СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА СПІЛКУВАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2023.3.8

Ключові слова:

функції спілкування, різновиди спілкування, вимоги до соціальної та професійної позиції вчителя музичного мистецтва, типи спілкування, стилі спілкування.

Анотація

У статті розглянуто сутність та структуру спілкування майбутнього вчителя музичного мистецтва, окреслено поняття «спілкування педагога», як специфічної форми ділового міжособистісного спілкування, що має свої характерні особливості, і в той же час підпорядковується загальним психологічним закономірностям, властивим спілкуванню як формі взаємодії особистостей; включає комунікативний, інтерактивний і перцептивний компоненти. Зазначено, що мета спілкування між учителем музичного мистецтва та учнем полягає як у передачі суспільного та професійного досвіду (знань, умінь, навичок), так і в обміні ними особистісними смислами, пов’язаними з об’єктами, що вивчаються, і життям в цілому. Саме спілкування сприяє виникненню та становленню, формуванню та розвитку нових властивостей та якостей індивідуальності як учнів, так і вчителів. Тільки в процесі спілкування може успішно здійснюватися формування загальної та професійної культури майбутніх учителів, системи їх життєвих цілей та цінностей, моральних норм та принципів. Акцент зроблено на тому, що зміст спілкування здобувачів спеціальності «014 Середня освіта (Музичне мистецтво)» – це передусім, обмін інформацією, цілеспрямована організація викладачем ВНЗ взаєморозуміння та взаємовідносин зі студентами з допомогою різних комунікативних засобів, що стануть ключовими в подальшій роботі майбутніх учителів музичного мистецтва. Тому основними функціями взаємодії суб'єктів педагогічного процесу при оптимальному спілкуванні вчителя музичного мистецтва з учнями є: конструктивна, організаційна, комунікативно-стимулювальна, інформаційно- навчальна, емоційно-коригувальна, контрольно-оцінювальна. І залежно від цілей, завдань та характеру спільної діяльності вчителя та учнів, їх організації та системи взаємовідносин, що склалася, розрізняють кілька видів спілкування. Зокрема можна виділити: соціально-орієнтоване, групове предметно-орієнтоване, особистіно-орієнтоване, психологічні взаємини. Важливим акцентом можна вважати те, що соціальна і професійна позиція вчителя музичного мистецтва відображається і на його стилі спілкування, під яким розуміються індивідуально-типологічні особливості взаємодії з учнями. Виділяють п’ять різних стилів спілкування вчителів музичного мистецтва: стиль спілкування вчителя та учнів на основі захоплення спільною творчою діяльністю; стиль спілкування з урахуванням дружньої прихильності; стиль спілкування на основі чітко та неухильно встановленої дистанції; стиль спілкування, заснований на залякуванні учнів; стиль спілкування з урахуванням загравання зі школярами. З позицій найхарактерніших проявів у класифікації стилів педагогічного спілкування виділяються такі його різновиди, як автократичний, авторитарний, демократичний, вільно-ліберальний, ліберальний та непослідовний.

Посилання

Бацевич Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики. Київ : ВЦ «Академія», 2004. 344 с.

Волкова Н. П. Професійно-педагогічна комунікація : навч. посіб. Київ : ВЦ «Академія», 2006. 256 с.

Гарькавець С. А. Конфлікти в освітньому середовищі: діагностика та практика вирішення : навч.-метод. посіб. Харків : Друкарня Мадрид, 2020. 91 с.

Долинська Л. В., Уварова Ю. В. Формування стильових особливостей педагогічного спілкування у майбутніх вчителів. Київ, 2005.

Орбан-Лембрик Л. Е. Психологія професійної комунікації : монографія. Чернівці : Книги-ХХІ, 2009. 528 с.

Орбан-Лембрик Л. Е. Спілкування як соціально-психологічний феномен. Філософія, соціологія, психологія. Івано-Франківськ, 2003. Вип. 8. Ч. 2. С. 109–114.

Почепцов Г. Теорія комунікації. Київ : Видавничий центр «Київський університет», 1999. 308 с.

Стилі педагогічного спілкування. URL: https://pidru4niki.com/17340501/pedagogika/stili_pedagogichnogo_ spilkuvannya (дата звернення: 23.06.2023).

Теслюк В. М. Психологічні засади формування індивідуального стилю професійно-педагогічного спілкування у майбутніх викладачів : дис. … кадн. псих. наук : 19.00.07. Київ, 2007. 250 с.

Яшенкова О. В. Основи теорії мовної комунікації : навч. посібн. Київ : ВЦ «Академія», 2010. 312 с.

Яремчук С. В. Самоактуалізація майбутнього педагога як суб’єкта навчально-професійної діяльності. Нові виміри сучасного світу : матеріали І міжн. наук.-практ. інтернет-конф. Т. 1. Ч. 2. Мелітополь, 2005. С. 17–20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-27

Як цитувати

ПАВЛЮК, Н. (2023). СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА СПІЛКУВАННЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 49–56. https://doi.org/10.32782/apv/2023.3.8

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА