ОЗЕЛЕНЕННЯ ДАХУ ЯК ЗАХІД ПО АДАПТАЦІЇ ЗМІНИ КЛІМАТУ НА ПРИКЛАДІ М. ЖИТОМИР

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2022-3-9

Ключові слова:

кліматичні зміни, урбанізація, екологічна ситуація, озеленення дахів, екологічна безпека

Анотація

У статті розглянуто сутність, узагальнення позитивних наслідків озеленення дахів. Популяризація впровадження заходів енергозбереження та покращення екологічної обстановки із застосуванням технології озеленення дахів будівель на сьогодні є актуальною. Надано рекомендації щодо впровадження проєкту озелення дахів у містах, зокрема м. Житомирі. Адже високий рівень урбанізації, поява нових джерел забруднення навколишнього середовища, зростання міського населення і ущільнення міської забудови обумовлює особливість проблеми створення зон екологічного комфорту. Збільшення площі зелених насаджень, в тому числі зовнішнього озеленення будівель можуть значно поліпшити мікроклімат як житлових територій, так і міста в цілому. Зелені насадження виконують найрізноманітніші функції в залежності від свого призначення. Вони впливають на іонізацію повітря, тому що володіють більшою випаровуючою здатністю, їх можна використовувати для очищення міського середовища від пилу та газу, організують мікроклімат і зближують людину до оптимальних умов оточуючого середовища. Вони впливають на формування мікроклімату, тому що діють на тепловий режим, вологість і ступінь рухомості повітря. Життя городянина стає екологічним та комфортним, а озеленення створює відчуття захищеності. Збільшення площі зелених насаджень, зокрема зовнішнього озеленення будівель, значно поліпшує мікроклімат міста, а також створює виразну архітектурну композицію. Розглянуто останні досягнення сучасності в області озеленення дахів та оцінено їх основні переваги. Вказана ступінь їх впливу на навколишнє середовище, корисність та перспективність. У найближчі роки процес урбанізації продовжуватиметься, відтак питання, пов’язані з наслідками зміни клімату у містах, є дуже важливими та набувають особливої актуальності. Наразі в Україні зелені дахи – це нова технологія, а у місті Житомир та Житомирській області їх взагалі немає, тому це буде крок до сталого розвитку не лише нашого регіону, а і для України загалом. Тому озеленення дахів на сьогодні є ефективним засобом для поліпшення екологічної ситуації в містах. Сучасні прийоми і конструкції дозволяють створювати зручні, ефективні та економічні системи зовнішнього озеленення будівель.

Посилання

Шевченко О., Сніжко С. Зміна клімату та українські міста: прояви та проекції до кінця ХХІ століття на основі RCP-сценаріїв. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка: Географія. 2019. Т. 2(75). С. 11–18.

The United Nations Human Settlements Programme – UN-HABITAT: https://unhabitat.org (дата звернення: 15.08.2022).

Cities and climate change global report on human settlements: https://unhabitat.org/cities-and-climate-changeglobal-report-on-human-settlements-2011 (дата звернення: 17.08.2022).

Кривомаз Т.І., Савченко А.М. Адаптація секторів міського розвитку до кліматичних змін. Екологічна безпека та природокористування. 2021. № 2 (38). С. 64-78.

Бобраков А.А., Куліш С.А., Вакулюк Я.Є. Озеленення як інноваційний метод при проектуванні енергоефективних будівель та споруд. Комунальне господарство міст. 2019. (152). С. 119-123.

Богун К.В. Соціально-економічні та екологічні наслідки озеленення дахів будівель: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1804.

Швець В. В., Руденко К. С., Веремій О. Г. Формування екологічного каркасу міста. Укриття під зеленим покривом. Науково-технічний збірник «Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві». 2010. Т. 9. № 2. С. 139-143.

Таранець Л. А., Кузьменко Т. Ю. Зовнішнє озеленення будівель : основні прийоми. Історичний досвід і сучасні тенденції розвитку архітектури, дизайну, містобудування та образотворчого мистецтва : зб. наук. праць за матеріалами Всеукр. наук. конф. молодих вчених, аспірантів та студентів, 20–22 трав. 2015 р. Полтава: ПолтНТУ, 2015. С. 417–422.

Кривомаз Т.І., Савченко А.М. Зниження впливу будівельної галузі на кліматичні зміни шляхом впровадження принципів зеленого будівництва. Екологічна безпека та природокористування. 2021. № 37 (1). C. 55-68.

Іванюта С.П., Коломієць О.О., Малиновська О.А., Якушенко Л.М. Зміна клімату: наслідки та заходи адаптації: аналіт. доповідь; за ред. С.П. Іванюти. К.: НІСД, 2020. 110 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-02

Як цитувати

ПАЦЕВА, І., АЛПАТОВА, О., РИБАК, О., ЦИГАНЕНКО-ДЗЮБЕНКО, І., & МЕДВІДЬ, О. (2022). ОЗЕЛЕНЕННЯ ДАХУ ЯК ЗАХІД ПО АДАПТАЦІЇ ЗМІНИ КЛІМАТУ НА ПРИКЛАДІ М. ЖИТОМИР. Проблеми хімії та сталого розвитку, (3), 67–74. https://doi.org/10.32782/pcsd-2022-3-9

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають