21(2020)-13.

Ільчук Л. Світовий досвід моделей соціальної політики та їх можливість використання в Україні. Центр перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики України. URL: http://ipzn.org.ua/svitovyjdosvid-modelej-sotsialnoyi-polityky-ta-yih-mozhlyvist-vykorystannya-v-ukrayini/ (дата звернення: 19.04.2024).

Макарова О. В. Соціальна політика в Україні : монографія. Київ : «Сочінський», 2015. 244 с.

Позняк-Хоменко Н. Волонтери : сила небайдужих. Тернопіль : Джура, 2020. 360 с.

Zakaria F. The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad. (W.W. Norton & Company; 2003) ISBN 0-393-04764-4.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-28

Як цитувати

КАМБУР, А. (2024). ЛІБЕРАЛЬНА ПЕРЕБУДОВА СОЦІАЛЬНОЇ ДЕРЖАВИ: НОВИЙ КОНТЕКСТ ДЛЯ РОЗВИТКУ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У СФЕРІ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ. Ввічливість. Humanitas, (2), 37–43. https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.2.6

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ