ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.6.17

Ключові слова:

фінанси, фінансове забезпечення. соціальний захист; соціальне страхування; соціальна допомога; фінансове забезпечення соціального захисту

Анотація

Стаття присвячена аналізу теоретичних основ щодо форм та витоків фінансування та фінансового забезпечення у системі соціального захисту. Визначено, що фінанси виконують вагому роль у частині забезпечення необхідних умов для формування, розподілу й використання ВВП у державі та забезпечення всіх суб’єктів суспільного відтворення грошовими коштами, достатніми для здійснення їхньої діяльності. Розкрито основні форми соціального захисту: соціальне страхування, що опирається на сформовані позабюджетні цільові фонди за рахунок особистих внесків учасників; соціальне забезпечення, що передбачає виплату універсальної соціальної допомоги чи послуг за рахунок загальнодержавних коштів, які збираються із бюджетів різних рівнів; соціальну допомогу, що надається як матеріальна допомога або послуга за умови перевірки потреби в ній, що фінансуються за рахунок державних та приватних коштів. З’ясовано, що основна мета соціального захисту – це створення та забезпечення сприятливих соціально-економічних умов для всебічного розвитку людини як культурного, економічного та соціального індивіду. Стратегія соціальної державної політики має бути спрямована на забезпечення стабільності життя населення, зниження рівня безробіття, зменшення класової фінансової нерівності, подолання бідності та посилення соціального захисту населення. Процес фінансового забезпечення можливо умовно поділити на два етапи: формування фінансових ресурсів та використання фінансових ресурсів. Визначено, що фінансове забезпечення соціального захисту розглядаємо як систему грошових відносин розподільчого характеру, у процесі яких за рахунок податків та спеціальних внесків формуються централізовані та децентралізовані фонди фінансових ресурсів, що в майбутньому будуть використовуватися для фінансування соціальних виплат.

Посилання

Бендасюк О. Державне управління соціальним захистом населення в умовах ринкової економіки. Галицький економічний вісник. 2010. № 1(26). С. 123–126.

Болотіна Н.Б. Право соціального захисту України : навчальний посібник. Київ : Знання, 2005. 615 с.

Грушко В.І. Пенсійна система України : навчальний посібник. Київ, 2006. 496 с.

Денисова И.П., Клиновенко Л.Р. Социальная политика: ученик. Ростов-на-Дону, 2007. 347 с.

Карамишев Д., Карамишева Л. Соціальне страхування як механізм реалізації соціальної політики. Публічне управління: теорія та практика. 2011. № 1. С. 128–132.

Мальований М.І. Фінансові аспекти функціонування системи соціального захисту населення в Україні : Монографія. Умань, 2016. 496 с.

Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія) : навчальний посібник. Київ : КНЕУ, 2001. 240 с.

Павлюк К.В. Фінансові ресурси держави : монографія. Київ : НІОС, 1998. 175 с.

Романенко О.Р. Фінанси : підручник. Київ: Центр навчальної літератури, 2004. 312 с.

Стойко О.Я., Дема Д.І. Фінанси : підручник Київ, 2017. 406 с.

Тропінa В.Б. Бюджетне забезпечення соціальної функції держави в Україні Фінанси України. 2008. № 5. С. 15–31.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-23

Як цитувати

ПОЛЄХІНА, В. (2022). ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ. Ввічливість. Humanitas, (6), 122–127. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.6.17

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають