ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕНЬ ФОРМУВАННЯ ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ У ДІТЕЙ 5–7 РОКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/apv/2022.5.13

Ключові слова:

мовленнєві порушення; мовленнєвий розвиток; особистість дитини; методика; зв’язне мовлення, корекція

Анотація

Порушення мовленнєвого розвитку негативно впливають на формування особистості дитини, що позначається на процесах її соціальної адаптації. Незважаючи на існуючі методичні розробки в сучасній логопедично-педагогічній теорії та практиці, рішення даної проблеми залишається актуальним в структурі подолання порушень мовлення у дітей. Для дітей з мовленнєвими порушеннями особливо важливо визначити відповідні методи, прийоми і можливості навчання і виховання з урахуванням виявлених у них відхилень в особистісної, інтелектуальної та поведінкової сферах психіки. Важливо підібрати таку методику, яка могла б зацікавити дитину, занурюючи її в заняття, які не викликатимуть у неї перевтоми або викликатимуть відмову від виконання завдань. У статті розкрито специфіку дітей з мовленнєвими порушеннями та корекція порушень формування зв’язного мовлення у дітей 5-7 р., визначенні методи навчання та виховання цих дітей. Формування мовленнєвої функції є складним процесом. Робота по формуванню мовленнєвої діяльності дитини включала в себе наступні аспекти: розширення словникового запасу; розуміння значення слів; вдосконалення граматичного ладу мовлення; розвиток діалогічної і монологічної форм мовлення. При організації та проведенні експерименту була використана методика з обстеження сформованості зв’язного мовлення у дітей, гімнастика язика, дихальна гімнастика та пальчикова гімнастика. Методика по формуванню зв’язного мовлення передбачала систему навчання розповіді дітей в кілька етапів: складання висловлювань по наочному сприйняттю, відтворення прослуханого тексту, складання розповіді – опису, розповідь з елементами творчості. Дані форми навчання розповіді допомагали дітям розвивати власну фантазію за рахунок того, що дитина сама вигадувала сюжет оповідання, придумувала початок або кінець розповіді, робила висновки і умовиводи. Після проведення навчального експерименту спостерігалася позитивна динаміка розвитку зв’язного мовлення у дітей експериментальної групи, так результати збільшилися на 10%. Систематичність проведення занять з дітьми даними видами завдань підвищили інтерес дітей до виконання завдань, мотивацію робити успіхи і бажання виправляти свої помилки.

Посилання

Арендарук А. О. Науково-теоретичне обґрунтування та зміст методики психолінгвістичного вивчення стану усного мовлення молодших школярів з ТПМ [Електронний ресурс] Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова. Серія 19, Корекційна педагогіка та спец. психологія, 2014. 26, 5−8. Режим доступу: http://enpuir.npu.edu.ua/handle/123456789/7680

Бондар Л., Косташенко Л. Логозарядки та мовні розминки. Корекційна робота з дітьми з тяжкими вадами мовлення. Дефектолог, 2016. 7, 4−23.

Вакуленко Л. С. Воспитание и обучение детей с нарушениями речи. Психология детей с нарушениями речи : учеб.- метод. пособие. 2015. К.: СВАРОГ.

Выготский Л.С. Собрание сочинений: В 6 томах. Т. 5. Основы дефектологии. М. : Педагогика, 1982, Т. 5. 361.

Глухов В. П. (2018) Методика формирования связной речи детей дошкольного возраста с системным речевым недоразвитием: учебно- методическое пособие. Режим доступу: https://mybook.ru/author/vadim- gluhov/metodika-formirovaniya-svyaznoj-rechi-detej-doshko/read/

Іванюк Н. (2013) Корекційна робота вчителя-логопеда з дітьми, що мають порушення усного і писемного мовлення. Дефектологія, 7, 4−9.

Керик О. (2016) Логопедичний тренінг як засіб розвитку комунікативної діяльності дітей з мовленнєвими порушеннями. Молодь і ринок, 5, 82−86.

Колишкін О. В. Психолого-педагогічна характеристика дітей з мовленнєвими порушеннями. Вступ до спеціальності «Корекційна освіта»: навч. посіб. для ВНЗ. Суми: Унів. кн., 2016.

Конопляста С. Ю. Логопсихологія: навч. посіб; за ред. д-ра пед. наук, проф. М. К. Шеремет. К. : Знання, 2010. 294 с.

Ласточкіна О. Діагностика зв’язного мовлення у дітей із тяжкими порушеннями мовлення засобами пізнавальних завдань. Особлива дитина: навчання і виховання, 2016, 1. 38−46.

Липа В.А. Основы коррекционной педагогики: Учебное пособие. 2002. Донецк: ''Либідь''.

Лого-арт [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://logoped.in.ua/

Рібцун Ю. В. Учні початкових класів із тяжкими порушеннями мовлення: навчання та розвиток : навч.-метод. посіб. Львів : Світ, 2020. 268 с.

Миронова С.П., Гаврилов О.В., Матвєєва М.П. Основи корекційної педагогіки: навч.-метод. посіб. Кам’янець-Подільський: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, 2010.

Рібцун Ю. В. Дитина з порушеннями мовленнєвого розвитку. Харків: Вид-во «Ранок», ВГ«Кенгуру», 2018.

Тарасенко Н. В., Москаленко І. С. Казкотерапія як засіб роботи з дітьми, які мають вади мовлення. Дитина з особливими потребами, 2015, 1, 16−18.

Український логопедичний сайт для батьків, які піклуються про мовленнєвий розвиток своєї дитини, та для логопедів [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.logopedia.com.ua/

Щурук М., Майструк Р. Використання ІКТ. Корекційна робота з дітьми-логопатами. Дефектолог, 2015, 1, 24−32.

Яловик М. Використання мовних ігор і дидактичних матеріалів для роботи над виправленням недоліків мови. Дефектолог, 2015, 1, 35−37.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-18

Як цитувати

РАТУШИНСЬКА, А. (2023). ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСНОВИ КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕНЬ ФОРМУВАННЯ ЗВ’ЯЗНОГО МОВЛЕННЯ У ДІТЕЙ 5–7 РОКІВ. Acta Paedagogica Volynienses, (5), 74–81. https://doi.org/10.32782/apv/2022.5.13

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3 СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА