ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТРЕНІНГ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ МОТИВАЦІЇ ДОСЯГНЕННЯ УСПІХУ У СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.15

Ключові слова:

успіх, успішність, мотивація досягнень, впевненість у собі, тренінг

Анотація

У статті представлено теоретичне обґрунтування категорії «мотивація до успіху» – однієї з основних базових якостей формування особистості студента. Метою даної статті є теоретична демонстрація та емпіричне вивчення розвитку мотивації досягнень студентів за допомогою психологічного тренінгу, який спонукає студентів бути активними, самовдосконалюватися та досягати високих цілей в навчальній діяльності й в подальшій кар'єрі. У дослідженні використовується комплекс теоретичних методів,, присвячених вивченню питання успішності шляхом аналізу наукових публікацій. Також було застосовано ряд емпіричних методів, включаючи методи спостереження, експерименту, тестування для вивчення ефективності розробленої програми. Для розвитку мотивації до досягнення успіху був розроблений і проведений психологічний тренінг «Формування мотивації досягнень». Дається характеристика алгоритму розробки і застосування завдань. У дослідженні взяли участь 64 респондента з числа студенти 4 і 5 курсів. Для перевірки ефективності тренінгу з розвитку у студентів мотивації досягнень були використані методики «Впевненість в собі (С. Райдаса)» та «Методика діагностики особистості на мотивацію до успіху Т. Елерса». Отримані результати були оброблені за допомогою статистичних методів. Доведено ефективність психологічного тренінгу «Формування мотивації досягнення» на розвиток оптимального рівня впевненості в собі, що в цілому є предиктором розвитку мотивації до успіху. Запропоновано перспективу подальших досліджень ґендерних відмінностей мотивації досягнень успіху та їх вплив на психічний розвиток особистості в період пізньої юності. 

Посилання

Murray H. A. The Personality and Career of Satan. Journal of Social Issues. 1962. Vol. 18, no. 4. P. 36–54.

McClelland D. Human Motivation: Cambridge University Press, 1988. 663 p.

Мельничук С.К. Особливості становлення впевненості в собі в юнацькому віці. Person, Family, and Society: Interdisciplinary Approach to the Harmonization Interests. Monograph. Opole: the Academy management and administration in Opole, 2016. P. 36–42.

Орбан-Лембрик Л. Соціальна психологія: підруч. для студ. ВНЗ. У двох книгах. Чернівці: Книги-XXI, 2010. 464 с.

Коробко С.Л, Коробко О.І. Нова українська школа: діагностична та корекційно-розвивальна робота з молодшими школярами : навчально-методичний посібник. Київ: Літера ЛТД, 2021. 160 с.

Salter A. Conditioned reflex therapy. New York: Watkins Publishing, 2019. 249 p.

Lange A., Jakubowski P. Responsible assertive behavior. Champaign: Reseach, 1976. Р. 231.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-19

Як цитувати

Прядко, Б. В. (2024). ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТРЕНІНГ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ МОТИВАЦІЇ ДОСЯГНЕННЯ УСПІХУ У СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Психологічні студії, (2), 108–113. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.15

Номер

Розділ

Статті