ПРАВОВІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ-СИРОТАМИ ТА ДІТЬМИ, ПОЗБАВЛЕНИМИ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.2.8

Ключові слова:

правові засади, соціальна робота, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування

Анотація

Проблема забезпечення соціальних гарантій дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є однією з найбільш актуальних проблем сучасного українського суспільства. Актуальність дослідження полягає в тому, що в Україні зареєстровано понад 100 тисяч дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та не мають батьківського піклування. Діти, з тих чи тих причин позбавлені опіки батьків, потрапляють до дитячих будинків або установ інтернатного типу і найчастіше опиняються у виключно несприятливих для повноцінного розвитку і успішної соціалізації умовах та перебувають у вразливому становищі, яке може негативно вплинути на їхній фізичний, емоційний та соціальний розвиток. Все це позначається на сучасному поколінні дітей у цілому і, безумовно, відіб’ється на майбутніх поколіннях, що набуває сьогодні виняткової важливості. Ця категорія дітей потребує особливої уваги соціальних служб та органів влади, адже їхнє майбутнє залежить від того, наскільки ефективно будуть забезпечені їхні соціальні гарантії. Забезпечення соціальних гарантій вимагає комплексного підходу до системи підтримки, який би забезпечив їм право на гідне життя та розвиток. За результатами аналізу сучасного стану організації соціального захисту та забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, в розвинутих країнах можливо зробити висновок про те, що в Україні існує низка проблемних питань, що потребують уваги та розв’язання. Серед проблем слід виділити: недосконале законодавство, недостатню фінансову підтримку, неефективну систему установ дитячого перебування та системи опіки, недостатню увагу до індивідуальних потреб кожної дитини. Необхідно посилити координацію між органами влади та громадськими організаціями, забезпечити достатню кількість кваліфікованих працівників у сфері соціального захисту, а також створити належну інфраструктуру для утримання дітей. Однак є перспективи для поліпшення правових засад соціальної роботи з дітьми-сиротами та позбавленими батьківського піклування в Україні: реформа законодавства, покращення умов життєдіяльності дітей в установах та розвиток програм соціальної підтримки. Важливо розвивати програми психологічної та соціальної підтримки для дітей, а також надавати різнобічну підтримку прийомним сім’ям. Також необхідно спрощувати процедури усиновлення та опіки для забезпечення швидшого знаходження нових сімей для дітей. Аналіз правових засад соціальної роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування в Україні потребує комплексного погляду на проблему та системних змін. Важливо поєднувати зусилля надавачів правової допомоги, громадських організацій, урядових структур та міжнародних організацій для забезпечення ефективної системи соціального захисту цих дітей. Це вимагає удосконалення законодавства, розвитку соціальних послуг та залучення громадськості до питань захисту прав дитини.

Посилання

Конвенція про права дитини: станом на 20.11.2014. Верховна Рада України. Офіц. вид. Київ: Парлам. вид-во, 2014.

Пилипенко П. Д. Законодавче регулювання відносин соціального забезпечення в Україні. Університетські наукові записки. 2018. № 1 (13–14). С. 160–165.

Позитивний досвід надання соціальних послуг в країнах Південно-Східної Європи. URL: http:// www.ilo.org/public (дата звернення: 21.09.2023).

Право соціального забезпечення України: підручник / за ред. П. Д. Пилипенка; Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка. 4-те вид., переробл. і доповн. Київ: Ін Юре, 2014. 476 с.

Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: Закон України від 16.12.2020. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2005. № 6. ст.147). Зі змінами, внесеними згідно із Законами № 1095-IX від 16.12.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2342-15#Text (дата звернення: 21.09.2023).

Про охорону дитинства Закон України від 2001. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 30, ст.142 Із змінами, внесеними згідно із Законами № 1256-IX URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text. (дата звернення: 21.09.2023).

Соціально-правовий захист дитинства / за ред. І. І. Смагіна. Житомир: ОІППО, 2016. 356 с.

Шевченко О. М. Соціальна робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Київ: Видавництво Київський університет, 2016. 302с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-28

Як цитувати

СТАДНИК, А., КУЗЬМІН, В., КУЗЬМІНА, М., & МЕЩАН, І. (2024). ПРАВОВІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ-СИРОТАМИ ТА ДІТЬМИ, ПОЗБАВЛЕНИМИ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ В УКРАЇНІ. Ввічливість. Humanitas, (2), 51–58. https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.2.8

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ