СЕКСУАЛЬНА ОСВІТА ШКОЛЯРІВ ЯК НАУКОВА ПРОБЛЕМА

Автор(и)

  • Оксана РОГОЖИНА Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди http://orcid.org/0000-0002-9630-8100

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.3.35

Ключові слова:

«сексуальна освіта», «статеве виховання», «статева освіта»

Анотація

Ще донедавна питання сексуальної освіти школярів не було настільки актуальним, як сьогодні. На це є свої причини: по-перше, акселерація, що прискорила статеве дозрівання; по-друге, великий потік різноманітної пози- тивної і негативної інформації; по-третє, природна дитяча допитливість. Вже протягом тривалого часу залишається насущною проблемою необізнаність батьків, вчителів, виклада- чів у питаннях, пов’язаних із сексуальною освітою підростаючого покоління. Більшість молодих людей, спираю- чись на інформацію про особливості статевого життя, яку отримують від однолітків або з різних матеріалів, орієнтованих на дорослих, можуть наробити багато помилок у своєму юному віці, які негативно відбивати- муться не тільки на стані їхнього здоров’я, але й на подальшому житті та благополуччі. Серед основних про- блем, які вказують на дефіцит знань із питання, є зниження віку початку неповнолітніми статевого життя, що супроводжується збільшенням кількості штучного переривання вагітності, можливістю інфікування інфекція- ми, які передаються статевим шляхом та появою серед молодих дівчат матерів-одиначок. Аналіз зарубіжної та вітчизняної психолого-педагогічної літератури засвідчує наявність різних підходів до проблеми сексуальної освіти школярів, що пов’язано насамперед з низьким рівнем обізнаності дорослих з цих питань. Досліджено, що сексуальну освіту науковці трактують у вузькому та широкому його розумінні. Так, у більш вузькому значенні сексуальна освіта акцентує на фізіологічних і біологічних особливостях статей, про- блемах статевого життя, в тому числі запобіганню випадковій вагітності і досягненню безпечного статево- го задоволення. Однак більшість вживають поняття «сексуальна освіта» у широкому його трактуванні ще і формування культури почуттів, гуманного ставлення до протилежної статі, підготовку до шлюбу і сімейного життя, відповідальність. Проаналізувавши сучасний стан дослідження проблеми сексуальної освіти школярів у вітчизняній та зару- біжній педагогічній думці, було встановлено, що дослідники заклали методологічне підґрунтя та розкрили загальнотеоретичні питання статей, статевого виховання, сексуальної освіти, частково висвітлили проблеми професійної готовності вчителів до здійснення сексуальної освіти учнів. У статті здійснено огляд наукової літератури та проаналізовано теоретичні основи сексуальної освіти шко- лярів в працях вітчизняних та зарубіжних науковців. Розкрито сутність поняття «сексуальна освіта» та різні підходи до його трактування.

Посилання

Бялик О.В. Сучасні тенденції статевого виховання учнівської молоді в країнах Євросоюзу : дис. … д-ра пед. наук : 13.00.07. Умань, 2017. 547 с.

Василенко О. В. Педагогічні умови статевого виховання старших підлітків у позаурочній діяльності : дис. … канд. пед. наук : 13.00.07. Київ, 2006. 168 с.

Ващенко Г. Вибрані педагогічні твори. Дрогобич : Видавнича фірма «Відродження», 1997. 214 с.

Главацька О. Проблема підготовки майбутніх вчителів до статевого виховання учнів : дис. … канд. пед. наук : 13.00.04. Тернопіль, 2000. 178 с.

Гончаренко С. Український педагогічний словник. Київ : «Либідь», 1997. 366 с.

Кравець В. П. Історія гендерної педагогіки: навч. посіб. для студ. вищих навч. закладів. Тернопіль : Джура, 2005. 439 с.

Кузнецова О. А. Статеве виховання школярів: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Миколаїв : ІЛІОН, 2004. 176 с.

Мезеря І. В. Актуальні проблеми статевого виховання у школі на сучасному етапі: посіб. для самостійної роботи слухачів курсів підвищення кваліфікації. Луганськ : «Знання», 2003. 64 с.

Петрище И.П. О половом воспитании детей и подростков. Минск : Народная асвета, 1990. 160 с.

Рибалка О. Я. Формування готовності студентів біологічних факультетів до виховання у підлітків культури міжстатевих стосунків : дис. … канд. пед. наук: 13.00.04. Кіровоград, 2005. 236 с.

Сухомлинський В. О. Хлопчики і дівчата – чоловіки і жінки. Народження громадянина. Київ : Рад. школа, 1970. 372 с.

Федяєва В.Л., Кравченко Т.В. Статеве виховання школярів: сторінками історії (20-30-ті роки ХХ століття): Хрестоматія. Херсон : Видавництво ХДУ, 2007. 184 с.

WHO Regional Strategyon Sexual and Reproductive Health // Reproductive Health / Pregnancy Programme Copenhagen, Denmar. – Copenhagen, 2001. – (November). – 41 s. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : www.euro.who.int/document/e74558.pdf

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation. International Guidelines on Sexuality Education: An evidence informed approach to effective sex, relationships and HIV/STI education. Een rapport van United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, 2009 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://unesdoc.unesco.org/images/0018/001832/183281e.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-27

Як цитувати

РОГОЖИНА, О. (2021). СЕКСУАЛЬНА ОСВІТА ШКОЛЯРІВ ЯК НАУКОВА ПРОБЛЕМА. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 241–247. https://doi.org/10.32782/apv/2021.3.35

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА