ДО ПИТАННЯ ПРИЧИН ПЕРЕРИВАННЯ АРВ-ТЕРАПІЇ ПІДЛІТКАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.1.17

Ключові слова:

АРВ-терапія, відмова, підлітки, що живуть з ВІЛ, переривання, причини, стигматизація, самостигматизація

Анотація

На сьогодні наша країна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб, що призводить до негативного впливу на соціальне та економічне життя суспільства: знижує середню тривалість життя, загострює проблеми бідності та соціальної нерівності. Підлітки визнані в Україні групою ризику щодо інфікування ВІЛ та визначаються ВООЗ як підлітки, які споживають ін’єкційні наркотики з використанням нестерильного ін’єкційного інструментарію; хлопці та дівчата, які практикують незахищені статеві контакти внаслідок сексуальної експлуатації, мають незахищений, навіть примусовий секс за винагороду. У статті автори наголошують, що антиретровірусна терапія, не знищує вірус, проте зупиняє розмноження ВІЛ, відновлює функції імунної системи, дозволяє продовжити і покращити якість життя. Також, у статті наголошено, що АРВ-терапія потребує чіткої самодисципліни та особистої відповідальності кожного підлітка, оскільки означає пожиттєвий прийом ліків, до яких має сформуватися прихильність аби лікування було ефективним. Пропуск або затримка прийому ліків може призвести до прогресування хвороби, передачі вірусу іншим людям, поганого самопочуття, розвитку важких захворювань і навіть смерті. Причин припинення, відмови або ж переривання АРВ-терапії підлітками, які живуть з ВІЛ, може бути безліч: наприклад, внутрішні/особисті причини (страхи, недостатня обізнаність щодо хвороби, терапії та наслідків переривання, негативні приклади близьких, побічні реакції організму від вживання ліків; несерйозне ставлення до лікування; неготовність до пожиттєвого прийому терапії, самостигматизація, недовіра до лікарів та фахівців соціальної сфери) та зовнішні, які не залежать від підлітків (стигматизоване суспільство, географічна незручність місця, де можна отримати АРВ-препарати, відсутність конфіденційного місця для консультацій із фахівцями).

Посилання

Бойко А., Дмитришина Н., Тюленєва Н. Інтегрована програма з формування прихильності до АРТ у клієнтів Віл-сервісних організацій та розвитку їхньої економічної самостійності. Частина 2. Втручання з формування прихильності до АРТ. Посібник : Київ : Поліграф-Плюс, 2017. С. 130

Волошенко Н. О. Психологічні чинники ризикованої поведінки підлітків. Актуальні проблеми науки та освіти: Збірник матеріалів XV підсумкової науково-практичної конференції викладачів МДУ / за заг. ред. членкор. НАПНУ, д.п.н., проф. Балабанова К.В. Маріуполь, 2013. С. 335-337

Краєва О. А., Никитюк Т. М. Психологічні механізми особистісної тривожності в підлітковому віці. Науковий журнал «Український психолого-педагогічний науковий збірник», 2017, (№ 12), С. 52–55.

Підлітковий вік. Брошура: видання дитячого фонду UNICEF та ГО «Волонтер», Київ, 2019. URL: http://surl.li/hccc (дата звернення 03.02.2022).

Побічні дії АРТ та токсичність. Менеджмент побічних ефектів. Відео : Центр громадського здоров’я МОЗ України. 2020. URL: https://youtu.be/8IHv5a5kL70. (дата звернення 02.02.2022)

Поліщук В. М. Вікові кризи в підлітковому і юнацькому віці: базові симптомокомплекси : монографія. Суми: Університетська книга, 2019.

Радченко Є. Фактори формування прихильності до АРТ. 2018. С. 12-14. URL: http://surl.li/bhjsz (дата звернення 05.01.2022).

Раудіна М.Д. Формування прихильності до АРВ-терапії у підлітків, що живуть з ВІЛ.: кваліф. роб.: НУ «Києво-Могилянська академія». 231, «Соціальна робота». Київ, 2020. С. 80.

Смолевська О.О. Особливості проявів підліткової кризи. Збірник тез міжнародної науково-практичної конференції «Суспільні дисципліни як засіб формування цивілізаційної компетентності здобувачів освіти. Сучасні освітні викликиерспективи розвитку». НУ водного господарства та природокористування. Рівне, 2012. C. 137–140, URL: http://surl.li/bhjsx (дата звернення 01.02.2022).

Товщик С. А. Стигматизація. Енциклопедія прав людини : соціально-педагогічний аспект : колективна монографія / заг. ред. проф. Сейко Н. А. Житомир : Видавництво, 2014. С. 208–212.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-06

Як цитувати

СПІРІНА, Т., & УМАНСЬКА, К. (2022). ДО ПИТАННЯ ПРИЧИН ПЕРЕРИВАННЯ АРВ-ТЕРАПІЇ ПІДЛІТКАМИ. Ввічливість. Humanitas, (1), 116–121. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.1.17

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>