СУТНІСТЬ СУЧАСНОГО УРОКУ В ПОЧАТКОВІЙ ЛАНЦІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

Автор(и)

  • Тетяна КЛОЧКО Комунальний заклад вищої освіти «Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж»

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.11

Ключові слова:

Нова українська школа, реформа, знання, діти, урок, початкова школа

Анотація

У статті охарактеризована Нова українська школа. Проаналізовано етапи реформування початкової освіти. Визначено, що реформа освіти в Новій українській школі забезпечує її якість та через вчителя транслює знання з метою навчання дітей до їх відтворення. Водночас, до цього додають практичну складову і демонструють взаємозв’язки між предметами. У результаті знання стають інструментом для вирішення реальних життєвих проблем. Один з девізів реформи – практикоорієнтованість освіти. Розкрито сутність сучасного уроку. Встановлено, що як для учнів, так і для вчителів, урок цікавий тоді, коли він сучасний – це й зовсім новий, і такий, що не втрачає зв’язку з минулим, тобто актуальний. Розкрито основні аспекти сучасного уроку такі як мотиваційно-цілепокладальний, діяльнісний. Новий зміст уроку в сучасних умовах – розв’язання проблем, що виникають у навчальному процесі, сами- ми дітьми на занятті через самостійну активну пізнавальну діяльність. Проблемний характер сучасного уроку можна розглядати як відхід від репродуктивного підходу до заняття. Чим захопливіша, самостійна діяльність учнів, тим краща, оскільки діти набувають уміння розв’язувати проблеми. Навіть роботу з підручником на уроці можна розглядати як розвиток інформаційної компетентності учнів під час роботи з текстом. Обґрунтовано, що сучасний урок необхідно розглядати як ланку продуманої системи роботи вчителя, де вирі- шують питання навчання, виховання й розвитку учнів. Основними етапами його ведення є: етап орієнтації; покладання мети; проектування; організації виконання плану діяльності; визначення типових методів й засобів реалізації; контрольно-оцінний. Сучасний урок будують на основі використання технічних засобів із застосу- ванням як традиційних, так і інноваційних педагогічних технологій. Разом із тим сучасний урок повинен відо- бражати знання учителя класичної структури уроку з активним використанням власних творчих напрацювань. Це враховують як під час його побудови, так і в підборі змісту навчального матеріалу, технології його подання.

Посилання

Закон України «Про освіту» від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2145-19

Концепція НУШ. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/novaukrainska-shkolacompressed.pdf

Пометун О.І., Пироженко Л.В. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання : наук.-метод. посіб. за ред. О. І. Пометун. Київ : А.С.К., 2004. 192 с

Пономарьова К. Сучасний урок української мови:компетентнісно орієнтовані цілі та структура. Початкова школа. 2015. № 1. С. 21–26. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Psh_2015_1_7.

Сиротюк В.Д. Сучасний урок фізики, його особливості і методика проведення. Наукові записки [Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова]. Серія : Педагогічні науки. 2018. Вип. 141. С. 189–203. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nzped_2018_141_23.

Хващевська О., Заміуська О. Сучасні педагогічні технології підготовки майбутнього вчителя початкової школи в контексті НУШ. Професіоналізм педагога: теоретичні й методичні аспекти. 2018. Вип. 8(2). С. 51–61. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/prptma_2018_8(2)__7.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Як цитувати

КЛОЧКО, Т. (2021). СУТНІСТЬ СУЧАСНОГО УРОКУ В ПОЧАТКОВІЙ ЛАНЦІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ. Acta Paedagogica Volynienses, (2), 68–73. https://doi.org/10.32782/apv/2021.2.11

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2 ПОЧАТКОВА ОСВІТА