ТУРИСТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК НАПРЯМ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.1

Ключові слова:

освітній процес, заклад дошкільної освіти, туристична діяльність

Анотація

У статті визначено специфіку організації туристичної діяльності в освітньому процесі закладу дошкільної освіти. Виокремлено групи умов, які забезпечують організацію освітнього процесу у дошкільній освіті: середовищні, психолого-педагогічні, дидактичні, організаційні. Розглянуто компоненти змісту освітнього процесу у закладі дошкільної освіти, такі як мета і завдання виховання та навчання дітей дошкільного віку; способи різних видів діяльності, якими дитина оволодіває в освітньому процесі; способи прояву ставлення до навколишньої дійсності тощо. Висвітлено окремі аспекти змісту дошкільної освіти, які розкривають спрямованість процесів розвитку дитини, ґрунтуються на психолого-педагогічних наукових положеннях, поєднують і взаємно пов’язують принципи наукової обґрунтованості і практичної застосовності, відповідають критеріям доцільності, забезпечують єдність виховних і навчальних цілей та завдань в освітньому процесі дітей дошкільного віку, формують компетентності, які мають пряме відношення до розвитку дошкільників. Освітнє середовище представлено як чинник удосконалення освітнього процесу, що впливає на формування і розвиток особистості дитини дошкільного віку через соціальне оточення та різноманітні види дитячої діяльності, зокрема туристичної. Наголошено на необхідності дослідження проблеми організації туристичної діяльності у системі дошкільної освіти, що зумовлено новими тенденціями в інформаційному суспільстві, пов’язаними із накопиченням наукових знань і потребою у пошуку ефективних механізмів їх передачі та використання. Туризм в освітньому процесі закладу дошкільної освіти розглядається як сукупність організованих і запланованих видів діяльності. Розкрито види туристичної діяльності і принципи організації освітнього процесу. Передбачається, що методологічний рівень організації туристичної діяльності в освітньому процесі закладу дошкільної освіти забезпечує безперервність і системність процесу набуття особистого досвіду і формування особистості дитини, відображає взаємозв’язок ключових наукових положень про організацію педагогічного процесу та базується на низці наукових підходів, зокрема на системному, компетентнісному, середовищному підходах. Отже, туристична діяльність як напрям організації освітнього процесу закладу дошкільної освіти створює умови для різнобічного і гармонійного розвитку дитини-дошкільника, забезпечує формування особистісної культури.

Посилання

Андрющенко Т.К. Туризм – нетрадиційна форма оздоровлення. Дошкільне виховання. 2007. № 7. С. 19-20.

Базовий компонент дошкільної освіти (Державний стандарт дошкільної освіти) нова редакція від 12.01.2021 №33. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/rizne/2021/12.01/Pro_novu_redaktsiyu_Bazovoho_komponenta _doshkilnoyi_osvity.pdf (дата звернення: 17.10.2021).

Бевз В.Г. Интеграция и дифференциация в образовании. Наука и современность. Зб. наук. трудов НПУ имени М.П. Драгоманова. 2003. Т. ХLІ. С. 40–51.

Вілігорський О.М. Аспекти планування та організації туристичної діяльності дошкільника в умовах сучасного закладу освіти. Вісник Чернігівського державного педагогічного університету. 2009. Вип. 64. С. 111-113.

Выготский Л.С. Педагогическая психология. Москва : Педагогика, 1991. 480 с.

Гавриш Н.В. Методика ознайомлення дітей з навколишнім в дошкільному навчальному закладі. Підручник для ВНЗ. Київ : Слово. 2008. 408 с.

Дудка Т.Ю. Краєзнавчо-туристичний захід як інструмент розвитку процесу мислення дітей старшого дошкільного віку. Вісник Інституту розвитку дитини. Сер.: Філософія, педагогіка, психологія. № 29. 2013. С. 47-51.

Закон України «Про дошкільну освіту». Відомості Верховної Ради України. 2001. № 49. Редакція від 01.01.2021. URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/2628-14#Text (дата звернення: 17.10.2021).

Закон України «Про туризм». Відомості Верховної Ради України. 1995 (зі змінами). № 31. Редакція від 16.10.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua /laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення: 17.10.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

АЛЕКСЄЄНКО-ЛЕМОВСЬКА, Л., & КАПТЮРОВ, А. (2021). ТУРИСТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК НАПРЯМ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 3–9. https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.1

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА