СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ В КОНТЕКСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/facs-2021-1-7

Ключові слова:

стратегії управління, децентралізація, культурний вимір людства, культурна спадщина

Анотація

Європейський вибір розвитку українського суспільства передбачає усвідомлення принципів і стандартів ефек- тивної культурної політики, прийнятих цивілізованим світом. Час вимагає використання нових форм і методів збереження та використання культурної спадщини Волинського краю. Метою статті є аналіз особливостей стратегічного управління та діяльності в контексті збереження куль- турної спадщини. Реалізація поставленої мети відбувається через вирішення наступних завдань: 1) розкриття сутності і поняття культурного виміру розвитку людства 2) дослідження рекомендацій фахівців Ради Європи щодо розвитку культурної спадщини в умовах децентралізації 3) визначення особливостей відтворення культур- них цінностей та форм в умовах Волині і Луцька зокрема. У статті культурна спадщина розглядається як значний творчий потенціал, що зберігає глибокі соціальні змісти і відіграє важливу роль в проведенні модернізаційних перетворень. Як висновок у статті наголошується, що в сучасних формах культурної політики головним пріоритетом є розвиток творчої самореалізації людини в умовах свободи, кожен громадянин повинен стати учасником ефек- тивних змін і соціокультурних перетворень. Здійснення креативних та дієвих стратегій діяльності в культурній сфері відкриває нові можливості для кожної територіальної громади Волині.

Посилання

Андрейчук Т. Музейна інтеграція в туристичному інфраструктуру Волинської області. Волинський музейний вісник: Наук. зб.: Вип. 10. / Упр-ня культури, з питань релігій та національностей. Волин. ОДА; Волин. краєзн. музей; каф. музеєзнавства, пам’яткознавства та інформ.-аналіт. діяльн. ВНУ імені Лесі Українки; упоряд. Є. І. Ковальчук. Луцьк, 2020. С.3-9.

Програма розвитку туризму та рекреації у Волинській області на 2016 – 2021 роки затвердженою Рішення обласної ради від 07.04.2016 No 4/10 зі змінами від 13 жовтня 2020 року No 32/4. Департаменту економіки та європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації. URL: http://www.tourism.volyn.ua

Декларація Мехіко щодо політики у сфері культури. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_730#Text.

Драгоєвич С. Як створити культурну політику загальної участі. URL: http://cityukraine.info/download/EU_citizenship.pdf

Креативні міста: методичні рекомендації щодо приєднання українських міст до Мережі креативних міст ЮНЕСКО/ Міністерство Культури України. Київ, 2019. 13 с. URL: https://storage.decentralization.gov.ua/ uploads/library/file/403/city.pdf.

Рада Європи. Огляд культурної політики України 13-15 березня 2017року.Звіт експертів. URL: http://195.78.68.75/mcu/control/publish/ article?art_id=245250759.

Мацелюх А., Шимків І., Шинаровська О., Кучерявий Ю. Сприяння розвитку культури в Україні: дослідження зв’язків культурно-мистецької сфери та туристичної привабливості територій. URL: https://uaculture.org/wp-content/uploads/2020/12/5.turystychna-pryvablyvist_r.pdf)

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-03

Як цитувати

ШОСТАК, В. (2021). СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ В КОНТЕКСТІ ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ. Fine Art and Culture Studies, (1), 43–49. https://doi.org/10.32782/facs-2021-1-7

Номер

Розділ

Статті