СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНИХ УМІНЬ В УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ НА УРОКАХ ІНТЕГРОВАНОГО КУРСУ «Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.2.16

Ключові слова:

предметність, уміння, інформація, комунікація, предметні уміння

Анотація

Сучасна освітня парадигма початкової школи, яка будується на сучасних інформаційних технологіях, а саме засобах навчання, бере за основу не передачу готових знань, умінь і навичок школяру, а прищеплення умінь здобувати необхідні знання самому, тобто формувати предметні уміння учнів початкової школи. Такий процес забезпечує активне використання самостійної роботи учня, що носить характер спілкування з вчителем опосередковано за допомогою новітніх інтерактивних технологій, наприклад: комп'ютерних програм та аудіовізуальних засобів, тощо. Застосування інформаційних технологій має відбуватися з дотриманням вимог Державного стандарту початкової загальної освіти. Основне призначення сучасних інформаційних технологій для вивчення дисциплін освітніх галузей – це створення оптимальних умов для формування предметних умінь, індивідуалізації навчальних дій учнів початкових класів, збільшення частки самостійності, забезпечення більш вільного орієнтування у змісті дисциплін і кращого засвоєння матеріалу, підтримка і розвиток пізнавального інтересу до вивчення дисциплін. З означеного вище, можемо стверджувати, що використання таких технологій на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ» дозволять не тільки ефективно й корисно використовувати час, а й сприятимуть розвитку інтересу учнів до навчального предмету. Вважаємо, що інформаційні технології – це один з ефективних методів організації навчання на уроках інтегрованого курсу «Я досліджую світ», потужний педагогічний засіб, що виходить за межі традиційної класноурочної системи і багаторазово посилює можливості здійснення особистісно-орієнтованого підходу у навчанні. Ось чому використання таких технологій у навчальному процесі початкової школи є ефективним і цікавим носієм інформації для сучасних учнів початкової школи.

Посилання

Галузинський В.М., Євтух М.Б. Педагогіка : теорія та історія. Київ : Вища школа, 2016. С. 159–161.

Крисаченко В.С. Екологія. Культура. Київ : Знання, 2018. 598 с.

Маркова А.К. Психологічні критерії та ступені професіональності вчителя. Педагогіка. 2017. С. 24–27.

Махмутов М.І. Сучасний урок. Oдеса : Педагогіка, 2019. 184 с.

Небільська О.П. Всеукраїнська газета для вчителів початкових класів. Початкова освіта. 2017. № 14. С. 18–24.

Ніколенко Н.С. Виховання ціннісного ставлення до природи у молодших школярів. Біологія і хімія в школі. 2016. № 2. С. 44–46.

Особливості організації навчально-виховного процесу в початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів. URL: http://ru.osvita.ua/legislation/Ser_osv/4280/ (дата звернення: 10.06.23).

Рубінштейн С.Л. Основи психології. Київ : Знання, 2019. 488 с.

Слатвінська О.А. Застосування інноваційних педагогічних технологій в програмах формування екологічної компетентності учнів. Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка, 2017. № 20. С. 109–115.

Савченко О.Я. Сучасний урок в початкових класах. Київ : Магістр, 2017. 256 с.

Серебрякова Т.А. Екологічна освіта в дошкільному віці. Миколаїв : Академія, 2018. 111 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14

Як цитувати

СОСЮК, А. (2023). СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНИХ УМІНЬ В УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ НА УРОКАХ ІНТЕГРОВАНОГО КУРСУ «Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ». Acta Paedagogica Volynienses, (2), 108–113. https://doi.org/10.32782/apv/2023.2.16

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА