ОРГАНІЧНІ КИСЛОТИ СИРОВИНИ RHUS TYPHINA L

Автор(и)

  • Юлія ХАРЧЕНКО Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка https://orcid.org/0000-0002-8960-2440
  • Аріна ДАШУТІНА Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2025-2-9

Ключові слова:

органічні кислоти, аскорбінова кислота, Rhus typhina L., сумах оленерогий, ультразвукове опромінення, біологічно активні речовини

Анотація

У статті представлено результати дослідження вмісту біологічно активних речовин, органічних кислот та аскорбінової кислоти, у плодах та листі сумаху оленерогого (Rhus typhina L.). Показано, що рослини цього виду вирізняється високою адаптивністю до умов помірного клімату, декоративністю, стабільною врожайністю, що робить його перспективним об’єктом культивації та сировинної заготівлі. У ході дослідження проаналізовано кількісний вміст суми органічних кислот та аскорбінової кислоти у різних частинах рослини залежно від тривалості екстрагування та умов проведення екстракції. Встановлено, що вміст досліджуваних сполук є вищим у плодах, порівняно з листям Rhus typhina L. Показано, що збільшення тривалості екстрагування сприяє підвищенню вмісту органічних кислот у екстрактах, одержаних із свіжого листя, проте не є ефективним для виділення аскорбінової кислоти внаслідок процесів окиснення її киснем повітря. Для процесу екстрагування із плодів збільшення часу процесу не призводить до значного підвищення вмісту біологічно активних речовин, оскільки основна їх кількість переходить в екстракт протягом першої години. Доведено ефективність застосування ультразвукового опромінення як фізичного методу інтенсифікації екстрагування біологічно активних речовин з листя. Використання такого підходу сприяє суттєвому підвищенню вмісту як суми органічних кислот, так і аскорбінової кислоти у одержаних екстрактах. У випадку плодів, ультразвукове опромінення не продемонструвало істотної переваги у порівнянні з екстракцією за звичайних умов. Отримані результати підтверджують доцільність подальшого дослідження сумаху оленерогого як джерела перспективної фітосировини з вираженим біоактивним потенціалом. Низька токсичність, високі агротехнічні показники і хімічне багатство цієї рослини зумовлюють її привабливість для фармацевтичної, харчової та косметичної промисловості.

Посилання

Дашутіна А.А., Харчено Ю.В. Сировина сумаха оленерогого як джерело органічних кислот. Актуальні проблеми дослідження довкілля : матеріали ХІ Міжнародної наукової конференції, м. Суми, 22–23 травня 2025 р. Суми, 2025. С. 115–117.

Олексійченко Н. О., Китаєв О. І., Борщевський М. О. Сумах оленерогий (rhus typhina L.) в умовах м. Києва : монографія / Н.О. Олексійченко, О. І. Китаєв, М. О. Борщевський. Корсунь-Шевченківський, 2014. 151 с.

Смаглюк А., Кобернік А. Ідентифікація біологічно активних речовин в екстрактах плодів citrullus colocynthis. Актуальні проблеми транспортної медицини: навколишнє середовище; професійне здоров’я; патологія. 2017. 4(50). С. 114–119.

Alsamri, H., Athamneh, K., Pintus, G., Eid, A. H., Iratni, R. Pharmacological and Antioxidant Activities of Rhus coriaria L. (Sumac). Antioxidants. 2021. 10(1). 73. https://doi.org/10.3390/antiox10010073

Fereidoonfar H., Salehi-Arjmand H., Khadivi A., Akramian M., Safdari L. Chemical variation and antioxidant capacity of sumac (Rhus coriaria L.). Industrial Crops and Products. 2019. 139. 111518. https://doi.org/10.1016/ j.indcrop.2019.111518.

Haval A., Fikret K., Dursun Ö., Sinan S. Element and Water-Soluble Vitamins Profile of Rhus coriaria L. (Sumac) Grown in Different Regions. Biological Trace Element Research. 2023. 202. https://doi.org/10.1007/s12011-023-03890-y.

Jamous R. M., Abu-Zaitoun S. Y., Akkawi R. J., Ali-Shtayeh M. S. Antiobesity and Antioxidant Potentials of Selected Palestinian Medicinal Plants. Evid. Based Complement. Altern. Med.: eCAM. 2018. 8426752. https://doi.org/10.1155/2018/8426752.

Kossah R., Nsabimana C., Jianxin Z., Haiqin C., Fengwei T., Hao Z., Wei C. Comparative Study on the Chemical Composition of Syrian Sumac (Rhus coriaria L.) and Chinese Sumac (Rhus Typhina L.) Fruits. Pak. J. Nutr. 2009. 8. Р. 1570–1574.

Kossah R., Zhang H., Chen W. Antimicrobial and antioxidant activities of Chinese sumac (Rhus typhina L.) fruit extract. Food Control. 2011. 22(1). Р. 128–132. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.06.002

Liu T., Li Z., Li R., Cui Y., Zhao Y., Yu Z. Composition analysis and antioxidant activities of the Rhus typhina L. stem. J. Pharm. Anal. 2019. 9(5). C. 332–338. doi: 10.1016/j.jpha.2019.01.002

Mirian M., Behrooeian M., Ghanadian M., Dana N., Sadeghi-Aliabadi H. Cytotoxicity and antiangiogenic effects of Rhus coriaria, Pistacia vera and Pistacia khinjuk oleoresin methanol extracts. Res. Pharm. Sci. 2015. 10(3). Р. 233–240.

Najjar F., Rizk F., Carnac G., Nassar R., Jabak S., Sobolev A.P., Bou Saada Y., El Sabban M., Hamade A. Protective Effect of Rhus coriaria Fruit Extracts against Hydrogen Peroxide-Induced Oxidative Stress in Muscle Progenitors and Zebrafish Embryos. Peer J. 2017. 5. e4144.

Nozza E., Melzi G., Marabini L., Marinovich M., Piazza S., Khalilpour S., Dell’Agli M., Sangiovanni E. Rhus coriaria L. Fruit Extract Prevents UV-A-Induced Genotoxicity and Oxidative Injury in Human Microvascular Endothelial Cells. Antioxidants. 2020. 9. Р. 292.

Olchowik E., Sciepuk A., Mavlyanov S., Abdullajanova N., Zamaraeva M. Antioxidant properties of Rhus coriaria L. extracts. Biomed. Prev. Nutr. 2012. 2(2). Р. 99–105. DOI: 10.1016/j.bionut.2011.06.008

Opiyo S. A., Njoroge P. W., Ndirangu E. G., Kuria K. M. A Review of Biological Activities and Phytochemistry of Rhus Species. Am. J. Chem. 2021. 11(2). Р. 28–36. DOI: 10.5923/j.chemistry.20211102.02

Ozcan M. Effect of Sumach (Rhus coriaria L.) Extracts on the Oxidative Stability of Peanut Oil. J. Med. Food. 2003. 6. Р. 63–66.

Qiu D. R., Wang D. C., Yang S. X., Zhang Y. M., Zhang M. Z., Sun J. Z., Cong J., Guo J., He S. L., Qin J. C., Wei D. S. Phenolic profiling and antioxidant potential of Rhus species. Biochem. Syst. Ecol. 2016. Р. 69. Р. 261–265. DOI: 10.1016/j.bse.2016.10.011

Qiu K., He W., Zhang H., Wang J., Qi G., Guo N., Zhang X., Wu S. Bio-Fermented Malic Acid Facilitates the Production of High-Quality Chicken via Enhancing Muscle Antioxidant Capacity of Broilers. Antioxidants. 2022. 11(12). Р. 2309. DOI: 10.3390/antiox11122309

Raut J. S., Karuppayil S. M. A Status Review on the Medicinal Properties of Essential Oils. Ind. Crop. Prod. 2014. 62. Р. 250–264.

Rayne S., Mazza G. Biological Activities of Extracts from Sumac (Rhus spp.): A Review. Plant Foods Hum. Nutr. 2007. 62. Р. 165–175.

Sekowski S., Naziris N., Chountoulesi M., Olchowik-Grabarek E., Czerkas K., Veiko A., Abdulladjanova N., Demetzos C., Zamaraeva M. Interaction of Rhus typhina Tannin with Lipid Nanoparticles: Implication for the Formulation of a Tannin-Liposome Hybrid Biomaterial with Antibacterial Activity. J. Funct. Biomater. 2023. 14. Р. 296. DOI: 10.3390/ jfb14060296

Wang S., Zhu F. Chemical composition and health effects of sumac (Rhus coriaria L.). Food Chem. 2017. 237. Р. 431–443. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.05.111

Wei Z. P., Liu J. J. Rhus typhina, a good tree species for protection forest. Protection Forest Sci. Technol. 2001. 3. Р. 81.

Yuan Y., Guo W., Ding W., Luo Y., Wang R., Du N., Liu J., Xu F. Effect of environmental factors on Rhus typhina. Plant Soil. 2013. 372(1–2). Р. 389–400. DOI: 10.1007/s11104-013-1748-3

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-26

Як цитувати

ХАРЧЕНКО, Ю., & ДАШУТІНА, А. (2025). ОРГАНІЧНІ КИСЛОТИ СИРОВИНИ RHUS TYPHINA L. Проблеми хімії та сталого розвитку, (2), 68–74. https://doi.org/10.32782/pcsd-2025-2-9