ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОГО ІНТЕРЕСУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА ІНТЕГРОВАНИХ УРОКАХ В УМОВАХ КОНЦЕПЦІЇ НУШ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.19

Ключові слова:

інтерес, пізнавальний інтерес, інтеграція, Нова українська школа

Анотація

На сучасному етапі реформування освіти одне з головних завдань – створення необхідних умов для повноцінного розвитку і самореалізації кожного громадянина України. Запорукою ефективності навчальної діяльності й процесу учіння молодших школярів є результативність пізнавальної діяльності, від якої залежить цілеспрямованість розумової активності, розвиток інтелектуальних здібностей та природжених задатків учнів. У статті розкрита проблема формування пізнавального інтересу учнів початкових класів на інтегрованих уроках в умовах концепції Нової української школи. Розглянуто поняття «інтерес», «пізнавальний інтерес», «інтеграція». Зазначено, що головне в системі роботи для розвитку пізнавального інтересу молодших школярів полягає в тому, що процес навчання повинен бути напруженим та захоплюючим, а стиль спілкування – м’яким та доброзичливим. Необхідною передумовою успішного навчання є створення атмосфери радості, допитливості та інтересу до навчального процесу. Розвитку пізнавальних інтересів учнів початкових класів у процесі навчання необхідно забезпечити правильний баланс репродуктивної та продуктивної діяльності, вміле включення емоційного матеріалу та постійне стимулювання учнів на всіх рівнях пізнавальної активності. Як висновок, у статті наголошується, що одним з ефективних способів активізації пізнавальної діяльності учнів початкової школи є інтегроване навчання. В умовах Нової української школи інтегроване навчання розглядається крізь призму цілісного світогляду (велика ідея) і не поділяється на окремі дисципліни. Таким чином, інтегроване навчання допомагає як учителям, так і учням. Учитель бачить свій предмет по-новому, чіткіше розуміє його взаємозв’язок з іншими науками та починає поєднувати можливості різних дисциплін для створення цілісних уявлень учнів про світ, суспільство, науку та мистецтво. Тим часом учні широко розвиваються, набувають нових цілісних знань про світ, по-новому сприймають реальність і з цікавістю ходять до школи.

Посилання

Ангеліс К. Формування критичного мислення особистості в аспекті розробки концептуальної моделі розвитку особистісної. Психологічна безпека та адаптація особистості : матер. Міжнар. наук.-практ. конф. (Дніпропетровськ, 7–8 лист. 2007 р.) / за ред. О. Шевякова. Дніпропетровськ, 2007. С. 69–76.

Буна Н. Головко З. Довідник: Українська мова в схемах і таблицях : посібник для учнів 1–4 класів. Тернопіль : Богдан, 1997. 32 с.

Варій М. Загальна психологія : навчальний посібник. 2-ге вид., випр. і доп. Київ : Центр учбової літератури, 2007. 968 c.

Ільченко В. Інтеграція змісту освіти та сучасні проблеми загальноосвітньої школи. Імідж сучасного педагога. 2002. № 2 (21). С. 14–17.

Куліченко Л. Інтегровані уроки як один із засобів підвищення активності учнів на уроках. Таврійський вісник освіти. 2012. № 1. С. 250–254.

Мариновська О. Інтегральна педагогічна технологія предметів суспільно-гуманітарного циклу. Обрії : наук.- педагогічний журн. 2004. № 1. С. 7–12.

Мариновська О. Інтегральна технологія навчання: від теорії до практики. Початкова освіта. 2011. № 32 (608). С. 3–5.

Мариновська О. Моделювання навчальних занять на інтегрованій основі : метод. посіб. / за ред. О. Мариновської. Івано-Франківськ : Симфонія-форте, 2002. 136 с.

Мартиновець Л. Підвищення ефективності уроку за рахунок інтеграції навчального матеріалу. Новоолександрівка, 2012. 97 с.

М’ясоїд П. Загальна психологія : навчальний посібник. 3-тє вид., випр. Київ : Вища школа, 2004. 487 с.

Назарець Л. Формування пізнавального інтересу учнів. Обдарована дитина. 2009. № 7. С. 59–62.

Нікітіна Н. Активізація пізнавальної активності учнів шляхом використання ігрових моментів та цікавих завдань. Початкове навчання та виховання. 2011. № 31. С. 21–31.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

ФІЛІМОНОВА, Т. (2021). ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОГО ІНТЕРЕСУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА ІНТЕГРОВАНИХ УРОКАХ В УМОВАХ КОНЦЕПЦІЇ НУШ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 124–130. https://doi.org/10.32782/apv/2021.5.19

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА