ФОТОДЕСТРУКЦІЯ ХАРЧОВИХ БАРВНИКІВ З ВОДНИХ РОЗЧИНІВ ПІД ДІЄЮ УФ-ВИПРОМІНЮВАННЯ

Автор(и)

Ключові слова:

харчові барвники, фотодеструкція, ступінь фотодеструкції, фотоколориметрія, харчова хімія

Анотація

Відповідно до Директиви ЄС «Directive (EU) 2020/2184 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2020 on the quality of water intended for human consumption» одним із важливих харчових продуктів визнано питну воду, для якої прийняті стандарти вмісту різноманітних забруднювачів, серед яких барвники.Також слід відмітити, що однією з ключових цілей на 2030 рік країн ЄС є гарантування доступності та довгострокового забезпечення водопостачання та санітарії для всіх (шоста ціль сталого розвитку (ЦСР)).Сучасна промисловість випускає понад 107 тон різноманітних синтетичних барвників, 15–20% яких потрапляють у стічні води. Тому проблема очистки водойм від барвників залишається актуальною.У роботі проведено порівняльний аналіз фотодеструкції харчових барвників, що входять до складу льодяників червоного, зеленого та жовтого кольорів торгових марок «Mintex+», «Bim Bom», «Дюшес», «Citrus Mix» та «Juice Mix».Показано, що ступінь стійкості червоних барвників до ультрафіолетового випромінювання варіюється залежно від зразка. Найвищу стійкість продемонстрував барвник, застосований у льодяниках «Citrus Mix», тоді як найнижчу – у зразку «Juice Mix». Визначено, що червоні барвники загалом характеризуються відносно високою стійкістю до фотодеструкції.Подібна тенденція спостерігається і для зелених барвників, хоча їх стійкість до УФ-випромінювання виявилася меншою. Найбільш стабільним виявився барвник, що використовується в продукті «Дюшес», а найменш стійким – у льодяниках «Bim Bom». Визначено, що зелені барвники є більш вразливими до процесів фотодеструкції у порівнянні з червоними. Визначено варіативність стійкості жовтих барвників до УФ-випромінювання. Встановлено, що найвищу стійкість продемонстрував барвник із льодяників «Bim Bom», найменшу – зразок «Juice Mix». Відповідно до отриманих результатів, за ступенем стійкості до фотодеструкції барвники можна розмістити в такій послідовності: червоні < жовті < зелені. Одержані результати можна пояснити хімічною природою синтетичних барвників та їх здатності до процесів фотодеструкції.

Посилання

Vishnu G., at. al. Photodegradation of methylene blue dye using light driven photocatalyst-green cobalt doped cadmium ferrite nanoparticles as antibacterial agents. Journal of Cleaner Production. 2023. Vol. 404. 136977. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.136977.

Мельник С. Р., Мельник Ю. Р., Дзіняк Б. О., Піх З. Г. Контроль якості та безпечності харчових продуктів. Навч. посіб. Львів : Видавництво «Левада». 2018. 224 с.

Савчук Т. І., Кормош Ж. О., Корольчук С. І. Визначення харчових барвників у газованих напоях. Товарознавчий вісник. Вип. 14. 2021. С. 78–87.

Haki M. A., Imgharn A., Aarab N., et al. Efficient removal of crystal violet dye from aqueous solutions using sodium hydroxide-modified avocado shells: kinetics and isotherms modeling. Water Sci Technol. 2022. Vol. 85(1). Р. 433–448. DOI: https://doi.org/10.2166/wst.2021.451

Sadoq M., Atlas H., Imame S., et al. Elimination of crystal violet from aqueous solution by adsorption on naturel polysaccharide: Kinetic, isotherm, thermodynamic studies and mechanism analysis. Arabian Journal of Chemistry. 2024. Vol. 17, Is. 1. 105453. DOI: https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2023.105453

Ramirez L. S., Dragotakes Q., Casadevall A. A food color-based colorimetric assay for Cryptococcus neoformans laccase activity. Microbiology Spectrum. 2024. Vol. 12, Is. 8. DOI: https://doi.org/10.1128/spectrum.00442-24.

Boyles C., Schmidtke Sobeck S. J. Photostability of organic red food dyes. Food Chemistry. 2020. Vol. 315. 126249. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126249.

Vidana Gamage G. C., Goh J. K., Choo W. S. Natural blue colourant preparations from blue pea flower and spirulina: A comparison stability study. Food Chemistry Advances. 2023. Vol. 3. DOI: https://doi.org/10.1016/j.focha.2023.100457.

Bopape D. A., Ntsendwana B., Mabasa F. D. Photocatalysis as a pre-discharge treatment to improve the effect of textile dyes on human health: A critical review. Heliyon. 2024. Vol. 10, Is. 20. e39316. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e39316.

Pysarenko S., Kaminskyi O., Chyhyrynets O., Denysiuk R., Chernenko V. Photocatalytic destruction and adsorptive processes of methylene blue by potassium titanate. Materials Today: Proceedings. 2022. Vol. 62(15). P. 7754-7758. DOI: https://doi.org/10.1016/j.matpr.2022.05.476.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-26

Як цитувати

ЄВДОЧЕНКО, О., КАМІНСЬКИЙ, О., КУЧЕРУК, С., ДЕНИСЮК, Р., ЧАЙКА, М., ЧАЙКА, Ю., & АВДЄЄВА, О. (2025). ФОТОДЕСТРУКЦІЯ ХАРЧОВИХ БАРВНИКІВ З ВОДНИХ РОЗЧИНІВ ПІД ДІЄЮ УФ-ВИПРОМІНЮВАННЯ. Проблеми хімії та сталого розвитку, (3), 3–9. вилучено із http://journals.vnu.volyn.ua/index.php/chemistry/article/view/3018