ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ ПРИХИЛЬНОСТІ ДО АНТИРЕТРОВІРУСНОЇ ТЕРАПІЇ В ПІДЛІТКІВ, ЩО ЖИВУТЬ ІЗ ВІЛ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.5.10

Ключові слова:

прихильність, ВІЛ-статус, антиретровірусна терапія, люди, що живуть із ВІЛ, підлітки, що живуть із ВІЛ, центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, фактори впливу

Анотація

У статті розкрито фактори впливу, які сприяють формуванню свідомої прихильності в підлітків, що живуть із ВІЛ до антиретровірусної терапії. Узагальнені результати соціологічних досліджень, в яких висвітлюється питання аналізу причин переривання антиретровірусної терапії та відмови від антиретровірусної терапії серед людей, які живуть із ВІЛ, та узагальнено наукові праці, де охарактеризовано особливості прихильності до терапії в підлітків, що живуть із ВІЛ. Представлено результати анкетного опитування, проведеного в спільноті громадського об’єднання «МО Підлітки України» з підлітками, що живуть із ВІЛ. Окреслено проблеми та труднощі, з якими стикаються підлітки, що живуть із ВІЛ. Представлено результати глибинних інтерв’ю зі спеціалістами Київського міського правобережного центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді щодо визначення ключових факторів впливу на формування свідомої прихильності до антиретровірусної терапії. Визначено, що факторами впливу на формування прихильності до антиретровірусної терапії в підлітків, що живуть із ВІЛ, є раннє інформування дітей про їхній статус, особлива увага до формування прихильності в підлітків як групи, що має найбільші ризики відриву від терапії на початку дорослого життя, врахування вікових особливостей у процесі розкриття ВІЛ-статусу дитини, збільшення кількості груп «рівний – рівному», соціальний та психологічний супровід підлітків, підтримка, консультування та соціальний супровід батьків, опікунів ВІЛ-інфікованих підлітків, роз’яснювальна та інформаційна робота з підлітком щодо ефективності лікування, підтримка підлітка в разі проявів побічних ефектів від прийому терапії, сприятливе та довірливе соціальне оточення, врахування стилю життя підлітка, його індивідуального режиму життєдіяльності, протидія стигматизації та дискримінації за ознакою ВІЛ-статусу.

Посилання

Балакірєва О., Бондар Т., Шевченко С. Дослідження «Поведінкове дослідження аналізу причин переривання антиретровірусної терапії та відмови від антиретровірусної терапії серед людей, які живуть із ВІЛ, та дітей». Київ, 2019. URL: https://phc.org.ua/sites/default/files/users/user90/Prychyny_pereryvannia_ART_report.pdf.

Бондаренко А., Козько В., Гвоздецька М., Юрко К., Черкасов О. Оцінка прихильності до антиретровірусної терапії у хворих на ко-інфекцію HIV/HBV. 2015. URL: http://ns1.knmu.edu.ua/bitstream/.

Демченко І., Скокова Л., Булига Н. Індекс стигми людей, які живуть з ВІЛ 2.0. Україна. 2020. URL: https://network.org.ua/wp-content/uploads/2021/02/INDEKS-STYGMY-LYUDEJ-YAKI-ZHYVUT-Z-VIL-2.0-1-1.pdf.

Журавель Т., Лях Т. Особливості соціально-психологічної підтримки осіб та сімей, які живуть з ВІЛ/ СНІД в Україні. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. 2015. № 8. С. 323–333. URL: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/14613/.

Кисельова Г., Бейлі Х. Молодь, яка живе з ВІЛ, в Україні: Реалії, виклики, шляхи подолання. 2019. URL: https://www.unicef.org/ukraine/media/2891/file/HIV_Youth.pdf

Лютий В., Петрович В. Профілактика ВІЛ та соціально-небезпечних явищ серед дорослих: досвід «Програми 15». Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Серія: Педагогічні науки. 2019. No 2(386). С. 91–103. URL: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27894/.

Панфилова О., Валько С., Медко А. Основные аспекты в раскрытии ВИЧ-позитивного статуса ребенку и формирование приверженности к АРВ-терапии у детей, живущих с ВИЧ. Тренинговый модуль. 2016. URL: https://teenergizer.org/media/2017/08/Metodichka_Tinerdzhai-zer-2.pdf

Статистика з ВІЛ/СНІДу. Епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні станом на 01.04.2019 р. URL: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid/statistika-z-vilsnidu.

ЮНЕЙДС (2021). Медленный прогресс в предотвращении смертельных случаев, связанных со СПИДом, среди подростков. URL: https://www.unaids.org/ru/resources/presscentre/featurestories/2021/october/20211004_aidsrelated-deaths-among-adolescents.

Arrivé, E., Ayaya, S., Davies, M. A., Chimbetete, C., Edmonds, A., Lelo, P., & Leroy, V. (2018). Models of support for disclosure of HIV status to HIV-infected children and adolescents in resource-limited settings. Journal of the International AIDS Society, 21(7).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-12

Як цитувати

САПІГА, С. (2022). ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ ПРИХИЛЬНОСТІ ДО АНТИРЕТРОВІРУСНОЇ ТЕРАПІЇ В ПІДЛІТКІВ, ЩО ЖИВУТЬ ІЗ ВІЛ. Ввічливість. Humanitas, (5), 68–74. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.5.10

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ