РЕАЛІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ (ПРИКЛАД ХМЕЛЬНИЧЧИНИ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.4.2

Ключові слова:

сім’я, домашнє насильство, попередження та подолання домашнього насильства, територі- альні громади області, заклади та установи соціального спрямування

Анотація

У статті наголошено на тому, що українське суспільство досі відчуває тягар проблеми домашнього насиль- ства, яке характеризується масштабністю, виявляється в різних видах та формах, як-от психологічне (трива- лий або постійний психічний вплив на особу з метою приниження честі та гідності), фізичне (навмисне нане- сення фізичних ушкоджень особі, що може призвести до смерті), економічне (умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, що провокує фізичні та психічні порушення або й смерть), сексуальне (залучення дорослих осіб силоміць до сексуальних зносин, дітей за згодою/без згоди до сексуальних зносин із дорослими) насильство. Указано вітчизняних та зарубіжних науковців, які долучились до вивчення різних аспектів домашнього насиль- ства як соціального феномену. Окреслено соціально-психологічні наслідки насильства в сім’ї. Нами висвітлено результати дослідження роботи територіальних громад щодо забезпечення реалізації дер- жавної політики на регіональному рівні стосовно запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі через посередництво контролю стану вжиття відповідних заходів. Зокрема, вказано на чисельність територіальних центрів соціального обслуговування, центрів надання соціальних послуг, центрів комплексної реабі- літації осіб з інвалідністю, спеціалізованих служб підтримки для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознаками статі (денні кризові центри соціально-психологічної допомоги; мобільні бригади соціаль- но-психологічної допомоги; спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування таких осіб; кризові кімнати цілодобового перебування (до 10 днів); телефони гарячої лінії; кабінет корекційно-реабілітаційних послуг) та Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги, який виконує функції притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Охарактеризовано роботу місцевих рад. Висвітлено перспективний план заходів Департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації спільно з органами місцевого самоврядування, закладами та установами соціального спрямування на виконання Обласної комплексної програми підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству на період до 2025 року. З’ясовано прогалини в наданні соціальних послуг, зауважено на необхідності створення всіма територіаль- ними громадами області спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства. Рекомендовано усунути виявлені недоліки, оптимізувати інформаційно-просвітницьку та реабілітаційну роботу з кривдниками та жертвами домашнього насильства.

Посилання

Алексєєва В., Костриця Л. Діти і батьки: проблеми насильства у родині. Газета «Соціальний педагог». 2011, № 11 (59). С. 59–62.

Бондаровська В. Подолання наслідків насильства у сім’ї. Аналіз стану справ у розвинутих країнах. Газета «Психолог». 2010, № 6 (390). С. 3–6.

Кошонько Г.А., Зінькевич О.М. Психологічні проблеми насильства над жінками в сім’ї. Актуальні проблеми гуманітарних та природничих наук : зб. наук. пр. Вип. 4. Хмельницький, 2008. С. 14–17.

Гончарова Т.В. Насильство дітей у сім’ї: умови, причини й фактори виникнення. Соціальна педагогіка : теорія та практика. Вип. 4. 2010. С. 47–53.

Домашнє насильство: що робити і куди скаржитись? Покрокова інструкція. URL: https://devlad.otg.dp.gov.ua/ua/novini-ta-podiyi/novini/domashnye-nasilstvo-shcho-robiti-i-kudi-skarzhitis-pokrokovainstrukciya (дата звернення: 28.10.2021).

Кінаш Я., Макогонюк А. Насильство в сім’ї: реалії сьогодення. Юридичний журнал «Право України». 2011, № 11–12. С. 170–175.

Лесько Н. Державна політика у сфері попередження насильства в сім’ї : поняття та сучасний стан. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія : Юридичні науки. Львів, 2017. Вип. 865. С. 267–272.

Науменко О. Про насильство в сім’ї. Газета «Психолог». 2010, № 6 (390). С. 7–11.

Проєкти рішень шостої сесії, пленарне засідання якої заплановано на 15 вересня 2021 року. URL: https://km-oblrada.gov.ua/proyekty-rishen-shostoyi-sesiyi-plenarne-zasidannya-yakoyi-zaplanovanoyi-na-15-veresnya-2021-roku/ (дата звернення: 28.10.2021).

Рудюк Т. Насильство в сім’ї. Газета «Соціальний педагог». 2013, № 7 (79). С. 36–39.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-25

Як цитувати

БРИНДІКОВ, Ю. (2021). РЕАЛІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ПРОТИДІЇ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ (ПРИКЛАД ХМЕЛЬНИЧЧИНИ). Ввічливість. Humanitas, (4), 10–15. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.4.2

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ