ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ЗДОБУВАЧІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДИКИ DASS-21

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.8

Ключові слова:

психоемоційний стан, стрес, тривога, депресія, здобувачі вищої освіти, psycho-emotional condition, stress, anxiety, depression, higher education students

Анотація

Актуальність дослідження зумовлена впливом низки стрес-факторів, які посилюються на тлі подій російсько-української війни. Війна є надзвичайно стресовою та травмуючою подією для психіки. Перебуваючи під впливом психотравмуючих та стресогенних подій, молодь як наслідок стикається з проблемами у сфері ментального здоров’я. Стаття присвячена емпіричному дослідженню психоемоційного стану здобувачів закладів вищої освіти в умовах воєнного часу. Для досягнення поставленої мети застосовано стандартизовану та валідну методику DASS-21 (україномовний варіант), який дозволяє оцінити рівні депресії, тривоги та стресу. Висвітлено основні ознаки та характерні прояви таких психоемоційних станів як: стрес, тривога і депресія. За допомогою україномовного варіанту методики DASS-21 з’ясовано, що в умовах воєнного часу студенти постійно піддаються впливу стрес-факторів, і це негативно відображається на їх психоемоційному стані. Психологічною службою було проведено опитування здобувачів закладу вищої освіти (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка) за допомогою google-forms. Вибірку склали представники І – ІV курсів та магістерського рівня. За результатами проведеного дослідження лише 36% студентів від загальної кількості, які мають нормативні значення тесту DASS-21. Так, за шкалою «Депресія» різного ступеня (від легкого до дуже важкого) має місце у 46% студентів (помірний рівень) до 30% з ознаками важкого перебігу. За шкалою «Тривога», ступінь вираженості даного психоемоційного стану – у 46% – в межах норми, проте у 54% – високий рівень. Якщо говорити про стресовий стан, то показники в межах норми притаманні 39% опитаних, помірний – 29%, високий – 32% досліджуваних. Перспективами нашого подальшого дослідження вбачаємо у розробленні програми психологічної допомоги та супроводу здобувачам закладів вищої освіти в умовах воєнного часу. 

Посилання

Довідник діагностичних критеріїв DSM – 5 Американська психіатрична асоціація. Львів : Видавництво «Компанія «Манускрипт, 2024. 592 с.

Екстремальна психологія : [підручник / за заг. ред. О. В. Тімченка]. К. : ТОВ «Август Трейд», 2007. 502 с.

Наугольник Л. Б. Психологія стресу: підручник. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2015. 324 с.

Психологічна енциклопедія / Автор-упорядник О. М. Степанов. К. : «Академвидав», 2006. 424 с.

Мельник Ю. Б., Стаднік А. В. Шкала депресії, тривоги та стресу: метод. посіб. (укр.версія). Харків : ХОГОКЗ. 2023. 12 с.

Протокол з діагностики та терапії ПТСР Національного інституту клінічної мйстерності Великобританії (NICE). Онлайн-видання. Переклад з англ. Я. Кремінська. За ред. Л. Пономаренко, М. Лемик, О. Романчук, К. Явна. 2005. 64 с.

Depression Anxiety and Stress Scale 21 (DASS-21). URL: https://www.healthfocuspsychology.com.au/tools/dass-21/ (дата звернення: 16. 04. 2024).

Коротка шкала тривоги, депресії та ПТСР. URL: https://mozok.ua/depressiya/testy/item/2705-korotka-shkala-trivogi-depres-ta-ptsr (дата звернення: 15. 04. 2024).

Освіта України в умовах воєнного стану. Інноваційна та проєктна діяльність: Науково-методичний збірник / за загальною ред. С. М. Шкарлета. Київ-Чернівці «Букрек». 2022. 140 с.

Pinchuk I., Goto R., Pimenova N., Kolodezhny O., Guerrero A. P. S., Skokauskas N. Mentalhealth of helpline staff in Ukraine during the 2022 Russian invasion. Eur Psychiatry, 2022. 65(1), 45.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-19

Як цитувати

Логвись, О. Я., & Вершигора, С. І. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ЗДОБУВАЧІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДИКИ DASS-21. Психологічні студії, (2), 62–67. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.8

Номер

Розділ

Статті