НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ДІТЯМ-СИРОТАМ ТА ДІТЯМ, ПОЗБАВЛЕНИМ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, В ОБ’ЄДНАНІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.5.12

Ключові слова:

об’єднана територіальна громада, децентралізація, діти-сироти, соціальні послуги, діти, позбавлені батьківського піклування, соціальна робота, соціальний захист, воєнний стан, готовність до роботи у об’єднаній територіальній громаді, фахівці соціальних служб

Анотація

В умовах повномасштабного вторгнення росії на територію України в 2022 році різко зросла кількість соціальних проблем та ризиків. Перед державою постали нові завдання для забезпечення соціально-правового захисту громадян. Виконання цих завдань можна досягти шляхом надання якісних соціальних послуг як на державному, так і місцевому рівнях. У науковій статті авторкою розглянуто питання надання соціальних послуг дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, в об’єднаній територіальній громаді. Розкрито сутність, визначено потреби та ресурси означеної категорії, які є актуальними на місцевому рівні. Проаналізовано поняття «соціальні послуги», «територіальна громада», «об’єднана територіальна громада», та головні принципи надання соціальних послуг дітям в умовах воєнного стану в Україні. Визначено головних суб’єктів, що надають соціальні послуги – соціальні служби та об’єкти діяльності означених суб’єктів. Відзначено, нагальну проблему сьогодення та важливість організації роботи з використанням інтегрованого підходу в наданні соціальних послуг дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування. Окреслено коло соціальних проблем, ризиків, які визначають основні форми та методи надання соціальних послуг цій категорії дітей. З’ясовано, що не дивлячись на те, що Україна перебуває у стані війни, проводиться соціальна робота по влаштуванню дітей в сімейні форми виховання. Визначено, що процес удосконалення соціальної роботи з дітьми означеної категорії в об’єднаній територіальній громаді в умовах воєнного стану можливий та потребує нових підходів в діяльності структур, причетних до роботи з дітьми. Зазначено, що надання соціальних послуг в об’єднаній територіальній громаді розвивається як один з пріоритетних напрямків, як на державному так і місцевому рівнях.

Посилання

Про соціальні послуги: Закон України від 17 січня 2019 р. № 2671-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2671-19#Text (Дата звернення 28.11.2022).

Дубич К.В. Механізми державного управління системою надання соціальних послуг : дис. … д-ра наук з держ. упр. : 25.00.02 / Дубич Клавдія Василівна. Київ : НАДУ, 2015. 436 с.

Слозанська Г.І. Теорія і практика професійної підготовки майбутніх соціальних працівників до роботи у територіальних громадах : дис. … д-ра пед. наук: 13.00.05. Тернопіль : ТернНПУ ім. В. Гнатюка, 2019. 687 с.

Семигіна Т.В. Мигович І.І. Вступ до соціальної роботи: навчальний посібник. Київ: Академвидав, 2005. 303 с.

Моргай Л.А. Професійно-етична діяльність соціального працівника. Збірник наукових праць (Херсонського державного університету). Педагогічні науки. 2017. Вип. 78 (2). С. 200-203.

Ільчук Л.І. Розвиток системи інтегрованих соціальних послуг в умовах децентралізації (на прикладі об’єднаних територіальних громад). Соціально-трудові відносини: теорія та практика. 2018. № 1. С. 116-123.

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану: Постанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2022 р. № 349/ Кабінет Міністрів України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/349-2022-%D0%BF#Text (Дата звернення 25.11.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-28

Як цитувати

СУЛІМЕНКО, О. (2023). НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ДІТЯМ-СИРОТАМ ТА ДІТЯМ, ПОЗБАВЛЕНИМ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, В ОБ’ЄДНАНІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ. Ввічливість. Humanitas, (5), 89–94. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.5.12

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ