ДІАГНОСТИКА СІМЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ

Автор(и)

  • Галина Анатоліївна Козак

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.1.6

Ключові слова:

діагностика сім'ї, військовий стан, психологічний стан сім'ї, емоційна стабільність, стрес, травми, взаємини в сім'ї, психологічна допомога.

Анотація

В статті розглядається особливості та основні напрямки діагностики сімей військовослужбовців під час військової служби. Проаналізовано поняття військового стану як особливого правового режиму, що вводиться в країні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу. Розглянуто функції сім’ї, які забезпечують стабільність в соціумі та державі: репродуктивну, виховну, господарсько-побутову, рекреативну, регенеративну, функцію соціального контролю. В статті описані характерні ознаки сімей комбатантів та фактори які впливають на функціонування сім’ї, а саме: функціонування сім’ї є без одного з батьків; відсутність війсковослужбовця на сімейних подіях; наявність стресу, пов’язаного з потенційним неповерненням коханої людини додому з війни; високий рівень тривожності, пов’язаний зі специфікою професійної діяльності (ризиком для життя і здоров’я, частими переїздами у зв’язку зі зміною місця проходження служби тощо); проблеми у вихованні дітей (характерною є гіпо- або гіперопіка); високий рівень агресивності батьків військовослужбовців. Проаналізовано важливість проведення діагностичного етапу перед проведенням психологічної роботи з сім’ям військовослужбовців, що мають труднощі та наголошено на залежності ефективності цієї допомоги від точності постановки діагнозу. В статті описані причини, що ускладнюють психодіагностику сім'ї військовослужбовця та окреслені основні завдання, які потрібно вирішити в процесі дослідження. В статті запропоновані методики для: діагностики сімейної взаємодії, дослідження індивідуальності подружжя, дослідження систем інтересів, потреб, цінностей партнерів, дослідження морально-психологічних основ подружніх відносин, обстеження психічного розвитку дитини, діагностики дитячо-батьківських відносин, дослідження міжособистісних відносин в системі «батько-дитина» очима батька – очима дитини. Підбір методик та напрямків дослідження сімей військовослужбовців поданих в даній статті носить рекомендаційний характер та може бути змінений відповідно до мети і завдань психологічної допомоги.

Посилання

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII

Кокун О. М., Пішко І. О., Лозінська Н. С., Копаниця О. В. Діагностування психологічної готовності військовослужбовців військової служби за контрактом до діяльності у складі миротворчих підрозділів: Методичний посібник. Київ: НДЦ ГП ЗСУ, 2011. 153 с.

Олексюк, Н. С. (2009) Соціально-педагогічна робота з сім’ями військовослужбовців в умовах реформування Збройних Сил України як об’єкт наукового дослідження. ВІСНИК Житомирського державного університету імені Івана Франка (48). С. 45-48.

Олійник Б. В., Кубіцький С. О. Особливості психодіагностичної і психокорекційної роботи з подружніми конфліктами у молодих сім’ях. https://www.google.com/url?sa= i&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAIQw7AJahcKEwjAjeW_i- X-AhUAAAAAHQAAAAAQAw&url=http%3A%2F%2Firbis-nbuv.gov.ua%2Fcgi-bin%2Firbis_ nbuv%2Fcgiirbis_64.exe%3FC21COM%3D2%26I21DBN%3DUJRN%26P21DBN%3DUJRN%26I MAGE_FILE_DOWNLOAD%3D1%26Image_file_name%3DPDF%2FVnaou_2011_6_16.pdf&psig =AOvVaw3yaS0VRc6bx3yfshgnszbj&ust=1683613584754050

Опорний конспект лекцій з курсу «Психологія сім’ї» для студентів напряму підготовки 6.030103 «Практична психологія». Мукачево: Вид-во МДУ, 2016 р. 94 с.

Помиткіна Л.В., Злагодух В.В., Хімченко Н.С., Погорільська Н.І. П Психологія сім’ї. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Київ.: Вид-во Нац. авіац. ун-ту «НАУ-друк», 2010. 270 с.

Бриндіков Ю. Л. Потенціал сімейної психотерапії у процесі здійснення реабілітації сімей військовослужбовців учасників бойових дій. Професійна освіта: методологія, теорія та технології: зб. наук. праць. Переяслав-Хмельницький (Київ. обл.): Я.М. Домбровська., 2018. Вип. 7/1. 290 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-10

Як цитувати

Козак, Г. А. (2023). ДІАГНОСТИКА СІМЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. Психологічні студії, (1), 41–47. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.1.6

Номер

Розділ

Статті