ОСОБЛИВОСТІ МІЖОСОБИСТІСНОЇ ВЗАЄМОДІЇ СТУДЕНТІВ РІЗНИХ ТИПІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ТЕХНІЧНОГО ПРОФІЛЮ

Автор(и)

  • Юрій Володимирович Кукса

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.2.12

Ключові слова:

взаємодія, міжособистісна взаємодія, комунікативно-характерологічні тенденції, емоційні бар’єри у спілкуванні, студенти технічного профілю.

Анотація

Стаття присвячена проблемі міжособистісної взаємодії студентів різних типів закладів освіти технічного профілю, зокрема, проаналізовані результати порівняльного дослідження специфіки побудови міжособистісної взаємодії студентами технічного профілю різних типів освітніх закладів. У статті взаємодія розуміється як контакт двох або більше об’єктів активності, який може набувати різних форм, однак при цьому призводити до зміни їхньої поведінки, установок, системи змістових утворень, специфіки відносин тощо. За результатами емпіричного дослідження виявлено, що у студентів університету технічного профілю переважає тенденція домінування, а у студентів коледжу – чуйність та дружелюбність. Спільним як для студентів університету, так і для студентів коледжу є високий рівень товариськості, який сприяє виникненню атракції. Високий рівень за такими тенденціями, як чуйність, товариськість, домінування у студентів університету та коледжу говорять про високі показники здатності до налагодження міжособистісної взаємодії, виникнення дружніх відносин та налагодження особистісного спілкування. Крім того, було виявлено значний прояв емоційних бар’єрів у спілкуванні студентів закладів освіти технічного профілю. Студенти коледжу більш схильні до вияву емоційних бар’єрів у міжособистісному спілкуванні, ніж студенти університету. Найбільші складнощі у них викликає невміння керувати своїми емоціями та дозувати їх, тобто ці студенти часто схильні не контролювати власні емоційні прояви, що може позначатися на якості спілкування та призводити до появи конфліктів у середовищі закладу освіти чи вдома. Ми дійшли висновку, що студенти університету технічного профілю мають вищий рівень розвитку характеристик міжособистісної взаємодії, ніж студенти коледжу, тобто студенти університету мають вищий рівень розвитку таких характеристик міжособистісної взаємодії, як домінантність, впевненість у собі та незалежність, порівняно зі студентами коледжу, тобто студенти університету є досить упевненими у собі та незалежними, а також можуть брати на себе відповідальність.

Посилання

Киричук О.В. Проблеми психології педагогічної взаємодії. Психологія: республік. наук.- метод. зб. / під ред. О.В. Киричука. Київ : Освіта, 1991. Вип. 37. С. 3–12.

Москаленко В.В. Психологія соціального впливу. Київ : Центр учбової літератури, 2007. 448 с.

Ложкін Г.В., Пов’якель Н.І. Психологія конфлікту: теорія і сучасна практика. Київ : ВД «Професіонал», 2006. 416 с.

Психодіагностика особистості підлітка / За ред. О.Д. Кравченко, В.Ф. Моргуна. Київ : Видавничий Дім «Слово», 2013. 136 с.

Моргун В.Ф., Тітов І.Г. Основи психологічної діагностики. Київ : Слово, 2012. 460 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-08

Як цитувати

Кукса, Ю. В. (2023). ОСОБЛИВОСТІ МІЖОСОБИСТІСНОЇ ВЗАЄМОДІЇ СТУДЕНТІВ РІЗНИХ ТИПІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ТЕХНІЧНОГО ПРОФІЛЮ. Психологічні студії, (2), 94–100. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.2.12

Номер

Розділ

Статті