ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ ДЛЯ ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.6.24

Ключові слова:

заклад вищої освіти, іноземна мова, освітні потреби, методи навчання, сенсорні способи навчання, форми навчання

Анотація

Розглянуто особливості навчання осіб з особливими освітніми потребами у закладах вищої освіти. Особливу увагу приділено проблемам вивчення іноземних мов. Розкрито особливості порушень у осіб з особливими освітні- ми потребами. Мета роботи – продемонструвати досвід викладача з Нідерландів у процесі роботи із представниками сту- дентів з особливими освітніми потребами з метою подальшого застосування у навчальному процесі закладу вищої освіти в Україні. Методологія. Наведено приклади різних видів діяльності з метою визначення порушень у студентів, які за зовнішніми ознаками не відрізняються від своїх однолітків без особливих освітніх потреб. Висвітлено умови, в яких спостерігаються порушення, що заважають звичайному засвоєнню навчального матеріалу студентами з особливими освітніми потребами. Наведено авторську методику опрацювання різних аспектів вивчення фран- цузької мови як другої іноземної особами з особливими освітніми потребами. Наведено приклади вивчення іно- земної мови за допомогою сенсорних способів: слухового, візуального, кінестетичного та нюхового. Виокремлено види навчальної діяльності, характерні для кожного із вказаних способів. У статті наголошується на важливос- ті підготовки до навчального процесу, що включає: розуміння аудиторії студентів, їхніх особливостей, освітніх потреб тощо; аналіз викладачем політики проведення занять з урахуванням можливостей та потреб студен- тів; організацію навчального процесу відповідно до потреб студентів; заохочення та мотивацію до навчання; виявлення можливих труднощів у студентів та пошук способів їх вирішення. Наукова новизна. На особливу увагу у статті заслуговує організація заняття викладачем, виявлення освітніх потреб студентів, вибір форм та ефективних методів, розміщення студентів на занятті, ведення журналів комунікації з викладачем та отримання негайного зворотного зв’язку, системна робота над курсом дисципліни. Висновки. У статті наведено рекомендації щодо проведення занять з іноземної мови для студентів з осо- бливими освітніми потребами, особливо щодо видів роботи (робота в групах, запитання до групи, робота в команді, використання культурного аспекту у проєктній діяльності, розроблення різноманітних тестів та завдань і робота зі студентами щодо зниження рівня їх хвилювання та почуття безпеки на заняттях з іноземної мови).

Посилання

Мартинчук О. Підготовка майбутніх педагогів до професійної діяльності в умовах інклюзивної освіти. Вісник психології і педагогіки : збірник наук. праць / Педагогічний інститут Київського університету імені Бориса Грінченка. К., 2012. Вип. 8. URL: https://www.psyh.kiev.ua/Мартинчук_О.В._Підготовка_майбутніх_ педагогів_до_професійної_діяльності_в_умовах_іклюзивної_освіти (дата звернення: 09.12.2021).

Миськів Л. Принципи, завдання та функції інклюзивної освіти як світової моделі соціалізації осіб з обмеженими можливостями. Європейські перспективи. 2013. № 10. С. 66–70.

Astin, A.W. (2016). The challenge to educational equity. In A. W. Astin (author), Are you smart enough? How colleges’ obsession with smartness shortchanges students (pp. 46– 67). Sterling, VA: Stylus.

Cook-Sather, A., & Bovill, C., & Felten, P. (2014). Engaging students as partners in learning and teaching. San Francisco, CA: Jossey-Bass.

Hideko Furukawa. “A Modified Spanish Sequence for Students with Language-Based Learning Disabilities.” Foreign Language Annals 42, no.1 (2009): 27–41.

Gardner, Howard. Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century. New York: Basic Books, 1999.

Levine, Mel. A Mind at a Time. New York: Simon and Schuster, 2002.

Konyndyk, Irene Brouwer. Foreign languages for everyone: how I learned to teach second languages to students with learning disabilities, 2011.

Sparks, Richard L., “At-Risk Second Language Learners: Problems, Solutions, and Challenges.” Foreign Language Annals 42 (2009): 4

Samuels, D.R. (2014). The culturally inclusive educator: Preparing for a multicultural world. New York, NY : Teachers College Press.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-14

Як цитувати

МАТВІЇВ-ЛОЗИНСЬКА, Ю. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ ДЛЯ ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ. Acta Paedagogica Volynienses, (6), 156–160. https://doi.org/10.32782/apv/2021.6.24

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА