ОРГАНІЗАЦІЯ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ РОБОТИ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ЦЕНТРАХ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.4.7

Ключові слова:

волонтерство, волонтерська діяльність, студенти, майбутні соціальні працівники, організація волонтерської роботи

Анотація

У статті визначено наукові підходи до трактування поняття «волонтерство», «волонтерська діяльність». Розкрито мету дослідження, яка полягає вивченні та аналізі організації волонтерської роботи майбутніх соціальних працівників у центрах соціальних служб. Досліджено, що в Україні студентський волонтерський рух серед молоді набув масового характеру в різних сферах суспільного життя, зокрема, в області освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення. Проаналізовано модель організації волонтерської роботи студентів, яка складається з основних етапів. Розкрито мету Клубу соціальних ініціатив та волонтерства ТНПУ імені В. Гнатюка, а саме: сприяння розвитку соціальних ініціатив у молодіжному середовищі, допомога соціально вразливим категоріям дітей та молоді, консолідація свідомих та активних громадян для реалізації та захисту культурних, соціальних, економічних, політичних та інших спільних прав, свобод і законних інтересів. Виокремлено завдання Клубу до яких відноситься: сприяння створенню позитивного іміджу та репутації волонтерської діяльності у широкої громадськості; науково-дослідна робота волонтерів; створення умов для саморозвитку членів Клубу як особистостей, членів суспільства, громадян України та багато інших напрямів діяльності, що не суперечать чинному законодавству України. Методи дослідження використані такі: теоретичні (аналіз наукової літератури з досліджуваної проблеми); емпіричні (спостереження, порівняння, узагальнення). Проаналізовано, що для студентської молоді волонтерська діяльність є не тільки способом проведення вільного часу, самореалізації і можливістю принести користь суспільству. Вона є ще стимуляцією майбутніх фахівців до професійного зростання і розвитку. Особливо це стосується працівників соціальної сфери, оскільки піклування про людей, надання їм необхідної допомоги є важливою складовою їх професійної діяльності.

Посилання

Бондаренко З. П. Організація волонтерської роботи в умовах вищого навчального закладу. Волонтерство як ресурс соціальної роботи у громаді : зб. ст. К. : Християнський дит. фонд, 2006. С. 24–33.

Бондаренко З. П. Студентська громада як один з факторів підготовки до волонтерської діяльності. Проблеми педагогічних технологій : наук. зб. Волинського державного університету ім. Лесі Українки. Луцьк, 2004. Вип. 3–4 (28–29). С. 158–166.

Волонтери в соціальній роботі : навч. посіб. / за ред. О. Главник та ін. К. : Вища школа, 2006. 128 с.

Головатий М. Ф., Панасик М. Б. Соціальна політика і соціальна робота: термінол.-понятійн. словник. К. : МАУП. 2005. 560 с.

Закон України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3236-17 (дата звернення: 22.10.2018).

Калениченко Р. А. Волонтерство в соціальній роботі: навчальний посібник. К. : КиМУ, 2008. 86 с.

Капська А. Й., Карпенко О. Г., Комарова Н. М. Підготовка волонтерів до соціальної роботи : навч.-метод. посібник. К. : Держсоцслужба, 2005. 152 с.

Капська А. Й. Технологізація волонтерської роботи в сучасних умовах. Київ : Центр учбової літератури, 2001. 216 с.

Лях Т. Л. Методика організації волонтерських груп : навчальний посібник. К. : Київськ. ун-т імені Бориса Грінченка, 2010. 160 с.

Лях Т. Л. Волонтерство. Енциклопедія для фахівців соціальної сфери / за заг. ред. І. Д. Звєрєвої. Київ ; Сімферополь : Універсум, 2012. С. 124–128.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-15

Як цитувати

ОЛІЙНИК, Г., & ПЕТРИШИН, Л. (2022). ОРГАНІЗАЦІЯ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ РОБОТИ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ЦЕНТРАХ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ. Ввічливість. Humanitas, (4), 46–51. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.4.7

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ