ЗАКЛАДИ ХАРЧУВАННЯ ЯК ГРУПА ІНФРАСТРУКТУРНИХ ОБ’ЄКТІВ РЕКРЕАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
DOI:
https://doi.org/10.32782/geochasvnu.2024.3.11Ключові слова:
інфраструктура рекреаційної діяльності, громадське харчування, ресторанне господарство, заклади харчування, пов’язані з харчуванням об’єкти рекреаційної інфраструктури.Анотація
Анотація. У публікації викладено результати досліджень щодо виявлення особливостей такої групи інфраструктурних об’єктів, як заклади харчування, що відносимо до соціальної інфраструктури рекреаційної діяльності (поряд із групами «засоби розміщування», «підприємства побутового обслуговування», «підприємства роздрібної торгівлі», «заклади та споруди для культурно-масових заходів», «заклади та споруди для спортивних заходів»). Уточнено сутність та поглиблено розуміння термінів «громадське харчування», «ресторанне господарство», «заклади харчування». На основі авторського виокремлення ознак представлено класифікації підприємств ресторанного господарства й основних типів закладів харчування. Враховуючи матеріали численних різноманітних джерел інформації (нормативно-правові документи, наукові та науково-популярні літературні джерела, Інтернет-ресурси, зокрема Вікіпедія), ми дали визначення кожного із видів підприємств ресторанного господарства, типів і видів закладів харчування та схарактеризували їхні особливості. Усі виділені види закладів харчування диференційовано на три групи: 1) ті, що можуть бути задіяні в будь-якій сфері життєдіяльності суспільства, у тому числі й рекреаційній; 2) ті, що можуть залучатися тільки для здійснення рекреації; 3) ті, що фактично у рекреаційній діяльності не використовуються. Сформульовано особливості таких закладів, як дегустаційна зала для аматорських дегустацій, нічний клуб, антикафе, iнтернет-кафе, що відносимо до об’єктів рекреаційної інфраструктури.
Посилання
Архіпов В.В., Русавська В.А. Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства : навчальний посібник. Київ : Центр учб. літ-ри, 2009. 342 с.
Архіпов В.В. Організація ресторанного господарства : навчальний посібник. Київ : Центр учб. літ-ри ; Інкос, 2007. 280 с.
Будинки і споруди. Підприємства харчування (заклади ресторанного господарства) : ДБН В.2.2-25:2009. Київ : Мінрегіонбуд України, 2010. 85 с. URL: https://www.klimatvdomi.com/pdf/ 2.2.25.2009ua.pdf (дата звернення: 14.05.2023).
Заклад громадського харчування. Вікіпедія: вільна енциклопедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/
Заклад_громадського_харчування (дата звернення: 10.06.2023).
Заклади ресторанного господарства. Класифікація : ДСТУ 4281:2004. URL: https://dnaop.com/html/34057/doc-ДСТУ_4281_2004 (дата звернення: 14.05.2023).
Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 1998. № 19, ст. 98.
Зінченко В.В. Правове регулювання діяльності ресторанного господарства : навчальний посібник. Харків : ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2012. 23 с.
Мальська М.П., Худо В.В. Туристичний бізнес: теорія та практика : навчальний посібник. Київ : Центр учб. літ-ри, 2007. 424 с.
Методичні рекомендації з організації роботи закладів ресторанного господарства при вищих навчальних закладах : Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 93 від 05.03.2004 р. URL: http://consultant.parus.ua/?doc=05IFVE611C (дата звернення: 14.05.2023).
Новикова В.І. Групи інфраструктурних об’єктів рекреаційної діяльності за видами інфраструктури життєдіяльності суспільства. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Серія «Географічні науки». 2020. № 5 (409). С. 140–154.
Новикова В.І. Інфраструктура: сутність поняття, види, застосування у рекреаційній сфері. Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Серія «Географія». 2016. Вип. 1 (64). С. 18–22.
Новикова В.І. Ресурсно-рекреаційна база для гастрономічних подорожей. Рекреаційні ресурси та послуги гостинності в регіонах України : матер. ІV Всеукр. Інтернет-конф., м. Черкаси, 4 травня 2019 р. Черкаси, 2019. С. 131–143.
Громадське харчування. Вікіпедія: вільна енциклопедія. URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Общественное_питание (дата звернення: 12.02.2020).
Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства. URL: https://pidruchniki.com/1584072023485/turizm/organizatsiya_obslugovuvannya_u_zakladah_restorannogo_gospodarstva (дата
звернення: 10.06.2023).
Паска М.З. Організація ресторанного господарства : конспект лекцій. Львів : ЛДУФК ім. І. Боберського, 2019. 158 с.
Послуга харчування. Вікіпедія: вільна енциклопедія. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Послуга_харчування (дата звернення: 10.06.2023).
Ресторанне господарство. Вікіпедія: вільна енциклопедія. URL: http://uk.wikipedia.org/wiki/Ресторанне_господарство (дата звернення: 10.06.2023).
Трачук А.М., Новикова В.І. Гастрономічний туризм: сутність, особливості організації та ресурсної бази. Актуальні проблеми природничих та гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «Родзинка 2019» : XХІ Всеукр. наук. конф. мол. учених, м. Черкаси, 18–19 квітня 2019 р. Черкаси: ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2019. С. 180–182.