ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЯК СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.12

Ключові слова:

правовий аспект, співпраця з громадськістю, соціальні послуги, професійна компетентність, соціальна відповідальність.

Анотація

Сучасні процеси глобалізації та європейської інтеграції вимагають від українського суспільства змін у підходах до професійної підготовки фахівців, яка для забезпечення високої якості має базуватися на компетентнісному підході. У статті розглянуто питання про важливість засад соціальної відповідальності у формуванні професійної компетентності фахівців соціальної сфери. Соціальна відповідальність є однією з характеристик соціальної організації суспільства та функціонує як інструмент соціального контролю над суспільними відносинами. Соціальна відповідальність має свої відмінні риси, які дають змогу розглядати її як самостійний вид відповідальності. У більш широкому розумінні соціальна відповідальність може бути різних видів, зокрема економічною, політичною, правовою, моральною тощо. Розглянуто основні аспекти соціальної відповідальності та її значення для роботи з людьми в складних ситуаціях. Зазначено, що здатність до соціальної відповідальності є необхідним складником успішної роботи фахівців соціальної сфери. У статті також подано рекомендації щодо розвитку засад соціальної відповідальності в процесі професійної підготовки фахівців соціальної сфери. На основі аналізу наукових досліджень висвітлюється концепція соціальної відповідальності майбутніх фахівців соціальної сфери, описуються особливості процесу формування цієї відповідальності під час навчання в закладах вищої освіти й визначаються складники та критерії соціальної відповідальності. Підкреслюється, що належна розвиненість соціальної відповідальності у майбутніх фахівців соціальної сфери є критично важливою для успішної професійної діяльності. Відомо, що процес формування цієї якості є довготривалим та його успішність залежить від впливу різних чинників. Описано фактори, що впливають на розвиток соціальної відповідальності в майбутніх фахівців та передбачено можливості регулювання цього впливу.

Посилання

Андрющенко А. І., Вітковська І. М. Соціальна відповідальність: теоретико-методологічний аспект аналізу. SOCIOПРОСТІР: міждисциплінарний електронний збірник наукових праць з соціології та соціальної роботи. 2019. № 8. С. 41-44.

Безверхня А. В., Коляда Н. М. Формування професійної компетентності соціального працівника в умовах закладу вищої освіти. Актуальні проблеми соціальної роботи, педагогіки та психології в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку: матеріали Всеукр. студент. наук.-практ. онлайн-конф., м. Умань, 25 листопада 2020 р. Умань, 2020. С. 5-8.

Кабусь Н. Д. Система професійної підготовки майбутніх фахівців соціальної сфери до сталого розвитку соціальних груп. Збірник наукових праць «Педагогіка та психологія». 2018. № 60. С. 77-87.

Кузьміна М. О. Феномен розвитку професійної компетентності соціальних працівників у дослідженнях вітчизняних науковців. Науковий вісник Ужгородського університету. 2020. № 2(47). С. 79-84.

Кульчицький Т. Р., Ковальчук Ю. М., Сезонов В. С. Аналіз сучасних досліджень у сфері юридичного документознавства країн ЄС: досвід для України. Академічні візії. 2023. № 16.

Піговський М. Соціальна відповідальність фахівця соціальної сфери як вагомий чинник результативності його професійної діяльності. Social Work and Education. 2018. № 5(4). С. 56-65.

Созикіна Г. С. Порівняльний аналіз проблем формування соціальної відповідальності у закордонних та вітчизняних дослідженнях. Теорія та методика навчання та виховання. 2018. № 39. С. 128-135.

Трубавіна І., Каліна К., Петришин Л. Поняття соціального аналізу якості вищої освіти в контексті формування професійної, загальної і соціальної компетентності здобувачів освіти. Pedagogy in modern conditions: collective monograph. Boston, 2020. С. 86-94.

Чернета С. Зміст та структура формування соціальної відповідальності майбутніх соціальних працівників. Social Work and Education. 2019. № 6(3). С. 330-338.

Boiko A. Innovative Development of Non-Formal Education in Ukraine: Definition of Soft Skills. Теоретико- методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді: зб. наук. праць. Київ: Інститут проблем виховання НАПН України. № 25. 2021. С. 22-33.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Як цитувати

ПЕТРИШИН, Л., & КУЛЬЧИЦЬКИЙ, Т. (2023). ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЯК СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ. Ввічливість. Humanitas, (1), 86–91. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.12

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ