МЕХАНІЗМ РЕАКЦІЙ ЕЛЕКТРОННОГО ПЕРЕНОСУ НА МІЖФАЗОВІЙ МЕЖІ ЕЛЕКТРОД-РОЗТОП

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/pet-2023-1-5

Ключові слова:

характеристики переносу заряду, електрод, розтоп, час життя інтермедіатів

Анотація

В роботі проведено квантово-хімічний розрахунок реакцій чотирьохелектронного переносу заряду з поверхні електроду на електрохімічно активні комплекси ніобієта танталовмісних розтопів. Розглянуто можливість переносу 4-х електронів як в одну стадію, так і постадійного. Виявлено, що для чистих гептафтороніобатів та гептафотортанталатів вигідним є постадійний механізм переносу електронів, тобто по одному електрону, а для електрохімічно активних комплексів – гептафтороніобатів та гептафотортанталатів літію, кальцію і магнію, пріоритетним є одностадійний перенос заряду, поряд з можливістю реалізації постадійного процесу. Вперше було включено до такого розгляду температурний фактор середовища, в якому перебігають процеси електровідновлення. У рамках квантово-механічної теорії елементарного акту переносу заряду в полярних і неполярних середовищах з застосуванням сучасних квантово-хімічних методів розрахунку досліджено гетерогенні реакції переносу електрона, що супроводжуються суттєвою перебудовою густини заряду реагуючих частинок. В даній роботі перенос електрона представлено як квантовий перехід між двома поверхнями потенціальної енергії з певним електронним станом на прикладі кептафотороніобата літію та розраховано час життя в перехідному стані цієї частинки у двох альтернативних випадках – при одностадійному переносі заряду та при постадійному. Отримані в цілому результати електрохімічних вимірювань та результати розрахунків геометричних, енергетичних, зарядових характеристик ЕАК та їх інтермедіатів у розтопах дають можливість розширити існуючі уявлення про механізм електродних процесів, дозволяючи зробити висновок про те, що перенос електронів в одну стадію може бути звичайною стадією в електродних реакціях і завжди розглядатися як один із варіантів при аналізі механізмів електродних процесів (за умови, що частка не виходить із каналу реакції).

Посилання

Соловьев В. В. Теоретические принципы многоэлектронных процессов восстановления и формирования ЭАЧ в ионных расплавах : дис. д-ра хим. наук : 02.00.04. Київ. 1998. 356 с.

Соловйов В.В., Черненко Л.О. Електрохімічно активні частки та багатоелектронний перенос заряду у вольфраматовмісних розтопах. Монографія. П.: ПолтНТУ, 2009. 162 с.

Бут Е.Ф. Многоэлектронные процессы переноса заряда и электрохимически активные комплексы в ионных молибдатсодержащих расплавах: дис… к-та хим. наук: 02.00.04. Бут Е.Ф. К., 2011. 145 с.

Marcus R.A. On theory of electron-transfer reactions. Unified treatment for homogenous and electrode reactions. J. Chem. Phys. 1965. V. 43(2). P.679-701. https://doi.org/10.1063/1.1696792

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-13

Як цитувати

СОЛЯНИК, Л. (2023). МЕХАНІЗМ РЕАКЦІЙ ЕЛЕКТРОННОГО ПЕРЕНОСУ НА МІЖФАЗОВІЙ МЕЖІ ЕЛЕКТРОД-РОЗТОП. Фізика та освітні технології, (1), 35–39. https://doi.org/10.32782/pet-2023-1-5