НАСТУПНІСТЬ У РОБОТІ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТА СУЧАСНОЇ ШКОЛИ

Автор(и)

  • Оксана АВРАМЕНКО Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини http://orcid.org/0000-0003-1295-8841
  • Ольга РЯБОШАПКА Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини http://orcid.org/0000-0002-6328-6304
  • Тетяна ЖУРАВКО Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2021.3.1

Ключові слова:

наступність, дошкільники, молодші школярі, дошкільна освіта, початкова освіта.

Анотація

У статті розкрито поняття наступності роботи закладу дошкільної освіти та школи. Школа і заклад дошкільної освіти – дві суміжні ланки в системі освіти, і їхнє завдання – забезпечити якісний педагогічний та психологічний супровід, що дозволяє не лише здолати труднощі, що виникають у дитини, але і забезпечити їх профілактику. Наступність у роботі закладу дошкільної освіти і школи повинна передбачати зорієнтованість і вихователів закладів дошкільної освіти, і вчителів початкової школи на сумісну діяльність з дітьми, яка враховує вікові особливості розвитку дитини, спонукає її до творчого самовиявлення, зберігає унікальність і самобутність певного періоду дитинства, забезпечує безкризовий перехід дошкільника у позицію особистості другого дитинства і водночас віддзеркалює розвивальний характер освіти. Наступність дошкільного і шкільного навчання допомагає забезпечити ефективний поступовий розвиток дитини, його успішний перехід на наступну ступінь навчання. Саме тому сучасні тенденції розвитку дошкільної і початкової ланок освіти мають багато спільного, зокрема передбачають орієнтацію на особливості дитини, створення сприятливих умов для форму- вання у неї належної спрямованості, самосвідомості, позитивної самооцінки, самоповаги та шанобливого став- лення до тих, хто її оточує, конструктивних мотивів поведінки, нахилів, потреб характеру, пізнавальних, психічних процесів тощо. Освітній процес має бути спрямований на становлення особистості дитини. Усі форми роботи з наступності створюють загальний сприятливий фон для розвитку дітей як у закладі дошкільної освіти, так і в початковій школі. Завдання сучасного закладу дошкільної освіти – підготувати дітей до шкільних навантажень та безболісного переходу до навчання у Новій українській школі. Наступність забезпечує органічне продовження розвитку, навчання та виховання. А пошук нових підходів до цього питання сприяє успішному розв’язанню завдань безперервної освіти. Адже вкрай важливо зробити безболісним для дитини перехід від однієї вікової сходинки до наступної, максимально зблизити умови розвитку виховання і навчання старших дошкільників і молодших школярів.

Посилання

Богуш А. Дошкільна і початкова ланки освіти – сходинки наступності. Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка. Збірник наукових праць № 28. 2017. С. 23–27.

Жовтовата Н., Клопотенко Н. Наступність між дошкільною та початковою ланками навчання. Початкове навчання та виховання. № 16–18 (416–418) Червень 2015. С. 2–4.

Казанцева Л. Наступність у роботі дошкільного закладу освіти та початкової загальноосвітньої школи у формуванні мовленнєво-комунікативних навичок дітей. Збірник наукових праць БДПУ. Бердянськ. 2002. С. 84–91.

Ковшар О. Забезпечення принципу наступності дошкільної та початкової освіти в державних стандартах – БКДО та ДСПО. Дошкільна освіта: проблеми, пошуки, інновації: збірник наукових і навчально-методичних праць / За заг. ред. Ковшар О., Трусової А. Кривий Ріг : КДПУ, 2018. Вип. 7. 353 с.

Кононко О. Виховуємо соціально компетентного дошкільника. Київ : Світич, 2009. 208 с.

Савченко О. Наступність і перспектива в роботі двох перших ланок освіти. Дошкільне виховання. 2000. № 11. С. 4–5.

Тарасенко Г. Організація дитячої ігрової діяльності в контексті наступності дошкільної та початкової освіти / За ред. Г. Тарасенко. Київ : Видавничий дім «Слово», 2010. 320 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-27

Як цитувати

АВРАМЕНКО, О., РЯБОШАПКА, О., & ЖУРАВКО, Т. (2021). НАСТУПНІСТЬ У РОБОТІ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ТА СУЧАСНОЇ ШКОЛИ. Acta Paedagogica Volynienses, (3), 3–8. https://doi.org/10.32782/apv/2021.3.1

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ДОШКІЛЬНА ОСВІТА