САМОСТАВЛЕННЯ ТА СПІВЗАЛЕЖНА ПОВЕДІНКА ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.19

Ключові слова:

самооцінка, самоставлення, співзалежна поведінка, самоповага, аутосимпатія, самоінтерес, самовпевненість, самоприйняття, самопослідовність, самозвинувачення, саморозуміння, оптимізм, ресурси, особистість

Анотація

Стаття присвячена дослідженню якостей самоставлення та проявів співзалежної поведінки особистості. У складних умовах сьогодення особливо гостро постає проблема співзалежної поведінки. Робота включає теоретичний аналіз поняття самоставлення, його взаємоз’язок із самооцінкою, а також вивчення зв’язку феномену з проявами співзалежної поведінки особистості. Емпіричне дослідження проводилось серед осіб віком від 18 до 52 років, різних за статтю, спеціальністю, професійною зайнятістю, сімейним станом та соціальним статусом. У роботі використовувалися наступні методики: Шкала для дослідження співзалежності Спана і Фішера, Опитувальник для визначення самооцінки Уайнхолд, Тест-опитувальник для дослідження самоставлення. Результати дослідження були опрацьовані з використанням методів математичної статистики. За результатами дослідження було виявлено, що особам, які не мають схильності до співзалежних моделей поведінки, притаманна висока самооцінка в більшій частині сфер життя. Натомість у людей, які мають помірну схильність до співзалежних моделей поведінки виявлено низьку самооцінку в декількох сферах життя, у індивідів з сильною схильністю до співзалежної поведінки – низьку самооцінку в різних життєвих сферах. Визначено якості самоставлення особистостей в залежності від схильності до проявів співзалежної поведінки. Особи з сильною схильністю мають низький рівень вираженності самоповаги, аутосимпатії, очікування позитивного ставлення, самовпевненості та високий рівень проявів самозвинувачення. Індивіди з помірною схильністю до моделей співзалежної поведінки мають виражену самоповагу, самоприйняття, розуміння себе, самопослідовність, симпатію та інтерес до самих себе. Однак очікування позивного відношення від інших, так само як і відчуття впевненості у власних силах виявляються на низькому рівні, також, вони можуть бути схильними до самозвинувачень. Особистості, в яких не виявлено співзалежних моделей поведінки, мають яскраво виражену самоповагу, аутосимпатію, інтерес до самих себе, саморозуміння. Результати дослідження мають практичне значення і можуть бути використані для подальшого наукового пошуку та вдосконалення програм психологічної допомоги. 

Посилання

Соколова І.М., Шайхлісламов З.Р., Горбенко В.Ю. Психологічні особливості самосталення в студентів–психологів. Науковий вісник Ужгородського національного університету.Серія: Психологія. 2021. № 4. С. 118–123.

Bacon I., McKay E., Reynolds F., McIntyre A. The Lived Experience of Codependency: an Interpretative Phenomenological Analysis. International Journal of Mental Health and Addiction. 2018. № 18(6). P. 755–771.

Кідалова К.С. Психологічні особливості самоставлення особистості: аналіз концепцій та підходів. Український психологічний журнал. 2018. № 2(8). С. 48–58.

Jantz G. L., Clinton T., McMurray A.. Am I Codependent?: Key Questions to Ask about YourRelationships. 2019. 208 p.

Сушко Д. Співзалежна поведінка особистості у контексті наукових досліджень. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 12 : Психологічні науки. 2019. № 8(53). С. 107–112.

Галушко Л.Я., Амурова Я. В. Глибинно-психологічні чинники співзалежних стосунків суб'єкта. Наукові записки. Серія: Психологія. 2023. № 1. С. 14–21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-19

Як цитувати

Чачко, С. Л., & Дибяк, А. А. (2024). САМОСТАВЛЕННЯ ТА СПІВЗАЛЕЖНА ПОВЕДІНКА ОСОБИСТОСТІ. Психологічні студії, (2), 136–143. https://doi.org/10.32782/psych.studies/2024.2.19

Номер

Розділ

Статті