РОЛЬ ТВОРЧОГО ПЕДАГОГА В РОЗВИТКУ ОСВІТНІХ ІННОВАЦІЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.2.11

Ключові слова:

творча особистість, педагоги, інноваційна педагогічна діяльність, освіта

Анотація

Статтю присвячено вивченню актуальної проблеми розвитку освітніх інновацій, а також діяльності творчого педагога. У статті проаналізовано завдання, які ставить перед собою інноватика. Зазначено, що загальним завданням інноваційного навчання є формування готовності особистості до динамічних змін у соціумі за рахунок розвитку здібностей до творчості, різноманітних форм мислення, а також здатності до співробітництва з іншими людьми. Інноваційна педагогічна діяльність – це цілеспрямована педагогічна діяльність, заснована на осмисленні практичного педагогічного досвіду та спрямована на зміну й розвиток навчально-виховного процесу з метою отримання нових знань, формування якісно іншої педагогічної практики, а також досягнення вищих результатів, а її продуктами є нововведення, які якісно змінюють освітню систему, визначають її подальший розвиток. Розкрито способи та результати оновлення педагогічних систем на різних рівнях. Установлено, що інноваційна педагогічна діяльність може здійснюватися і в традиційних навчальних закладах, і в закладах нового типу різними способами, виконувати різні функції. Педагогічний процес розглядається як спільна творчість (співтворчість) педагога й вихованців у ситуації педагогічної взаємодії, у процесі якої відбувається педагогічне перетворення людини, а творчість є провідною рисою особистості сучасного педагога-інноватора. Приділяється увага причинам небажання змінювати стиль діяльності педагогів, а також способам формування активного творчого середовища. У статті обґрунтовано, що значним поштовхом до розвитку освітніх інновацій має стати новий погляд на моніторинг якості освіти, за яким базисом оцінки ефективності освіти має бути не успішність та якість знань, а особистість учасника освітнього процесу.

Посилання

Альтшуллер Г.С., Верткін І.М. Як стати генієм: Життєва стратегія творчої особистості. Мінськ : Білорусь, 1994. 479 с.

Амонашвили Ш.А. Здравствуйте дети. Москва : Просвещение, 1983. 185 с.

Бердяев Н.А. Самопознание : Сочинения. Харьков : Фолио, 1999. 620 с.

Бодалев А.А., Рудкевич Л.А. О субъективных факторах творческой деятельное человека. Педагогика. 1995. № 3. С. 19.

Ващенко Л.М. Інноваційна політика як динамічна система управління освітою. Педагогічні інновації столичної освіти: теорія і практика : науково-методичний щорічник. Київ, 2001. С. 277–289.

Выготский Л.С. Мышление и речь. Изд. 5-е., испр. Москва : Лабиринт, 1999. 352 с.

Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології : навчальний посібник. Київ : Академвидав, 2004. 352 с.

Доман Г. Гармоничное развитие ребенка / Пер. с англ. Москва, 1996. 285 с.

Рындак В.Г. Непрерывное образование и развитие творческого потенциала учителя (теория взаимодействия) : монография. Москва : Педагогический вестник, 1997. 244 с.

Ковальчук О. Інноваційна робота як проблема професійного удосконалення вчителя. Директор школи, ліцею, гімназії. 2002. № 1–2. С. 51–52.

Монтессорі М. Метод наукової педагогіки, що застосовується до дитячого виховання у Будинках дитини. Москва : Тип. Госснаба, 1993. 168 c.

Митина Л.М. Учитель как личность и профессионал. Москва, 1994. 215 с.

Попова О.В. Становлення та розвиток інноваційних педагогічних ідей в Україні у ХХ столітті. Харків. 2001. 175 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-14

Як цитувати

ЗАМРОЗЕВИЧ-ШАДРІНА, С. (2022). РОЛЬ ТВОРЧОГО ПЕДАГОГА В РОЗВИТКУ ОСВІТНІХ ІННОВАЦІЙ. Acta Paedagogica Volynienses, 2(1), 68–72. https://doi.org/10.32782/apv/2022.1.2.11

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 ПОЧАТКОВА ОСВІТА