ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗГЛЯД СТАВЛЕННЯ ОСІБ ДО ЖИТТЄВОЇ ПЕРСПЕКТИВИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Андрій Іванович Яблонський
  • Марія Олегівна Кузьміна

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.4.11

Ключові слова:

умови війни, війна в Україні, життєва перспектива,, життєвий шлях, життєвий досвід, теоретичний аналіз.

Анотація

Ця стаття присвячена поглибленому дослідженню поняття життєвої перспективи та життєвого шляху, з особливим акцентом на психологічних основах, структурних компонентах та механізмах формування і розвитку. Дослідження заглиблюється в широкий аналіз існуючої наукової літератури, створюючи міцну теоретичну базу, яка висвітлює складний взаємозв’язок між умовами воєнного часу та життєвими перспективами. Невід’ємним аспектом дослідження є аналіз психологічного ставлення людей до життєвих перспектив у воєнний час. Завдяки цьому огляду виявлено прогалини в сучасних наукових знаннях, що сприятиме більш глибокому вивченню даної теми в майбутньому. Визначено, шо життєвий шлях відображає індивідуальну та соціальну історію людини. Кожен етап життя пов’язаний з певними історичними та культурними подіями, які вплинули на формування та розвиток суспільства. Таким чином, дослідження життєвого шляху може допомогти зрозуміти поведінку та ставлення людини до життя, а також відтворити історію певного періоду. Далі в статті обговорюються різні концептуальні ідеї та підходи, що висвітлюють еволюцію наукової думки про психологічну структуру життєвого шляху. Огляд літератури не лише слугує основою для дослідження, але й підкреслює динамічний розвиток наукової думки на цю тему. Він висвітлює мінливі дослідницькі підходи, підкреслюючи необхідність цілісного розуміння формування ставлення людини до власної життєвої перспективи. На додаток до теоретичного підґрунтя, у статті ретельно проаналізовано емпіричні дані вітчизняних дослідників, які дають реальне уявлення про психологічні наслідки війни для окремих людей. Спираючись на дослідження вітчизняних науковців, у статті з’ясовується, як умови війни можуть формувати особливі погляди на життя, впливаючи на сприйняття та очікування людей щодо майбутнього. Теоретичні висновки, отримані в результаті цього аналізу, можуть забезпечити цілісне розуміння складного взаємозв’язку між досвідом воєнного часу та психологічною динамікою життєвого шляху. Заглиблюючись у специфіку українського контексту, дослідження визнає унікальні особливості конфлікту, розглядаючи, як ці відмінні елементи впливають на складність сприйняття індивідами своїх життєвих перспектив.

Посилання

Головаха Е.М., Кроник А.А., Леонтьев Д.А. Життєві перспективи в структурі самосвідомості старшокласників. Магістерський науковий вісник. Випуск № 25. 2017. 137 c.

Гончарова О. Темпоральні орієнтації українців в умовах війни: минуле, теперішнє та майбутнє крізь призму військової агресії РФ. OF THE LVIV UNIVERSITY. № 9. 2022. С. 9–17.

Кухта М.П. Життєві перспективи: поняття, структура, функції та види. Соціальні технології: актуальні проблеми теорії та практики. 2016. № 69-70. С. 57–66.

Моляко В.О. Психологія творчості – нова парадигма дослідження конструктивної діяльності людини. Практична психологія та соціальна робота. 2004. № 8. С. 1–4.

Павленко О.В. Життєва перспектива та індивідуальний досвід як аспекти проблематики життєвого шляху особистості. Вісник Харківського національного університету імені ВН Каразіна. Серія Психологія. 2014. С. 11–21.

Сидорик Ю.В. Особливості життєвих перспектив у студентів з різним типом взаєминз своїми батьками. Зб. наук. пр. : філософія, соціологія, психологія. Івано-Франківськ, ВДВ ЦІТ. 2007. Вип. 12, ч. 2. С. 203–212.

Титаренко Т.М. Сучасна психологія особистості. Київ : Ма-рич, 2009. 232 с.

Тодорів Л.Д. Психологічні умови формування життєвих перспектив у ранній юності (когнітивний аспект) : автореф. дис. на ... канд. психол. наук : спец. 19.00.07 «Педагогічна і вікова психологія». Київ, 2000. 19 с.

Фрідман О.В. Феномен концептуалізації особистісного досвіду: аналіз результатів пілотажного емпіричного дослідження. Проблеми емпіричних досліджень у психології. Київ : Гнозис, 2009. Вип. 2. 412 с.

Фурман О., Фурман А.А., Дикий Я. Вчинок і подія як соціемна організованість життєвого шляху особистості. Психологія і суспільство. 2021. № 2. С. 143–168.

Lewin K. Time Perspective and Morale. Civilian Morale. N.Y., 1942.

Nuttin J., Lens W. Future Time Perspective and Motivations: Theory and Research Method. N.J., 1985.

Sircova A., Van De Vijver F.J., Osin E., Milfont T.L., Fieulaine N., Kislali-Erginbilgic A., Boyd J.N. A global look at time: A 24-country study of the equivalence of the Zimbardo Time Perspective Inventory. 2014. Sage Open, 4(1).

Zaleski Z. Personal Future in Hope and Anxiety Perspective. Psychology of Future Orientation. Lublin, 1994

Zimbardo P.G. A New Perspective on Psychological Time: Theory, Research and Assessment of Individual Differences in Temporal Perspective. Mucciarelli G., Brigati R. Psychology of Time. Part 2. Special Issues, Theory & Modeli. 1998. № 3.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-11

Як цитувати

Яблонський, А. І., & Кузьміна, М. О. (2024). ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗГЛЯД СТАВЛЕННЯ ОСІБ ДО ЖИТТЄВОЇ ПЕРСПЕКТИВИ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ. Психологічні студії, (4), 79–84. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2023.4.11

Номер

Розділ

Статті