ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ЖІНКАМ, ЯКІ СТРАЖДАЮТЬ НА БЕЗПЛІДДЯ, В УМОВАХ МЕДИЧНОЇ УСТАНОВИ

Автор(и)

  • Тетяна Дмитрівна Перепелюк

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.3.18

Ключові слова:

психологічна допомога, жінки з безпліддям, медична установа, лікування безпліддя, репродуктивна система

Анотація

Психологічна допомога жінкам, які страждають на безпліддя, в умовах медичного закладу є важливою і невід’ємною частиною лікувального процесу. Безпліддя може бути надзвичайно стресовим станом для жінок, і психологічна підтримка допомагає їм впоратися з емоційними та психологічними труднощами, що виникають унаслідок цієї проблеми. З’ясовано, що лікарі та психологи в медичних закладах можуть надавати таку психологічну допомогу жінкам, які страждають на безпліддя: інформування та консультування, підтримку емоційного благополуччя, консультування щодо відносин, адже безпліддя може впливати на відносини з партнером, сім’єю та друзями. Психологи допоможуть жінкам виражати емоції перед близькими, говорити про свої почуття, допоможуть затвердити особистісні кордони та покращити комунікацію, а також оточать їх підтримкою та розумінням, психологи можуть допомогти жінкам підготуватися до медичних процедур та лікування, обговорити можливі ризики та побічні ефекти, допомогти впоратися з тривогою та страхом, пов’язаними з процесом лікування, організація групових сесій для жінок із безпліддям може надати можливість обговорити свої почуття та досвід з іншими жінками, які перебувають у схожій ситуації. Це може бути цінним і підтримуючим досвідом, що дозволяє жінкам почуватися менш самотніми та ізольованими. Психологічна допомога для жінок, які страждають на безпліддя, повинна бути доступною в медичних закладах, де проводиться лікування. Це допоможе жінкам отримати всебічну допомогу та підтримку, щоби впоратися з емоційними та психологічними наслідками безпліддя.

Посилання

Камінський A. В. Особливості психовегетативних розладів у жінок з безпліддям. Збірник наукових праць співробітників НМАПО імені П. Л. Шупика. 2018. Випуск 30. С. 567–577.

Чаркіна О. А. Реконструктивна психотерапія як засіб подолання репродуктивних дисфункцій у жінок. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Психологічні науки. Херсон, 2019. Вип. 1. Т. 2. С. 173–181.

Folkman S. Stress: Appraisal and coping. Encyclopedia of Behavioral Medicine. 2020. Р. 1913–1915.

Jaroszewicz K., Dominik I. Jak tu Począć? Wydawnictwo Agora. Warszawa, 2019.

Kashnitsky I., Schöley J. Regional population structures at a glance. The Lancet. 2018. 392(10143). Р. 209–210.

Olivius C. et al. Why do couples discontinue in vitro fertilization treatment? / С. Olivius et al. A cohort study. Fertil Steril. 2021. Vol. 81. P. 258–261.

Rodzina Wobec Niepłodności. Przegląd Metod i Analiza Zagadnienia w Świetle Współczesnej Medycyny Prokreacyjnej. Instytucja rodziny wczoraj i dziś Perspektywa interdyscyplinarna. Lublin : Politechnika Lubelska, 2022. V. 2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-20

Як цитувати

Перепелюк, Т. Д. (2023). ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ЖІНКАМ, ЯКІ СТРАЖДАЮТЬ НА БЕЗПЛІДДЯ, В УМОВАХ МЕДИЧНОЇ УСТАНОВИ. Психологічні студії, (3), 121–125. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.3.18

Номер

Розділ

Статті