МІСЦЕ ГРАМАТИКИ У ВИВЧЕННІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.16

Ключові слова:

граматика, граматичний аспект, граматична навичка, комунікативна компетентність, свідомо-практичний метод, індуктивний метод, модель мови

Анотація

У статті розглядається проблема оволодіння засобами комунікації за допомогою граматичних навичок у процесі навчання іноземних громадян на початковому етапі в навчально-науковому центрі. Метою статті є обґрунтування практичного застосування граматичних основ української мови для систематичного оволодіння мовою іноземними здобувачами. Досліджуються методичні засоби і форми презентації, закріплення та активізації національно-культурної семантики на мовних заняттях, з метою пізнання іноземними слухачами українських культурних цінностей у контексті лінгвокраїнознавства. Звертається увага на свідомо-практичний метод навчання, який полягає у планомірному формуванні у слухачів системи сприйняття, розуміння й оволодіння мови, яка повинна відповідати правильній архітектоніці української мови. Доводиться необхідність помірного використання теоретичного матеріалу, зокрема, на активізацію комунікативного принципу навчання та взаємозв’язок усіх компонентів навчання з граматичним матеріалом, розумне використання опори на рідну мову, помірковану систему вправ для відпрацювання граматичних навичок, адже системне бачення мови дає поштовх до формування мовної особистості. У статті вміщено оцінки мовознавців різних наукових шкіл щодо формування граматичних навичок, аналіз яких дозволяє знайти баланс між надмірною граматикалізацією навчального процесу. Демонструються приклади формування граматичних навичок як найголовнішої частини комунікативної компетенції, зокрема використання індуктивного методу (від поодинокого до загального). Розроблено системи вправ, спрямовані на розвиток фонетико-граматичних навичок, володіння усною формою мовлення в межах комунікативних потреб іноземних студентів, що значно покращує рівень володіння українською мовою здобувачів освіти, навіть тих, які далі будуть навчатись англійською мовою в Україні й українська мова їм буде потрібна тільки на рівні комунікування.

Посилання

Богиня Л.В., Горбенко Є.В., Савицька Т.В. Українська мова як іноземна. Початковий фонетико-граматичний курс. Довідкові матеріали й тренувальні вправи ; навчальний посібник для іноземних студентів. Полтава : Українська медична стоматологічна академія, 2021. 120 с.

Бойд Б. Владимир Набоков: Американские годы. Биография. Москва : Изд. «Независимая газета», 2004. 530 c.

Выготский Л.С. Мышление и речь. Москва : Лабиринт, 1996. 416 с.

Вохмина Л.Л. Хочешь говорить – говори. Москва : Русский язык, 1993. 235 c.

Ильин И.А. О сущности правосознания. Москва : Рарогь, 1993. 235 с.

Капитонова Т.И., Московкин Л.В. Методика обучения русскому языку как иностранному на этапе довузовской подготовки. Санкт-Петербург : Златоуст, 2006. 287 c.

Мова для всіх : навчальний посібник з української мови для іноземних студентів підготовчого факультету / укл. Н.С. Моргунова, О.О. Резван. Харків, ХНАДУ, 2007. Ч. 182 с.

Пассов Е.И. Основы методики обучения иностранным языкам. Москва : Русский язык, 1977. 276 c.

Чомски Н. Язык и мышление / перевод с анг. Б.Ю. Городецкого. Москва : МГУ, 1972. 123 с.

Щерба Л.В. Преподавание языков в средней школе. Общие вопросы методики. Изд. 2-е. Москва : Высшая школа, 1974. 112 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

МАКСИМЕНКО, Н. (2021). МІСЦЕ ГРАМАТИКИ У ВИВЧЕННІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 106–111. https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.16

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА