«Я-КОНЦЕПЦІЯ» ОСОБИСТОСТІ ЯК ПСИХОЛОГІЧНИЙ ФЕНОМЕН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.2

Ключові слова:

самоставлення, самосвідомість, «Я-концепція», самооцінка, самоактуалізація

Анотація

У статті представлено теоретичний аналіз поняття «Я-концепції» особистості як психологічного феномену. Зазначено, що «Я-концепція» виступає базовим феноменом функціонування, організації життєдіяльності та прояву суб’єктності особистості. Метою дослідження виступає проаналізувати підходи до визначення поняття та структури феномену «Я-концепції» особистості, диференціювати терміни «Я», «Я-концепція», «Я-система» «Я-образ», «ідентичність особистості» та вказати на їх відмінність, співвідношення або тотожність. Отримані результати теоретичного дискурсу свідчать, що «Я-концепція» трактується як система уявлень людини про себе, про власні соціально-демографічні характеристики, когнітивні здібності, поведінкові прояви, психологічні властивості. Феномен «Я-концепції» виступає підструктурою особистості, яка інтегрує в собі широкий спектр «Я-образів», що визначає функціонування особистості в цілому. Визначено, що «Я-концепція» виникає у наслідок соціальної взаємодії та формує переконання індивіда про себе на основі власних та оцінок навколишніх. Зазначено, що деструктивні впливи на «Я» структуру особистості, можуть порушувати сприйняття себе, самооцінку, провокувати виникнення невротичних, депресивних станів, погіршувати якість життя та функціонування особистості. Позитивний образ себе, підтримка доброзичливих стосунків із членами соціального оточення, автономія людини як суб’єкта життєдіяльності, усвідомленням власної особистості та прагненням до самовдосконалості забезпечує якість психологічного благополуччя особистості. Перспективу дослідження вбачаємо у подальшому вивченні та концептуалізації основних психологічних складових прояву особистості, яка пережила травматичний досвід сексуальної експлуатації в дитинстві. Практичною значущістю дослідження виступає подальша розробка стратегій психологічної допомоги для збереження психічного здоров’я та благополуччя особистості з травмою інцесту. 

Посилання

Holdstock T. The self concept since James from I and me toward we. Amsterdam : The Free University, 2005. 35 p.

Leary D. The Psychological Roots of William James's Thought. University of richmond psychology faculty publications. 2022. P. 33–48.

Cooley C. H. Human nature and the social order. New York, 1964. 184 p.

Mead G. H. Mind, self and Society. Chicago: The Univ. of Chicago Press, 1946. 401 p.

Знанецька О. Особливості зв’язку Я-концепції особистості з її психологічним благополуччям: дисертація на здобуття наукового ступеня кандидат психологічних наук. Київ, 2010. 236 с.

Burns R. B. The self-concept: Theory, measurement, development and behavior. London and New York: Longman. 1979. 341 p.

Фройд З. Я та Воно / ред. Л. Губерський. Київ : Знання, 2009. 152 с.

Erikson E. Identity and the Life Cycle. New York: W. W. Norton. 1980. 64 p.

Horney K. Neurosis and human growth. New York: W. W. Norton. 1950.

Jаkеl B. Bіроlаr Sеlf: bоdу рsусhоthеrару, sріrіtuаlіtу аnd bоndіng – sеаrсhіng fоr іdеntіtу. Іntеrnаtіоnаl Jоrnаl оf Рsусhоthеrару. 2001. Vol. 6, no. 2. P. 543–561.

Гуменюк О.Є. Психологія Я-концепції особистсості, Тернопіль: Думка. 2004. 310 с.

Ушакова К. Ю. Феномен «Я-концепція» особистості : психологічний науковий дискурс. Наук. вісник Чернівецького університету. Педагогіка та психологія : зб. наук. праць.2014. В. 7(2). С. 186–193.

Католик Г. В. Концепція Я дитячого практичного психолога: монографія. Львів : Галицька Видавнича Спілка, 2020. 312 с.

Подофєй С. О. Я-концепція людини як потенціал становлення її суб’єктності. Молодий вчений. 2017. В. 10(2). С. 79–83.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-19

Як цитувати

Глущенко, М. О. (2024). «Я-КОНЦЕПЦІЯ» ОСОБИСТОСТІ ЯК ПСИХОЛОГІЧНИЙ ФЕНОМЕН. Психологічні студії, (2), 20–27. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.2

Номер

Розділ

Статті